Sistemul financiar trebuie reformat, contribuabilii nu il vor mai salva inca o data

Ziarul Financiar 31.03.2010

Criza actuala a plecat chiar din inima sisteĀ¬mului financiar global - din zona finantarilor ipotecare din Statele Unite ale Americii si nu dintr-un stat emergent, asa cum ar fi fost de asteptat - a subliniat seful FMI, aratand ca una din lectiile care ar trebui intelese este regleĀ¬mentarea si supravegherea bancara.

"Nu vom avea o economie mai buna, care sa produca mai multa avutie si sa o distribuie mai bine, fara o mai buna reglementare si supraveghere in sistemele financiare." Strauss-Kahn a explicat ca guvernele au intervenit pentru a salva bancile plecand de la gandirea ca functionarea economiilor este strans legata de banci, iar oamenii isi tin banii in banci.

"Daca o asemenea criza financiara mai are loc in urmatorii 2-5-10 ani, si ar fi ridicol sa credem ca nu vom mai avea, chiar daca nu una identica, va fi foarte dificil guvernelor sa le mai ceara contribuabililor sa plateasca din nou pentru banci", a spus Strauss-Kahn. Seful FMI sustine crearea unui fond special la nivelul sistemului bancar, care sa fie alimentat prin contributii platite de banci in functie de riscurile asumate. "Vom pune un fel de taxa bancilor, pentru a descuraja comportamentele prea riscante si ca sa evitam situatii in care contribuabilii sa mai fie nevoiti sa sustina sectorul financiar."