BULETIN DE STIRI / Ceasul lui Eminescu bate la Cotroceni

Autor: Pop Ioan 30.03.2010

Maşinile timpului au minutarele pregătite de start
Expoziţia "Mirajul timpului", care reuneste peste 100 de ceasuri de epocă (foto 1, 2), este deschisă în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni. Figurează aici peste 100 de ceasuri de epocă, surprinzătoare prin mărime şi formă, inedite prin mecanism. O parte dintre ele au aparţinut unor domnitori români - Mihail Sturdza, Grigore Alexandru Ghica, regilor României - crăvaşa cu ceas a regelui Ferdinand, ceasuri de masă ale reginei Maria, ceasuri ale regilor Carol al II-lea şi Mihai. De asemenea, sunt expuse ceasuri care au aparţinut unor personalităţi române din sfera politică, ştiinţifică şi artistică: Barbu Catargiu, Mihail Kogălniceanu, mareşalul Alexandru Averescu, Nicolae Titulescu, Mihai Eminescu (foto 1), Ion Heliade Rădulescu, Gala Galaction, Ion Creangă, Ştefan Procopiu, Theodor Aman, Iacob Mureşianu. Printre curiozităţi se numără un ceas solar din secolul al XVIII-lea, un ceas muzical cu imnurile "Deşteaptă-te române" şi "Trăiască regele", două ceasuri-butonieră, ceasul-ştampilă, o clepsidră de buzunar, o împletitură din păr de călugăr pentru susţinerea ceasului de buzunar (colecţia de orologerie Doru Fărcuş). Expoziţia este completată de calendare interesante prin vechimea tipăriturii şi prin însemnări, ca şi de scrisori cu ştampile utilizate de Poşta Română începând cu 1 aprilie 1869 şi folosite până în 1877 (colecţia Cristian Scăiceanu).

10 mai cu Joshua Bell
Violonistul american Joshua Bell (foto 4) revine, pe 10 mai, la Bucureşti, într-un concert la Ateneul Român, acesta urmând a fi acompaniat de pianistul Sam Haywood. Bell, alături de Sam Haywood, va interpreta "Sonata nr.3 BWV 1016 în Mi major", de Johann Sebastian Bach, "Sonata op. 30 nr. 2 în do minor", de Ludwig van Beethoven, şi "Sonata în Sol major", de Maurice Ravel. Timp de peste două decenii, Joshua Bell a fermecat publicul meloman din întreaga lume. Violonistul şi-a câştigat renumele naţional la vârsta de 14 ani, într-un apreciat concert alături de Riccardo Muti şi Orchestra Philadelphia. Au urmat interpretări sub bagheta unor dirijori de renume, alături de cele mai mari orchestre ale lumii. Joshua Bell a fost recompensat cu prestigiosul Avery Fisher Career Grant, dar şi cu un premiu Grammy. Joshua Bell va cânta la faimoasa vioară Stradivarius supranumită "Gibson ex Huberman". Bell a mai concertat la Bucureşti în 2009, în timpul Festivalului Internaţional "George Enescu". Concertul este organizat de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST, în cadrul campaniei Cruciada Culturii. Evenimentul este sprijinit de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Ceauşescu se întoarce
"Kapitalism - reţeta noastră secretă" de Alexandru Solomon, un documentar despre situaţia din România postcomunistă şi despre modul în care s-au format marile imperii economice după Revoluţia din '89, va avea premiera în cinematografele româneşti pe 23 aprilie. Documentarul a mai fost proiectat, pe 1 decembrie 2009, pe canalul francez Arte. În "Kapitalism - reţeta noastră secretă", Alexandru Solomon îşi imaginează revenirea dictatorului Nicolae Ceauşescu în România, la 20 de ani după execuţia sa. Acesta descoperă că o mare parte dintre oligarhii din prezent au făcut parte din aparatul de conducere comunist şi că îşi datorează averea fostului dictator şi sistemului care a fost iniţiat de el. În film sunt intervievaţi oameni de afaceri precum Dan Voiculescu, Dinu Patriciu şi Dan Diaconescu. Filmul a obţinut, în 2008, o finanţare de 200.000 de lei, din partea Centrului Naţional al Cinematografiei.

