BOOK.COM / O carte, o sticlă de vin...

Autor: Dan Silviu Boerescu 30.03.2010

Ce au în comun Sting, Bob Dylan, Mutu, Mugur Isărescu, Coppola, Madonna, Depardieu, Michael Schumacher? Tot mai multe staruri folosesc eticheta unei sticle de vin ca pe coperta unei reviste glossy sau prima pagină a unui ziar de business.



FRANCIS FORD COPPOLA. 18,99 $ pentru o sticlă de Coppola Claret Diamond Series 2006 şi obţii, de pe internet (www.thewinebuyer.com), un vin bun de California, comparabil cu cele de Bordeaux. Imediat ce-l torni în pahar te izbeşte culoarea nobilă, de un rubiniu închis, cu străluciri întunecate, care are drept sofisticaţi corespondenţi olfactivi aromele de ciocolată neagră, anason sau mirodenii dulcege, ceea ce completează sinestezic tăria alcoolic relativ ridicată (13,7%). Vinul, un cupaj complicat de Cabernet Sauvignon (89%) cu procente minoritare de struguri atent selecţionaţi din soiurile Merlot (4%), Cabernet Franc (2%), Malbec (2%) şi Petit Verdot (2%), este unul corpolent, îmbinând gustul suculent de mure răscoapte cu cele de coacăze negre şi fragi. Vinificatorul este unul foarte iscusit, dovadă tuşa elegantă de Petit Verdot (mai rar folosit chiar şi în podgoriile de baştină, unde-i enervează pe podgorenii francezi pentru că are prostul obicei de a se coace mai târziu decât celelalte soiuri). Rolul său este, în acest caz, acela de a imprima un plus de severitate Cabernetului californian de Paso Robles din Monterey (zonă viticolă din arealul Sonoma-Napa Valley). Rafinamentul creatorului unui asemenea vin este relevat şi de taninii blânzi şi mătăsoşi imprimaţi de stagiul de învechire de 12-14 luni, petrecut - atenţie! - în butoaie de stejar anume aduse din Franţa. (Moliciunea taninilor - compuşi chimici care dau vinului roşu astringenţă, ajută la fermentarea pieliţei bobului şi transformă, în final, licoarea într-un veritabil medicament, apt să prevină, în cazul unui consum moderat, îmbătrânirea arterelor - indică, cu mare probabilitate, faptul că butoaiele nu erau noi, ci mai fuseseră folosite măcar o dată!) Un asemenea vin tânăr, dar care mai poate fi lăsat la îmbătrânit şi înnobilat câţiva ani, este complementul gastronomic ideal al cărnii de vită fezandate în baiţ cu piper şi alte condimente, al mielului înăbuşit savant cu fenel sau al brânzeturilor asortate (eventual trase la cuptor câteva zeci de secunde). O lădiţă de 6 sticle din acest Claret costă acum puţin peste 100$, dar ea se poate dovedi o bună investiţie în sine, întrucât peste câteva sezoane, ea va putea fi tranzacţionată pe site-urile specializate (de pildă, www.cellarexcahange.com) cu cel puţin triplul sumei iniţiale de achiziţie. Pe lângă calităţile obţinute în mod natural prin maturarea secundară, efectuată în sticlă, valoarea îi este sporită şi de asocierea pe etichetă a numelui producătorului, nimeni altul decât regizorul Francis Ford Coppola (trilogia "Naşul", "Apocalipsul acum", "Cotton Club" sau "Bram Stoker's Dracula"). Acesta, a cumpărat, în 1975, 1.500 de acri de vie într-o renumită podgorie californiană ameninţată însă de faliment, după ce fusese divizată de moştenitori. În timp, investind serios şi preocupându-se de tot ceea ce e legat de vie şi de cramă mai mult decât ca de un hobby, Coppola a rentabilizat domeniul Niebaum din Rutherford, care a devenit un real succes comercial. Afacerea este una de familie: soţia Eleanor şi fiul Roman participă activ la gestionarea ei, iar fiica Sofia, apreciată şi ea ca regizor ("Lost in Translation", "Sinuciderea fecioarelor", "Maria Antoaneta"), şi-a împrumutat numele unor vinuri speciale, între care Francis Coppola Sofia Blanc de Blanc Vintage 2007. Marketingul este evident când alte vinuri amintesc şi mai explicit de ocupaţia predilectă a dinastiei de artişti: Francis Coppola Director's Cut Zinfandel 2006 sau Francis Coppola Director's Cut Chardonnay 2005. Între timp, reunind toate viile familiei într-un