BNR: continuarea aprecierii leului, nesustenabila

Ziarul Financiar 31.03.2010

Continuarea miscarii de apreciere a leului, care a castigat in primul trimestru circa 4% in fata euro intorcandu-se astfel la nivelurile din ianuarie 2008, de sub 4,1 lei/euro, ar fi nesustenabila, spune Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

"Fundamentele economice nu justifica in acest moment o apreciere mai puternica a leului", a spus Popa. Viceguvernatorul a indicat ca o posibila sursa a presiunii de apreciere a leului ar putea fi reorientarea investitorilor internationali dinspre activele grecesti spre altele percepute ca fiind mai atractive. Pe de alta parte, el spune ca BNR intervine pe piata valutara doar atunci cand constata o volatilitate exagerata a cursului, insa in prezent nu sunt indicii privind o asemenea miscare.

Popa a explicat ca pasul de reducere a dobanzii cu jumatate de punct procentual (adoptat la fiecare din cele trei sedinte de anul acesta) este unul "moderat" si tine cont de tendinta bancilor de a ajusta mai intai dobanzile platite la depozite si intr-un ritm mai lent a celor percepute la credite.
In alta ordine de idei, Popa a explicat ca exporturile si industria manufacturiera sunt primele sectoare care trag spre o revenire a economiei, in timp ce evolutia celorlalte este inca incerta.
"Nu consumul va fi motorul relansarii", a spus viceguvernatorul, amintind ca somajul va continua probabil sa creasca, ceea ce va descuraja cheltuielile populatiei.