„Cine asteapta de 10 luni sa primeasca banii europeni e fericit. Altii asteapta de mult mai mult”

Autor: Adelina Mihai 30.03.2010

Beneficiarii fondurilor europene pentru resurse umane spun ca nu primesc rambursarile si ca, in lipsa banilor, proiectele sunt blocate. Autoritatile raspund ca lucreaza la comunicare si ii indeamna pe beneficiari sa sune la Ministerul de Finante.



Reprezentantii autoritatii de management care se ocupa de program spun ca stiu de problemele beneficiarilor si ca au facut un plan de masuri imediate pentru a le rezolva situatia.
"Avem un plan de masuri imediate, printre care se afla si un grafic al cererilor de rambursare pe care le prioritizam in functie de momentul in care au fost depuse. Fondurile nu sunt blocate si stim ca au existat unele probleme in trecut, mai ales in ceea ce priveste comunicarea cu beneficiarii", a spus Cristina Zevedei, director general in cadrul AMPOSDRU, autoritatea de management care gestioneaza fondurile pentru resurse umane, in cadrul unei conferinte de lansare a unui proiect cu finantare europeana, care are ca scop evaluarea activitatii institutiei. Pe de alta parte, beneficiarii au spus ca cea mai mare problema pe care o au in prezent o reprezinta intarzierea platilor, care duce la imposibilitatea de a continua proiectele.
"Am depus cererea de rambursare in luna iunie a anului trecut si inca nu am primit niciun raspuns. Nu stiu de ce organismul intermediar a avut reticente in a ne raspunde solicitarilor", spune Magda Matache, director executiv al Romani CRISS, Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii, care implementeaza un proiect finantat din fonduri europene pentru educatia copiilor romi.
Cosmin Meleca, director in cadrul AMPOSDRU, a recunoscut ca anul trecut "au existat usoare probleme" in ceea ce priveste rambursarile, insa acestea urmeaza sa fie rezolvate in scurt timp. "Daca asteptati banii pentru cererea de rambursare depusa in iunie puteti spune ca sunteti o fericita, pentru ca sunt alti beneficiari care asteapta de mult mai mult timp", i-a raspuns Meleca.
"Toti beneficiarii sunt nemultumiti, dar ei (reprezentantii autoritatilor- n.r.) spun ca au fost «usoare» probleme", i-a replicat apoi un beneficiar prezent la conferinta.
Autoritatile afirma ca rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene pentru reurse umane alocate in intervalul 2007 - 2010 (de numai 5%) se explica prin numarul insuficient de angajati implicati in evaluarea proiectelor. De altfel, ministrul muncii Mihai Seitan a spus recent ca a transferat deja 10 posturi din institutiile subordonate ministerului catre AMPOSDRU, institutie care reprezinta "prioritatea zero" a mandatului sau. In perioada 2007- 2010, Romania are dispozitie 6,3 mld. lei (1,5 mld. euro) pentru proiectele de resurse umane, din care numai 330 mil. lei (78 mil. euro) au intrat efectiv in conturile beneficiarilor, potrivit unei raportarii a Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).
Reprezentantii autoritatii de management estimeaza ca cererile restante vor fi achitate pana la sfarsitul lui aprilie. Ei spun ca este posibil ca unele cereri de plata sa se afle inca la organismele intermediare (institutii regionale care fac o prima analiza a dosarelor pentru obtinerea de finantare), care le gestioneaza inainte de a fi trimise la autoritatea de management.
Si Marcel Iordache, reprezentantul unei companii de consultanta din Timisoara care este partener in trei proiecte finantate din fondurile europene pentru resurse umane, spune ca are probleme la recuperarea banilor, in special pentru proiectele aflate in parteneriat cu institutiile publice.
"Suntem la un an de la implementare si pentru unul din proiecte nu am primit niciun ban, iar pentru altul am primit foarte putini, din cauza ca institutiile publice nu ne mai pot face finantare, potrivit unei ordonante de urgenta. Al treilea proiect ar merge foarte bine daca nu ar trebui sa le sustina pe celelalte doua", a spus Iordache. Ce trebuie sa faca un beneficiar aflat intr-o astfel de situatie?
"Trebuie sa asteptati rambursarea si sa sunati la Ministerul de Finante", a mai spus Meleca.