Cazul Voicu, un spectacol pentru popor? Niciunul din marile dosare in care intervin acuzatii de coruptie nu este solutionat chiar si dupa cinci ani de la intocmirea lui

Autor: Iulian Anghel 30.03.2010

Procurorii DNA au obtinut o victorie, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis cererea lor de arestare, pentru 29 de zile, a senatorului Catalin Voicu, insa, in alte cazuri celebre in care s-au facut ori s-au s-a obtinut arestarea acest lucru nu a condus la fundamentarea unor dosare care sa fie solutionate rapid de Justitie fie cu o condamnare fie cu o scoatere de sub urmarirea penala.

Sunt multe dosare ale politicienilor care asteapta de ani de zile sa fie solutionate - e adevarat, in aceste cazuri, nu s-a cerut arestarea ci, eventual, perchezitiile la domiciliu.. Sunt, de asemenea, alte dosare la fel de grele oameni care nu aveau imunitate, - de exemplu oamenii de afaceri Dinu Patriciu (cazul Rompetrol) , Puiu Popoviciu (cazul Baneasa) sau Gigi Becali in care invinuitii au fost retinuti sau arestati si apoi eliberati fara insa ca dosarele lor sa faca pasi seriosi in instanta.

Unul dintre cele mai tergiversate dosare in Justitie (Matusa Tamara) este a fostului prim-ministru Adrian Nastase. Procurorii au cerut Camerei Deputatilor sa aprobe perchezitionarea bunurilor sale, dar deputatii s-au opus.. Dosarul Matusa Tamara a ajuns la Curtea Constitutionala, inapoi la procurori, a fost un nou ping-pong intre Parchet si Camera si asa mai departe. La inceputul lunii, ICCJ a transmis din nou dosarul Curtii Constitutionale - si iata cum s-a reusit performanta ca de cinci ani acest dosar sa nu avenseze niciun pas. Alte dosare grele care treneza sunt ale lui George Copos (dosarul Loteria) sau a lui Miron Mirtea, intr-un dosar disjuns din "Matusa Tamara". In diferite statii pe rolul instantelor sau inca la procurori se afla alte dosare ale unor politicieni. Senatorului Serban Mihailescu, fostul secretar general al Guvernului in timpul lui Nastase, care ar fi luat mita arme de vanatoare, i-a fost ridicata imunitatea in vreme ce despre dosarele fostilor ministri Decebal Traian Remes, Ioan Avram Muresan, Paul Pacuraru, Zsolt Nagy, Codrut Seres sau Tudor Chiuariu, acuzati de fapte de coruptie, se mai stiu putine lucuri. Niciun unul dintre aceste dosare nu este finalizat de justitie.

De ce mai cer procurorii arestari de vreme ce dosarele nu ajung imediat dupa aceasta perioada in instanta?

In cazul Popoviciu, instrumentat de DNA, procurorii inca mai strag probe la dosar, la un an de la retinerea omului de afaceri, pentru 24 de ore. Cazul Patriciu (omul de afaceri a fost retinut pentru 24 de ore) dateaza din 2005 si abia acum face primii pasi in instanta.

George Becali a fost arestat anul trecut pentru 29 de zile, iar dosarul sau nu a ajuns sa fie judecat de o instanta.

Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan ofera un raspuns standard: se cere arestarea cand inculpatul poate sa impiedice ancheta, cum este cazul Voicu. Ea spune ca, in toate cazurile in care s-a cerut arestari de catre DNA, inculpartii au fost trimisi in judecata.

Saplacan arata ca dosarul Voicu este singurul din cele aproximativ 20 instrumentate de DNA in care sunt implicati actuali sau fost oameni politici in care s-a cerut arestarea celui invinuit.