RCS&RDS: Guvernul sa fie atent cum inchide emisiile TV analogice, pentru ca televizorul e principala metoda de informare a romanilor

Autor: Adrian Seceleanu 30.03.2010

Renuntarea la emisiile TV in format analogic, care le permit utilizatorilor sa receptioneze gratuit cu o simpla antena programele TV ale posturilor publice si ale principalelor posturi comerciale din Romania ar trebui sa fie facuta cu precautie avand in vedere veniturile mici ale utilizatorilor si faptul ca televizorul este principala metoda de informare atat pe piata locala cat si in regiune.

Declaratia a fost facuta de Valentin Popoviciu, director de dezvoltare al RCS&RDS - cel mai mare furnizor de servicii TV din Romania, la un seminar organizat de autoritatea de reglementare in comunicatii.

"Principala metoda de informare a oamenilor in Romania sunt televizoarele, dintre care o buna parte receptioneaza emisiuni TV in format analogic. Trecerea la televiziunea digitala ar putea ridica o serie de probleme. Una dintre ele este ca rearanjarea spectrului ne-ar putea duce in situatia de a difuza un numar mai mic de canale in conditiile in care avem un numar mare de posturi pe care sunt obligati sa le distribuim. Va trebuie astfel sa reducem din posturile TV si astfel informarea utilizatorilor ar fi afectata. Ce le vom mai oferi atunci clientilor cu venituri mai mici?", a spus Popoviciu. El a adaugat ca si aspectele economice sunt o potentiala problema.

"In Romania avem o situatie speciala pentru ca de regula intr-o gospodarie sunt 2-3 televizoare. Deci cand se discuta trecerea la digital trebuie sa ia in considerarae ca nu este un abonament pe familie ci mai multe abonamente pe familie. Cand se va trece la digital va trebui cate un receptor si cate un abonament la fiecare televizor, nu ca acum cand cu un singur abonament la cablu analogic se pot urmari posturi diferite si la trei sau patru televizoare", a spus Popoviciu. "Trebuie sa tinem cont de si de diferenta de venituri dintre utilizatorii din Romania si regiune fata de Occident. Trebuie sa se ia in calcul ce costuri vor avea de suportat utilizatorii din cauza trecerii la televiziunea digitala".