5 decenii de documentar romanesc la Institutul Francez
Documentare româneşti realizate în perioada 1939-1989, dintre care o parte sunt filme de propagandă ale epocii comuniste, vor fi proiectate, pe 10 şi 11 aprilie, la Institutul Francez din Bucureşti. Printre titluri se numără "Ţara moţilor", de Paul Călinescu (1939), "Conducta de gaz", de Paul Călinescu (1947), "Scrisoarea lui Ion Marin către ziarul Scânteia", de Victor Iliu (1949), şi "Uzina", de Slavomir Popovici (1963), "Apa ca un bivol negru", de Dinu Tănase şi Iosif Demian (1971), "Ioane, cum e la construcţii?", de Sabina Pop (1983), "Va veni o zi", de Copel Moscu (1985), "De Crăciun ne-am luat «raţia» de libertate", de Cornel Mihalache şi Cătălina Fernoagă (1990). Seria de proiecţii va fi încheiată de "Videograme dintr-o revoluţie", de Harun Farocki şi Andrei Ujică (1992). Filmele vor fi prezentate de regizorul Andrei Ujică şi de regizoarea franceză Vanina Vignal.

"Coffee with Love"... dar şi cu otravă
Trupa de teatru Audienţa Generală, formată din elevi ai Liceului Teoretic "Lucian Blaga" şi ai Liceului de Informatică "Tiberiu Popoviciu" din Cluj-Napoca, s-a calificat, pentru al doilea an consecutiv, în finala Festivalului Mondial al Creativităţii de la San Remo, cu filmul de scurt metraj "Coffee with Love". Realizatorii sunt 10 elevi clujeni şi 5 studenţi, coordonaţi de profesorul de limba română Adrian Mureşan, care este si regizorul filmului. Festivalul se va desfăşura în Italia în perioada 21-25 aprilie. Anul trecut, elevii clujeni au reuşit să obţină la acelaşi festival premiul întâi cu pelicula "Five", un film despre razboiul din Gaza. "Sperăm să avem succes şi anul acesta, când ne-am pregătit cu un film pe care l-am realizat în aproximativ o lună de zile, muncind uneori zi şi noapte, atât eu, cât şi copiii", a explicat Adrian Mureşan, profesorul care conduce trupa de teatru Audienţa Generală. Pelicula ''Coffee with Love'', este povestea unei femei care are o premoniţie referitoare la faptul că soţul ei vrea să o omoare punându-i otravă în cafea. Scenariul a fost realizat de elevi împreună cu profesorul lor şi a fost filmat în mai multe locaţii, atât în aer liber, cât şi în interior, în casa uneia dintre eleve sau într-o casă părăsită, unde s-a încercat recrearea atmosferei unui azil de nebuni.
Filmul elevilor clujeni va putea fi vizionat şi într-unul din cinematografele oraşului la mijlocul acestei luni. (Radu Constantinescu)

Doi grei la B-EST IFF
Cea de-a 6-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF) se va desfăşura în acest an în perioada 20-25 aprilie, la cinematografele Scala şi Corso. Pe lângă reputatul regizor rus Andrei Konchalovsky, invitat de onoare al festivalului, la eveniment şi-a anunţat participarea şi Tony Gatlif (foto 5), regizor, scenarist, compozitor, actor şi producător de film de naţionalitate franceză şi, totodată, unul dintre cei mai cunoscuţi cineaşti de etnie romă din lume. După o copilărie petrecută la Algiers, în Algeria, Gatlif ajunge în 1960 în Franţa, unde încearcă, vreme de mai mulţi ani, să pătrundă în industria filmului. În cele din urmă, după ce joacă într-o serie de piese de teatru, în 1975 regizează primul său film, La Tete en ruine, căruia îi urmează, în 1979, La Terre au ventre (poveste inspirată de Războiul Algerian de Independenţă). Începând cu 1981, şi cu titlul Corre, gitano, filmele lui Gatlif încep să se axeze pe cultura romă.

