Moscova crede in lacrimi: 38 de victime in cel mai dur atentat terorist din ultimii 6 ani

Autor: Cristina Roşca 29.03.2010

Separatistii ceceni sunt principalii suspecti pentru atentatele de la metroul moscovit. "Teroristii aflati la originea atentatelor vor fi nimiciti", a tunat premierul rus Vladimir Putin.



Atentatele cu bomba de la metroul din Moscova s-au repercutat si asupra economiei. Rubla, moneda nationala, a cunoscut cel mai amplu declin in raport cu euro din ultimele doua saptamani, a pierdut teren si in fata dolarului american, dupa ce doua atacuri cu bomba au ucis peste 38 de persoane, scrie Bloomberg.
Moneda s-a depreciat 1,1% in raport cu euro, cel mai important declin zilnic de dupa 25 ianuarie. Ulterior, a castigat teren, cursul de schimb stabilizandu-se la 39,8499 ruble per euro la Moscova. In raport cu dolarul rubla a pierdut 0,6%, pana la un curs de 29,73 ruble per dolar, un minim al ultimelor trei saptamani, pentru ca apoi sa inceapa sa recupereze teren.
Deprecierea rublei a fost "prima reactie la exploziile de la metrou", a spus Alexey Borichev, seful diviziei de tranzactii valutare de la ING Groep din Moscova.
Cele doua atentate cu bomba ce au avut loc in doua statii de metrou din capitala Rusiei, omorand cel putin
38 de persoane si ranind alte 60, sunt catalogate a fi cele mai sangeroase atacuri din Moscova de dupa 2004.
Si bursa din capitala Rusiei a reactionat, indicele bursier Micex depreciindu-se cu 0,3% la inceputul sedintei de tranzactionare. Ulterior insa acesta a recuperat pierderile, ba mai mult, a avansat cu 0,3%, pana la un nivel de 1.418,44 puncte.

Moscova a fost zguduita de dimineata
Luni dimineata, in jurul orei 7:50, Moscova a fost zguduita de o explozie in statia de metrou Lubyanka, la mai putin de un kilometru de Piata Rosie. In timpul acestei explozii, care a distrus al doilea vagon al unui metrou, au fost ucise 23 de persoane. Circa 40 de minute mai tarziu, alte 14 persoane au fost ucise intr-un alt atentat, in statia de metrou Park Kulturi.
Exploziile care s-au produs luni dimineata au fost provocate de explozibil avand echivalentul a doua kilograme de TNT fiecare, a declarat procurorul Iuri Siomin.
"Doua femei kamikaze se fac vinovate de aceste atentate", potrivit lui Iuri Lujkov, primarul Moscovei.
Autoritatile ruse au deschis o ancheta pentru "terorism" dupa exploziile produse.
"O ancheta a fost deschisa dupa cele doua explozii din statiile de metrou Lubianka si Park Kulturi pentru (...) act terorist", conform unui comunicat de presa.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a spus ca a cerut oficialilor rusi sa lupte impotriva terorismului "fara ezitare, pana la capat".
Medvedev a mai spus ca Rusia nu va face compromisuri in lupta pentru eradicarea terorismului si a cerut astfel sa fie intarita securitatea in toata tara. El a completat ca drepturile omului trebuie respectate in timpul anchetelor realizate de politie, potrivit unui purtator de cuvant de la Kremlin.

Cecenii revendica atentatele
Un site asociat separatistilor ceceni a revendicat cele doua atacuri teroriste de la Moscova. Imediat dupa explozii, oficialii rusi au avansat ipoteza ca separatistii s-ar putea afla in spatele acestei situatii. Cecenii au luptat mult timp pentru independenta fata de Rusia.
Cecenia este o republica din sud-vestul Rusiei, situata intr-o regiune din Muntii Caucaz. Populatia Ceceniei este cuprinsa intre 600.000 si 800.000 de persoane, in majoritate musulmani sunniti si rusi crestini ortodocsi. Mii de persoane au fost ucise si 500.000 de ceceni au fost relocati din cauza conflictului cu Moscova.
Acest conflict a stat la baza mai multor atentate din partea cecenilor in ultimii zece ani, insa acestea au fost mai rare in ultimii ani.
Potrivit postului de radio Ecoul Moscovei, acesta este primul incident de acest tip din ultimii sase ani. In august 2004, o femeie din Cecenia a ucis noua persoane si pe ea insasi si a ranit alti 51 de oameni atunci cand a detonat o bomba in apropierea unei statii de metrou din nord-vestul Moscovei. Alte atacuri au mai avut loc in 2003 si 2004.
Metroul de la Moscova este printre cele mai scumpe din lume si reprezinta o "artera vitala" pentru navetistii din capitala Rusiei, transportand zilnic in jur de sapte milioane de persoane. Prin comparatie, metroul din Bucuresti transporta zilnic aproximativ 600.000 de calatori.

Fanatismul religios si atentatele teroriste

Atentate la Moscova
11 iunie 1996 - O bomba explodeaza la metroul din Moscova, omorand patru persoane si ranind alte 12.
11-12 iunie 1996 - O bomba explodeaza in dreptul unui troleibuz din centrul Moscovei la orele de varf ale diminetii, ranind cinci persoane. A doua zi, un atentat similar raneste inca 30 de oameni. Atacurile sunt atribuite rebelilor ceceni.
31 august 1999 - O explozie in cadrul Galeriilor Manezh raneste 29 de persoane. Oficialii de la Moscova catalogheaza atentatele ca fiind acte de terorism, fara a-i acuza insa pe separatistii ceceni.
9 septembrie 1999 - O bomba extrem de puternica distruge un bloc din sud-estul Moscovei, ucigand 94 de oameni si ranind peste 200.
13 septembrie 1999 - Un alt bloc din capitala rusa este distrus de o bomba, numarul victimelor ridicandu-se la 118. Atentatul este atribuit cecenilor.
8 august 2000 - O noua explozie intr-un pasaj subteran din centrul Moscovei provoaca moartea a 13 persoane.
5 februarie 2001 - O bomba de mici dimensiuni explodeaza intr-una dintre cele mai aglomerate statii de metrou din Moscova, ranind 9 persoane.
19 octombrie 2002 - O explozie in sud-vestul Moscovei provoaca o victima si sapte raniti.
5 iulie 2003 - Doua femei kamikaze detoneaza o bomba in cadrul unui festival de muzica din Moscova. Bilant: 15 morti si 60 de raniti.
9 decembrie 2003 - Sase persoane mor in urma unei explozii din centrul capitalei ruse. Femeile sinucigase cecene sunt invinovatite pentru atentat.
6 februarie 2004 - Un nou atentat cu bomba la metroul moscovit se soldeaza cu moartea a 39 de oameni si ranirea a inca 100.
31 august 2004 - Un atac cu bomba declansat in centrul Moscovei ucide 10 persoane si raneste alte 51.
21 august 2006 - In urma unei explozii dintr-o piata de la periferia capitalei Rusiei 10 oameni mor.
29 martie 2010 - Cel putin 38 de persoane mor si alte 33 sunt ranite dupa ce doua bombe explodeaza la metroul din Moscova.