Exclusiv online: Presa greaca scrie ca la Atena se discuta o fuziune intre OTE si Cosmote, cu “binecuvantarea” Deutsche Telekom. Care e situatia in Romania?

Autor: Adrian Seceleanu 29.03.2010

Dupa 11 ani in care au mers pe drumuri separate, companiile OTE si Cosmote - cei mai mari jucatori de pe piata de telefonie fixa si mobila din Grecia, ar putea fuziona intr-o singura companie, scrie publicatia elena "Kathimerini" ("Cotidianul" - in limba romana), care isi bazeaza articolul pe declaratii ale unor surse apropiate celor doi operatori. Ideea unei fuziuni intre OTE si Cosmote nu are multi adepti in Grecia, insa proiectul unei singure companii pare a fi pe placul nemtilor de la Deutsche Telekom, adauga Kathimerini.

Grupul elen OTE este actionarul principal al companiei locale Romtelecom in timp ce Cosmote controleaza in Romania numarul trei pe piata locala de telefonie mobila si companiile Germanos si Telemobil (Zapp). Anul trecut companiile controlate de OTE si Cosmote in Romania au avut venituri mai mari de 1,1 mld. euro.

Grupul OTE a avut anul trecut venituri totale de 5,9 milarde de euro (suma incluzand si veniturile generate de Cosmote si de operatiunile internationale). In Grecia, OTE a avut in 2009 venituri de 2,4 mld. euro, iar Cosmote de 1,9 mld. euro.

Proiectul unei fuziuni intre OTE si Cosmote vine, cel putin in Germania, intr-un climat favorabil, dupa ce Deutsche Telekom a facut in ultimii ani mai multi pasi in vederea unificarii operatiunilor de telefonie fixa si mobila, scrie Kathimerini.

"Ratiunea din spatele ideii este simpla: chiar si pietele de telefonie mobila se maturizeaza iar in conditiile in care consumatorii cheltuie mai putin pe comunicatii marile companii telecom cauta sa-si diminueze costurile si sa ofere servicii mai bune". Combinarea operatiunilor si o economie de 6 miliarde de euro la cheltuieli se numara de altfel printre principalele obiective enuntate de managerii Deutsche Telekom pentru perioada 2010-2012.

In ceea ce priveste "fuziunea" dintre grupurile elene OTE si Cosmote singurele motive care au dus la blocarea unei asemenea actiuni in anul 2008 a fost teama ca ar putea aparea probleme de reglementare dar si diferentele dintre cele doua organizatii.

Publicatia elena nu citeaza niciun oficial din partea OTE, Cosmote sau Deutsche Telekom pentru a-si sustine teoria privind discutiile de fuziune intre cele doua companii.

La intalnirea cu investitorii sustinuta recent de Deutsche Telekom, Guido Kerkhoff - managerul care raspunde de Europa de sud-est, s-a exprimat precaut cand a raspuns intrebarilor privind o fuziune a operatiunilor de telefonie fixa si mobila ale OTE.

"Conceptul privind existenta unei singure companii, pe care l-am aplicat in cadrul mai multor subsidiare ale Deutsche Telekom, trebuie sa fie abordat diferit si la viteze diferite", a spus Kerkhoff cand a fost intrebat cum si cand va fi realizata o unificare a operatiunilor telecom din cadrul OTE si Cosmote. "Si in Germania am inceput cu combinarea serviciilor, a proceselor de business, a retelelor de magazine", a punctat managerul DT. In plus, el a adaugat ca proiectul de unificare al operatiunilor telecom din tarile in care nemtii sunt prezenti prin intermediul OTE ar putea avea o agenda "diferita", fara a oferi alte detalii.

In Romania, spre exemplu, OTE detine 54% din Romtelecom in timp ce restul actiunilor e detinut de stat, prin Ministerul Comunicatiilor. Romtelecom la randul sau detine 30% din Cosmote Romania, in timp ce diferenta de 70% apartine Cosmote Group. Cosmote Romania mai controleaza companiile Germanos, Sun Light si Telemobil (Zapp).

Intrebat, la modul general, despre relatia dintre Deutsche Telekom si actionarii minoritari ai companiilor pe care le detine Guido Kerkhoff a spus ca grupul german are o colaborare buna cu actionarii minoritari. "Putem trai cu structura actuala de actionariat", a spus Kerkhoff.

De altfel, pe agenda Deutsche Telekom privind combinarea operatiunilor de telefonie fixa si mobila nu a aparut nici Grecia, nici vreo alta tara in care OTE/Cosmote sunt prezenti.

In urma cu un an, la primul eveniment media comun al Deutsche Telekom si OTE la care au participat jurnalisti din Europa de sud-est, reprezentantii celor doi giganti negau explicit existenta unor planuri de fuziune intre Romtelecom si Cosmote.

Astfel, oficialii DT si OTE au raspuns "nu" cand au fost intrebati daca vor schimba numele Cosmote si Romtelecom, daca vor impune fuziunea Romtelecom si Cosmote si daca vor schimba managementul, anuland practic teoriile unei intrari-soc a nemtilor pe piata locala.

Mai mult, Panagis Vourloumis - presedintele OTE, omul care a jucat un rol hotarator in perfectarea tranzactiei cu nemtii, a tinut sa precizeze ferm ca schimbarile se vor face doar cu OK-ul Atenei. "Trebuie sa spunem foarte clar ca Romtelecom si Cosmote sunt subsidiare directe ale OTE si nu ale Deutsche Telekom. Implicarea Deutsche Telekom este binevenita, este de dorit sa se intample si se va intampla, insa va avea loc doar prin compania-mama din Grecia", puncta in urma cu un an oficialul OTE.

In acest an, la intalnirea cu investitorii a Deutsche Telekom, grupul OTE a fost reprezentat la intalnirea cu analistii de Iordanis Aivazis - membru in boardul OTE si Michael Tsamaz - CEO al grupului Cosmote.

Desi in Romania subiectul unei fuziuni Romtelecom - Cosmote nu a fost abordat niciodata oficial de reprezentantii celor doua companii, la nivelul companiilor OTE/Cosmote/Deutsche Telekom exista totusi unele programe de eficientizare ale operatiunilor.

Astfel, unele dintre cele mai importante eforturi de eficientizare ale operatiunilor din punct de vedere al integrarii si combinarii operatiunilor sunt cele conduse de Stefanos Theocharopoulos. Managerul grec, care a venit in Romania in ianuarie 2008 pentru a prelua functia de CEO al Cosmote, a preluat si conducerea retailerului telecom Germanos dar si a Telemobil (Zapp), companie achizitionata anul trecut. Practic, cele trei companii au acum in buna parte un management comun iar, cel putin in ceea ce priveste Zapp, planurile sunt ca firma sa dispara din punct de vedere legal. Telemobil urmeaza sa fie absorbita de Cosmote.