BOOK.COM / O carte, o sticlă de vin...
Ce au în comun Sting, Bob Dylan, Mutu, Mugur Isărescu, Coppola, Madonna, Depardieu, Michael Schumacher? Tot mai multe staruri folosesc eticheta unei sticle de vin ca pe coperta unei reviste glossy sau prima pagină a unui ziar de business.
FRANCIS FORD COPPOLA. 18,99 $ pentru o sticlă de Coppola Claret
Diamond Series 2006 şi obţii, de pe internet
(www.thewinebuyer.com), un vin bun de California, comparabil cu
cele de Bordeaux. Imediat ce-l torni în pahar te izbeşte culoarea
nobilă, de un rubiniu închis, cu străluciri întunecate, care are
drept sofisticaţi corespondenţi olfactivi aromele de ciocolată
neagră, anason sau mirodenii dulcege, ceea ce completează
sinestezic tăria alcoolic relativ ridicată (13,7%). Vinul, un cupaj
complicat de Cabernet Sauvignon (89%) cu procente minoritare de
struguri atent selecţionaţi din soiurile Merlot (4%), Cabernet
Franc (2%), Malbec (2%) şi Petit Verdot (2%), este unul corpolent,
îmbinând gustul suculent de mure răscoapte cu cele de coacăze negre
şi fragi. Vinificatorul este unul foarte iscusit, dovadă tuşa
elegantă de Petit Verdot (mai rar folosit chiar şi în podgoriile de
baştină, unde-i enervează pe podgorenii francezi pentru că are
prostul obicei de a se coace mai târziu decât celelalte soiuri).
Rolul său este, în acest caz, acela de a imprima un plus de
severitate Cabernetului californian de Paso Robles din Monterey
(zonă viticolă din arealul Sonoma-Napa Valley). Rafinamentul
creatorului unui asemenea vin este relevat şi de taninii blânzi şi
mătăsoşi imprimaţi de stagiul de învechire de 12-14 luni, petrecut
- atenţie! - în butoaie de stejar anume aduse din Franţa.
(Moliciunea taninilor - compuşi chimici care dau vinului roşu
astringenţă, ajută la fermentarea pieliţei bobului şi transformă,
în final, licoarea într-un veritabil medicament, apt să prevină, în
cazul unui consum moderat, îmbătrânirea arterelor - indică, cu mare
probabilitate, faptul că butoaiele nu erau noi, ci mai fuseseră
folosite măcar o dată!) Un asemenea vin tânăr, dar care mai poate
fi lăsat la îmbătrânit şi înnobilat câţiva ani, este complementul
gastronomic ideal al cărnii de vită fezandate în baiţ cu piper şi
alte condimente, al mielului înăbuşit savant cu fenel sau al
brânzeturilor asortate (eventual trase la cuptor câteva zeci de
secunde). O lădiţă de 6 sticle din acest Claret costă acum puţin
peste 100$, dar ea se poate dovedi o bună investiţie în sine,
întrucât peste câteva sezoane, ea va putea fi tranzacţionată pe
site-urile specializate (de pildă, www.cellarexcahange.com) cu cel
puţin triplul sumei iniţiale de achiziţie. Pe lângă calităţile
obţinute în mod natural prin maturarea secundară, efectuată în
sticlă, valoarea îi este sporită şi de asocierea pe etichetă a
numelui producătorului, nimeni altul decât regizorul Francis Ford
Coppola (trilogia "Naşul", "Apocalipsul acum", "Cotton Club" sau
"Bram Stoker's Dracula"). Acesta, a cumpărat, în 1975, 1.500 de
acri de vie într-o renumită podgorie californiană ameninţată însă
de faliment, după ce fusese divizată de moştenitori. În timp,
investind serios şi preocupându-se de tot ceea ce e legat de vie şi
de cramă mai mult decât ca de un hobby, Coppola a rentabilizat
domeniul Niebaum din Rutherford, care a devenit un real succes
comercial. Afacerea este una de familie: soţia Eleanor şi fiul
Roman participă activ la gestionarea ei, iar fiica Sofia, apreciată
şi ea ca regizor ("Lost in Translation", "Sinuciderea fecioarelor",
"Maria Antoaneta"), şi-a împrumutat numele unor vinuri speciale,
între care Francis Coppola Sofia Blanc de Blanc Vintage 2007.
Marketingul este evident când alte vinuri amintesc şi mai explicit
de ocupaţia predilectă a dinastiei de artişti: Francis Coppola
Director's Cut Zinfandel 2006 sau Francis Coppola Director's Cut
Chardonnay 2005. Între timp, reunind toate viile familiei într-un
singur domeniu, Coppola a creat Rubicon Wine Estate, care-şi
revendică o tradiţie datând încă de la 1880. Rubicon este, de
altfel, numele gamei de lux a vinurilor produse de familia Coppola.
