Atena este cu sufletul la gura: vor accepta investitorii dobanzi mai mici pentru titlurile elene sau guvernul ajunge la mana FMI si a UE?

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 30.03.2010

Capacitatea Greciei de a atrage 35 de miliarde de euro din vanzari de obligatiuni in acest an pentru a evita sa faca apel la pachetul de sustinere din partea Uniunii Europene si a FMI ar putea depinde de modul in care investitorii vor reactiona in urmatoarele zile fata de obligatiunile pe sapte ani lansate la inceputul saptamanii, scrie Bloomberg. Grecia a emis obligatiuni de 5 miliarde de euro pe 29 martie fara a oferi un randament suplimentar fata de cel al obligatiunilor cu aceeasi scadenta deja existente, conform bancherilor implicati in tranzactie. Guvernul primului-ministru George Papandreou a primit comenzi de 6 miliarde de euro pentru aceste titluri, comparativ cu comenzi de
15 miliarde de euro pentru obligatiunile pe zece ani emise pe 4 martie, atunci cand s-a oferit o prima de 32 puncte baza (0,32%) fata de pretul titlurilor deja existente. "Piata va urmari evolutia tranzactiilor in urmatoarele zile, acesta fiind un adevarat test", a declarat Georg Grodzi, din cadrul Legal & General Investment Management. Grecia a plasat randamentul titlurilor pe sapte ani cu 310 puncte baza (3,10%) peste cel al obligatiunilor germane, considerate de referinta.