singur domeniu, Coppola a creat Rubicon Wine Estate, care-şi revendică o tradiţie datând încă de la 1880. Rubicon este, de altfel, numele gamei de lux a vinurilor produse de familia Coppola. De curând, am descoperit pe www.everywine.co.uk, o lădiţă de 6 sticle de Coppola Rubicon Estate Rutherford Napa Valley 2003, dar costa nu mai puţin de 367,65 lire sterline, aşa că ar fi trebuit să ne mulţumim doar cu o singură sticlă de Coppola Rubicon Edizione Pennino Zinfandel 2005, pe care am fi dat numai 24,36 lire sterline. O opţiune de mijloc ar fi putut fi un Cabernet Sauvignon 2004 (învechit în butoaie) din aceeaşi gamă, care ar fi costat 43,88 lire sticla sau 263,25 lire lădiţa…
Coppola nu este singurul nume mare care împrumută aura sa vinurilor. Alte vedete o fac din pură pasiune, adesea pentru că şi-au stabilit anume reşedinţa lângă o podgorie, cazul cantautorului francez Francis Cabrel (supranumit "Bob Dylan al Franţei"), care deţine o proprietate la Brulhois (Lot-et-Garonne) şi din ale cărui vinuri de colecţie pot recomanda un Cabernet-Syrah Vin de Pays de l'Herault Antic 1999… dar este, deja, un vin rar, pentru care se oferă cam de la 50 euro per sticlă. Dacă am vorbit de omologul său francez, nu putem omite faptul că şi Bob Dylan însuşi s-a asociat cu vinificatorul italian Antonio Terni, care produce, din 1882, vinuri în a sa Fattoria de pe domeniul Le Terrazze, situat în regiunea Marchesi pe Coasta Adriatică. Terni este un elitist, pune pe piaţă nu mai mult de 90.000 de sticle anual. În 2004, a creat un blend clasicizant de Montepulciano şi Merlot, care poartă denumirea albumului din 1974 semnat de Bob Dylan - "Planet Waves" (serie scurtă de 5.000 de exemplare).
Implicarea divei Madonna în acest domeniu nu este deloc una întâmplătoare. Când tatăl său, Silvio Tony Ciccone, a intrat în dificultăţi de plată, artista s-a asociat cu el pentru a salva Ciccone Vineyards de la Suttons Bay (penisula Leelenau din Michigan). În 2005, concomitent cu albumul "Confessions on a Dance Floor", ea a lansat ediţii limitate ale vinurilor Madonna: albe - Chardonnay (debordând de arome de mere verzi şi citrice), Pinot Grigio Ambrato (excelând în materie de culoare, de un chihlimbariu special, şi oferind senzaţii olfactive ce amintesc de floarea de portocal, miere şi fructe uscate) şi Gewurztraminer (un vin uşor acidulat, recomandat pentru parteneriere cu reţetele din bucătăria asiatică) sau roşii - Pinot Noir (aromele de cafea şi de cireşe negre îl fac compatibil cu brânza afumată, cu somonul la grătar sau cu mielul marinat cu ierburi de gust) şi Cabernet Franc (aromele de pământ combinate cu cele de cireşe dau cel mai bine expresia acestui terroir, iar băutura se potriveşte perfect cu pastele italieneşti tradiţionale, servite în camera de degustare, de inspiraţie toscană, a podgoriei Ciccone).
…www.nataliemaclean.com este adresa la care puteţi afla mult mai multe detalii despre acest subiect, al celebrităţilor din diferite domenii care se ocupă de producerea vinurilor. Natalie Maclean a scris cartea "Red, White and Drunk All Over: A Wine-Soaked Journey From Grape to Glass" şi, între altele, a realizat un inedit exerciţiu de parteneriere a băuturilor cu opere literare:

-"Jane Eyre", de Charlotte Bronte, cu … Chardonnay de California
-"Litera stacojie", de Nathaniel Hawthorne, cu un cupaj roşu de Burgundia sau Pinot Noir
-"Război şi pace", de Lev Tolstoi, cu un Porto vechi, de colecţie
-"La răscruce de vânturi", de Emily Bronte, cu … un vin uşor şampanizat
-"Povestea a două oraşe", de Charles Dickens, cu … un Pinot Noir de Noua Zeelandă
-"Mândrie şi prejudecată", de Jane Austen, cu … un Chardonnay din Chile
-"Fructele mâniei", de John Steinbeck, cu … un Zinfandel de California
-"Marele Gatsby", de Scott Fitzgerald, cu… un mErlot de Washington
-"De veghe-n lanul de secară", de J.D. Salinger, cu … cognac sau whisky de secară.
Bei şi citeşti! Sau invers?!?