De curând, am descoperit pe www.everywine.co.uk, o lădiţă de 6
sticle de Coppola Rubicon Estate Rutherford Napa Valley 2003, dar
costa nu mai puţin de 367,65 lire sterline, aşa că ar fi trebuit să
ne mulţumim doar cu o singură sticlă de Coppola Rubicon Edizione
Pennino Zinfandel 2005, pe care am fi dat numai 24,36 lire
sterline. O opţiune de mijloc ar fi putut fi un Cabernet Sauvignon
2004 (învechit în butoaie) din aceeaşi gamă, care ar fi costat
43,88 lire sticla sau 263,25 lire lădiţa…
Coppola nu este singurul nume mare care împrumută aura sa
vinurilor. Alte vedete o fac din pură pasiune, adesea pentru că
şi-au stabilit anume reşedinţa lângă o podgorie, cazul
cantautorului francez Francis Cabrel (supranumit "Bob Dylan al
Franţei"), care deţine o proprietate la Brulhois (Lot-et-Garonne)
şi din ale cărui vinuri de colecţie pot recomanda un Cabernet-Syrah
Vin de Pays de l'Herault Antic 1999… dar este, deja, un vin rar,
pentru care se oferă cam de la 50 euro per sticlă. Dacă am vorbit
de omologul său francez, nu putem omite faptul că şi Bob Dylan
însuşi s-a asociat cu vinificatorul italian Antonio Terni, care
produce, din 1882, vinuri în a sa Fattoria de pe domeniul Le
Terrazze, situat în regiunea Marchesi pe Coasta Adriatică. Terni
este un elitist, pune pe piaţă nu mai mult de 90.000 de sticle
anual. În 2004, a creat un blend clasicizant de Montepulciano şi
Merlot, care poartă denumirea albumului din 1974 semnat de Bob
Dylan - "Planet Waves" (serie scurtă de 5.000 de exemplare).
Implicarea divei Madonna în acest domeniu nu este deloc una
întâmplătoare. Când tatăl său, Silvio Tony Ciccone, a intrat în
dificultăţi de plată, artista s-a asociat cu el pentru a salva
Ciccone Vineyards de la Suttons Bay (penisula Leelenau din
Michigan). În 2005, concomitent cu albumul "Confessions on a Dance
Floor", ea a lansat ediţii limitate ale vinurilor Madonna: albe -
Chardonnay (debordând de arome de mere verzi şi citrice), Pinot
Grigio Ambrato (excelând în materie de culoare, de un chihlimbariu
special, şi oferind senzaţii olfactive ce amintesc de floarea de
portocal, miere şi fructe uscate) şi Gewurztraminer (un vin uşor
acidulat, recomandat pentru parteneriere cu reţetele din bucătăria
asiatică) sau roşii - Pinot Noir (aromele de cafea şi de cireşe
negre îl fac compatibil cu brânza afumată, cu somonul la grătar sau
cu mielul marinat cu ierburi de gust) şi Cabernet Franc (aromele de
pământ combinate cu cele de cireşe dau cel mai bine expresia
acestui terroir, iar băutura se potriveşte perfect cu pastele
italieneşti tradiţionale, servite în camera de degustare, de
inspiraţie toscană, a podgoriei Ciccone).
…www.nataliemaclean.com este adresa la care puteţi afla mult mai
multe detalii despre acest subiect, al celebrităţilor din diferite
domenii care se ocupă de producerea vinurilor. Natalie Maclean a
scris cartea "Red, White and Drunk All Over: A Wine-Soaked Journey
From Grape to Glass" şi, între altele, a realizat un inedit
exerciţiu de parteneriere a băuturilor cu opere literare:
-"Jane Eyre", de Charlotte Bronte, cu … Chardonnay de
California
-"Litera stacojie", de Nathaniel Hawthorne, cu un cupaj roşu de
Burgundia sau Pinot Noir
-"Război şi pace", de Lev Tolstoi, cu un Porto vechi, de
colecţie
-"La răscruce de vânturi", de Emily Bronte, cu … un vin uşor
şampanizat
-"Povestea a două oraşe", de Charles Dickens, cu … un Pinot Noir de
Noua Zeelandă
-"Mândrie şi prejudecată", de Jane Austen, cu … un Chardonnay din
Chile
-"Fructele mâniei", de John Steinbeck, cu … un Zinfandel de
California
-"Marele Gatsby", de Scott Fitzgerald, cu… un mErlot de
Washington
-"De veghe-n lanul de secară", de J.D. Salinger, cu … cognac sau
whisky de secară.
Bei şi citeşti! Sau invers?!?