Besciu si Vulpescu vin cu taxi Golden Blitz

Autori: Catalin Lupoaie , Alexandru Anghel 30.03.2010

Oamenii de afaceri Dan Besciu si Sorin Vulpescu, patronii restaurantelor Golden Blitz din Capitala, frecventate si de presedintele Traian Basescu, au intrat cu brandul Golden Blitz pe piata taxiurilor. Taxiurile sunt operate prin compania de constructii Euro Construct Trading '98 si au fost retrase de la firma Fly Taxi.
"Ne-am retras cele 33 de masini pe care le aveam la Fly Taxi si ne-am schimbat doar denumirea, avand propriul nostru dispecerat. Nu vom investi in extinderea numarului de masini", a declarat pentru ZF Besciu. Fly Taxi, firma controlata de omul de afaceri Fernando Enciu, are dificultati financiare dupa ce mai multe companii i-au solicitat in instanta intrarea in insolventa. Chiar daca Fly Taxi se afla pe lista firmelor care au acces la Aeroportul Otopeni, dupa ce a avut o perioada de monopol timp de cinci ani, Golden Blitz nu are acces la aeroport nefiind pe lista castigatorilor licitatiei de la inceputul anului.
Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti a finalizat in ianuarie licitatia pentru cele 250 de permise de taximetrie, dupa ce compania Fly Taxi a detinut monopolul asupra accesului taxiurilor in incinta aeroportului.
Printre cele 13 firme castigatoare ale noilor permise se regasesc companii precum Grant Taxi, Domino, Fly Taxi, dar si companii mici, care detin cateva zeci de masini, ca Millenium Trans, Marcos sau EcoDiesel. Acestora li se adauga cele 57 de persoane fizice care au castigat un permis de acces in urma licitatiei.
"Euroconstruct nu a facut decat sa deschida un dispecerat propriu (Golden Blitz) si si-au luat masinile inapoi. Ei insa nu au licenta pentru accesul in aeroport, intrucat luasera deja automobilele de la Fly Taxi, cand acestia au participat la licitatia de la Otopeni", afirma Vasile Stefanescu, presedintele Camerei Taximetrelor Bucuresti.
Avand in vedere numarul de masini si planul de incasari zilnic de 100 de lei, Euroconstruct Trading '98 ar putea incasa anual venituri de circa 1,2 mil. lei (circa 300.000 de euro) de pe urma Golden Blitz Taxi. Tariful companiei este de 1,9 lei/km, un nivel mediu pe piata, avand in vedere ca multe companii de taxi au decis recent sa reduca tariful pana la 1,39 lei/km.
Euroconstruct Trading '98 este unul dintre principalii constructori de pe piata locala, cu afaceri anuale de 58,7 mil. euro, fiind implicata in constructia tronsonului de autostrada Moara Vlasiei-Ploiesti (45 km), in consortiu cu firmele PA & CO International si Spedition UMB. Compania are in derulare mai multe contracte de intretinere de drumuri in Capitala si construieste unul dintre tronsoanele centurii de sud a Capitalei impreuna cu Romstrade.