CULISE DE EDITOR / Noutati la ART si RAO

Autor: Stelian Turlea 30.03.2010

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de Duminica", care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica "Avanpremiera". In sftrsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita.

La Editura ART:

Charles Baudelaire - "Paradisurile artificiale. Despre vin si hasis"

"Cunoastem indeajuns de bine natura umana ca sa stim ca un om care cu o lingurita de dulceata poate sa-si ofere pe loc tot ce-i mai bun din cer si de pe pamânt nu-si va câstiga nici a mia parte prin munca. (...) Dar a doua zi! Groaznica zi! Toate organele slabite, obosite, nervii destinsi, pofta de-a plânge, ca o gâdilatura, imposibilitatea de a te apuca de un lucru sustinut iti arata fara menajamente ca ai jucat un joc interzis. " (Charles Baudelaire)
Un capitol de baza din literatura dedicata "combustibililor" creativitatii - vinul si hasisul, in cazul de fata -, volumul lui Baudelaire este in acelasi timp o impresionanta autobiografie chimica si un text fundamental de istorie culturala. Perioada decadenta, in care autorul "Florilor raului" a jucat un rol principal, isi scoate la iveala obiceiurile, viciile si practicile a caror finalitate construieste astazi profilul unei epoci literare. Spumoase, rafinate prin detalii atent cartografiate, cele doua volume prezentate de ART fac parte din impetuoasa familie din care se trage, de altfel, si Thomas de Quincey, cu ale sale confesiuni de opioman.

Desmond Morris - "Zoomenirea"

Zoolog si etolog cu vechime in media britanica, Desmond Morris este, la 82 de ani, una dintre mai cunoscute voci in materie de popularizare a studiilor despre animale. Odata cu "Maimuta goala" din 1969, s-a impus pe piata editoriala, atragându-si cititorii prin studii spumoase, dar riguros documentate despre animalul din fiecare. Pe lânga zoologie, Morris se da in vânt dupa pictura suprarealista, pe care o si practica.
Continuare a cartii "Maimuta goala", "Zoomenirea" exploreaza viata oamenilor din orase in paralel cu cea a animalelor dintr-o gradina zoologica. La mai bine de 40 de ani de la publicare, aceasta demonstratie de sociobiologie isi pastreaza actualitatea mai bine ca oricând: odata prinsi intre zidurile oraselor / custile de la zoo, oamenii trebuie sa se adapteze unor "jucarii" noi: blazarea, izolarea, alienarea. Cum au reusit "maimutele goale" sa faca fata acestor provocari, aflati din "Zoomenirea".


La Editura RAO:

Alexander Stille - "Jaful Romei"
Traducere de Alexandru Descultescu

Ce se intâmpla atunci când o avere imensa, un monopol de media si o lipsa acuta de scrupule sunt combinate intr-un singur om? Peninsula italica a fost martora unora dintre cele mai cutremuratoare (si a unora dintre cele mai atragatoare) episoade de coruptie politica, de la Caligula la familia Borgia si mai departe. In acest "panteon" trebuie incadrat si unicul Silvio Berlusconi. Multe sunt faradelegile lui Berlusconi si, printr-o analiza abila, apreciatul autor si renumitul expert in problemele Italiei, Alexander Stille, le-a impletit intr-o singura cronica fascinanta - o povestire eroica despre criminalitatea extrema, nepotismul exagerat si urmarirea propriilor interese la cel mai inalt nivel al puterii. Mai mult decât o simpla poveste misterioasa si fascinanta, "Jaful Romei" reprezinta o lucrare monumentala din domeniul jurnalismului de investigatii si un exemplu concret extraordinar pentru cei care se simt deprimati de starea in care se afla mediul politic autohton, aratând ca este loc de mult mai rau.
"Nimeni nu a ilustrat mai bine decât Stille inselaciunile si minciunile lui Berlusconi, grandioasa sa imagine cu privire la propria persoana si comportamentul frivol, bazat pe idiosincrasie si uneori vulgar al acestuia... Aceasta biografie fermecatoare, generoasa, nu este nici de departe o prezentare a lui Berlusconi, ci o lectie vie despre cum, date fiind conditiile propice, orice om bogat si cu putine scrupule poate manipula o intreaga natiune."(Chicago Tribune)
"Alexander Stille, in <<Jaful Romei>>, o excelenta si accesibila biografie a lui Silvio Berlusconi, ne ofera o imagine detaliata, atât fascinanta, cât si ingrozitoare a ceea ce numeste, pe buna dreptate, <<era Berlusconi>>. Cartea sa nu este prima biografie a lui Berlusconi, insa este cu siguranta una dintre cele mai bune si, pâna chiar si cei familiarizati cu multe dintre incidentele redate aici, vor aprecia ritmul narativ al cartii sale si calitatea jurnalismului sau de investigatii." (The New York Of Books)
Alexander Stille este autorul urmatoarelor carti: "The Future of the Past"; "Excellent Cadavers: The Mafia and the Death of the First Italian Republic" si "Benevolence and Betrayal: Five Italian Jewish Families Under Fascism" care a câstigat Los Angeles Times Book Award. El este un colaborator frecvent al publicatiilor "The New Yorker", "The New York Review of Books", "The New York Times Magazine" si al altor ziare. Traieste in orasul New York