Primul proiect al EUNIC Varşovia
Scriitorul Matei Vişniec şi cercetătoarea Miruna Runcan au participat recent la conferinţa internaţională "Literatură şi emigraţie" (foto 6), care a avut loc la Centrul de Artă Contemporană Ujazdowski din Varşovia. Conferinţa a reunit scriitori şi cercetători din România, Germania, Polonia, Austria, Suedia, Danemarca şi Grecia, a fost iniţiată de Institutul Cultural Român din Varşovia şi a reprezentat primul proiect pe 2010 al reţelei de institute culturale europene din capitala Poloniei (EUNIC Varşovia). Partenerii acestui proiect au fost Forumul Austriac, Institutul Goethe, Institutul Danez, Reprezentanţa Comisiei Europene în Polonia, ambasadele Greciei şi Suediei şi Centrul de Artă Contemporană Ujazdowski. Printre invitaţi s-au numărat scriitorii Artur Becker (Polonia/Germania), Theodor Kallifatides (Grecia/Suedia), Lam Quang My (Vietnam/Polonia), Julya Rabinowich (Austria), Matei Vişniec (România/Franţa) şi cercetătorii/profesorii universitari Gazmend Kapllani (Grecia), Sten Pultz Moslund (Danemarca), Miruna Runcan (România), Andreas Schumann (Germania) şi Sandra Vlasta (Austria). Moderatorul conferinţei a fost Jan Fellerer, profesor la Universitatea Oxford.

Concursul de Debut Literar UniCredit - la a treia editie
Asociaţia Catalist, în parteneriat cu UniCredit Ţiriac Bank, lansează cea de-a treia ediţie a Concursului de Debut Literar UniCredit. Perioada de înscriere în concurs se încheie pe data de 15 mai. Concursul se adresează autorilor ale căror creaţii literare nu au fost publicate în volum niciodată. Informaţii suplimentare despre criteriile de eligibilitate şi modalitatea de înscriere în concurs sunt disponibile pe site-ul www.bibliofagia.ro. Concursul de Debut Literar UniCredit cuprinde trei categorii: roman, proză scurtă şi poezie. Lucrările înscrise vor fi evaluate de nume cunoscute în mediul academic şi literar: Paul Cernat, Liviu Papadima şi Mircea Vasilescu, care au jurizat şi în ediţiile precedente ale concursului. Volumele câştigătoare, câte unul din fiecare secţiune, vor fi publicate şi promovate de Editura Humanitas, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură, ediţia a XVII-a.

Festival de film romanesc la Universitatea Stanford
Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Centrul pentru Studii Ruse, Est-europene si Eurasiatice din cadrul Universitatii Stanford, SUA, si Organizatia Casa Romana - Comunitatea romanilor din San Francisco Bay Area, organizeaza in perioada 16-18 aprilie 2010 prima editie a Festivalului de Film Romanesc de la Universitatea Stanford, California, SUA. Evenimentul, intitulat "Cenzura si (r)evolutie - festival de film romanesc & forum de discutii", are loc cu sprijinul Departamentului "Arta, istoria artei, film si studii media" din cadrul Universitatii Stanford, al Centrului National al Cinematografiei din Bucuresti, al Consulatului Onorific al Romaniei la San Francisco, al Consiliului Studentilor Masteranzi si Doctoranzi din Universitatea Stanford, al Asociatiei Studentilor Romani din Universitatea Stanford, precum si al Coupa Cafe din Palo Alto, California. Vor fi proiectate filmele Valuri, regia: Adrian Sitaru, 4 luni, 3 saptamani, 2 zile, regia: Cristian Mungiu, Reconstituirea, regia: Lucian Pintilie, Ajutoare umaniare, regia: Hanno Hofer, Razboi pe calea undelor, regia: Alexandru Solomon, Auditii pentru o revolutie, regia: Irina Botea, Hartia va fi albastra, regia: Radu Muntean, Alexandra, regia: Radu Jude, Visul lui Liviu, regia: Corneliu Porumboiu, La drumul mare, regia: Gabriel Sirbu, Lampa cu caciula, regia: Radu Jude, Arhitectura si putere, regia: Nicolae Margineanu, Amatorul, regia: Marian Crisan, Elevator, regia: George Dorobantu, Legenda activistului in inspectie, regia: Ioana Uricaru, Un cartus de Kent si un pachet de cafea, regia: Cristi Puiu, Francesca, regia: Bobby Paunescu, Daca aveti un minut... foarte bine!, regia: Ivo Baro. Proiectiile vor fi insotite de dezbateri si de sesiuni de Q&A, la care vor participa scenaristul si actorul Gabriel Pintilei, regizorii Bobby Paunescu, Irina Botea si Ioana Uricaru, actorul Paul Ipate, istoricul de arta Erwin Kessler, Pavle Levi, profesor la Universitatea Stanford, Steve Kovacs, profesor la US San Francisco, Jean Marie Apostolides, profesor la Universitatea Stanford si James Rosapepe, senator, fost ambasador al SUA in Romania.