Cum a retezat criza castigurile sefului Erste Group

Autor: Voican Razvan 29.03.2010

De la un castig de 4,42 milioane de euro in 2007, cand era astfel recompensat pentru succesul preluarii BCR, Andreas Treichl, CEO al Erste Group, a ajuns in 2009 la o remuneratie de 1,48 mil. euro in conditiile in care sprijinul de capital primit de la guvernul Austriei a impus restrictionarea bonusurilor.
Treichl nu a incasat bonus de performanta nici pentru 2008, nici pentru 2009.
Anul trecut, el a fost unul dintre putinii reprezentanti ai industriei bancare care au recunoscut excesele din schemele de bonusuri aplicate in anii de dinaintea crizei. Totusi in 2008 el a primit in contul performantei din 2007 o remuneratie de 1,75 mil. euro, ca recompen sa pentru faptul ca profitul net al Erste Group atinsese un nivel record de 1,17 mld. euro. In 2008, profitul a scazut la
860 mil. euro din cauza pierderilor provocate in principal de anumite plasamente financiare si reevaluari de active intangibile, iar in 2009 a fost de 903 mil. euro.
Cert este ca bonusurile il facusera in ultimii ani pe Treichl cel mai bine platit bancher austriac, numai succesul preluarii BCR aducandu-i un premiu de 2,8 mil. euro incasat in 2008. Acum el resimte presiunea unei achizitii atat de scumpe precum cea a BCR, de 3,75 mil. euro, intregul grup financiar din Romania inregistrand in 2009 o scadere a profitului net de peste 60%, pana la 206 mil. euro dupa standardele locale de contabilitate.
Treichl are un statut special la Erste, fiind cel mai puternic om din banca si aflandu-se atat in ipostaza de sef executiv, cat si in cea de actionar individual si membru in boardul Fundatiei Erste, care detine cel mai mare pachet de actiuni - 26,1%.
La sfarsitul anului trecut, el avea 209.640 de actiuni, dupa ce in cursul lui 2009 a cumparat 25.000, fiind cel mai mare actionar persoana fizica. Ieri, la bursa din Viena pretul unei actiuni Erste era de 31,2 mil. euro, astfel ca pachetul de actiuni al lui Treichl ar valora peste 6,5 mil. euro. Cel mai bun an al sefului Erste din punctul de vedere al remuneratiei ramane 2004, cand a castigat
4,54 mil. euro pe seama unui bonus de "superloialitate" de 2 mil. euro.
Numit CEO al Erste in 1997, mandatul lui Treichl expira in iunie 2012. Desi este seful executiv al Erste - actionarul majoritar al BCR -, el o cupa si functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al celei mai mari banci romanesti.
Dupa Treichl, cel mai bine platit om al Erste a fost anul trecut Manfred Wimmer, CFO, si fost presedinte executiv interimar al BCR si responsabil cu proiectul strategic al preluarii celei mai mari banci romanesti.
Intr-un mesaj adresat actionarilor, Treichl afirma ca ultimul an si jumatate a adus multe provocari pentru banca si angajatii sai, insa sustine ca modelul de business centrat pe retail s-a ridicat la inaltimea asteptarilor. El spune ca in primul trimestru al acestui an a continuat tendinta de stabilizare a economiilor din regiune, se asteapta la cresteri economice pozitive, iar in Romania si Ungaria la imbunatatirea mediului dobanzilor.