Cine isi cumpara masini mai scumpe decat casa in care locuieste?

Autor: Bogdan Alecu 30.03.2010

Automobile marca Rolls Royce, Ferrari, Lamborghini, Porsche sau alte masini in valoare de peste 100.000 de euro, parcate in fata unor blocuri, nu reprezinta o imagine neobisnuita, in conditiile in care impozitul pentru acestea nu depaseste cateva sute de lei, iar in momentul inmatricularii se plateste o taxa de cel mult 10.000 de euro.
Daca in medie clientii BMW au trei masini in garaj, clientii Rolls-Royce au o intreaga "flota", potrivit oficialilor BMW AG, care include cel putin o alta limuzina si un SUV. "In ceea ce priveste clientii Rolls-Royce, acestia au in medie opt-noua masini. Aproape toti clientii au in afara de Rolls-Royce si un SUV, un automobil sport si o alta limuzina", a spus Frank Tiemann, director de comunicare al Rolls-Royce pentru Europa si Orientul Mijlociu.
Astfel, valoarea flotei unui client de Rolls Royce poate sa depaseasca suma de 3 milioane de euro, suma din care numai limuzina poate valora 650.000 de euro. La peste 2 milioane de euro ajung spre exemplu in general casele din zona centrala a Bucurestiului, sau vilele de lux din cartierele rezidentiale.
"Inainte de venirea crizei economice, oricat de scumpa ar fi fost masina, nu cred sa fi fost cineva care sa locuiasca intr-o casa mai ieftina decat masina din parcare. Pentru ca, pur si simplu, casele erau exagerat de scumpe. Oricat 80.000 de euro ai fi cheltuit pe un SUV, garsoniera ta oricum era cotata la 100.000 euro deci casa era mai scumpa. Acum insa, aceeasi garsoniera costa 60.000 de euro, iar SUV-ul are toate sansele sa valoreze cam tot atat, sau chiar, ceva mai mult. Daca cumva exista un client care sta la bloc si are mai multe masini, de exemplu un SUV si o limuzina, in familie, atunci da, este cu siguranta ca masinile valoreaza mai mult decat casa", spune Tudor Bratu, redactor-sef al revistei ProMotor.
Spre exemplu, in cazul unui Ferrari F430, pretul de pornire este de aproximativ 180.000 de euro. De aceasta suma se poate achizitiona un apartament cu trei sau patru camere in centru. In cazul unui SUV Porsche Cayenne, de pretul acestuia, de aproximativ 100.000 de euro se poate cumpara un apartament cu doua sau trei camere intr-un cartier precum Militari sau Salajan.
Pe masura ce clientii au mai multe automobile in garaj, sansele ca valoarea flotei sa o depaseasca pe cea a casei cresc exponential.