Aerostar spune ca e gata sa repare si avioanele de lupta F16 cumparate de la americani pentru 1 mld. euro

Autor: Adrian Cojocar 31.03.2010

Conducerea Aerostar Bacau (ARS), furnizorul tranditional de servicii de mentenanta si reparatii pentru flota de avioane militare de lupta a Romaniei, spune ca firma este pregatita pentru a trece la repararea de avioane F-16.
Recent, CSAT a avizat achizitia de catre armata romana a 24 de avioane de vanatoare multirol la mana a doua, model F16 (produs de compania americana Lockheed Martin) pentru suma de 1,3 mld. dolari (aproape un mld. euro). Acestei achizitii i se adauga un viitor contract de cumparare a altor 24 de avioane noi de acelasi tip a caror valoare ar putea depasi un miliard de euro.
In prezent, Aerostar furnizeaza mentenanta pentru batranele avioane de lupta romane MIG 21 Lancer, care insa vor iesi definitiv din uz pana in anul 2012.
"Noi vizam mentinerea statutului de furnizor pentru servicii de mentenanta si logistica pentru noua flota de avioane multirol a Romaniei si credem ca suntem indreptatiti in demersul nostru atat prin capabilitatile in domeniu si cu atat mai mult cu cat asigurarea mentenantei in tara de catre o societate locala reprezinta o prioritate de securitate nationala", a declarat Grigore Filip, presedintele si directorul general al Aerostar Bacau.
Potrivit lui, compania din Bacau este pregatita din punct de vedere tehnic pentru a oferi servicii de mentenanta pentru avioanele de lupta de tip F16 cu care urmeaza sa fie dotata armata aeriana romana si furnizeaza servicii de mentenanta si pentru flotele de aeronave ale altor state.
De altfel, afacerile Aerostar s-au mentinut la un nivel constant anul trecut in special ca urmare a indreptarii spre comenzi externe, exporturile companiei urcand de la o pondere de 43,4% in 2008 la 61%.
Ministerul Apararii nu a dorit sa identifice pontentialele companii care s-ar putea ocupa de mentenanta avioanelor de lupta F16, precizand ca acordarea contractelor pentru astfel de lucrari se va face prin licitatie.
Cu afaceri de 156,8 mil. lei (37,1 mil. euro) anul trecut, Aerostar Bacau este cel mai mare jucator de pe piata aeronautica romaneasca, a carei valoare se invarte in jurul cifrei de 100 mil. euro.
Printre companiile importante din domeniu se mai numara Romaero Bucuresti (RORX) si IAR Brasov (IARV), afacerile estimate de cele doua companii pentru acest an apropiindu-se impreuna de nivelul celor ale Aerostar. "Mentenanta avioanelor F-16, ca de altfel si a tuturor avioanelor de lupta vestice (cum ar fi Eurofighter, Rafale, Saab Gripen), este conceputa a se realiza diferit fata de mentenanta avioanelor estice din familia carora face parte MiG-21. Preocuparea noastra in ultimii ani a fost sa ridicam capabilitatile tehnice, tehnologice si logistice existente la Aerostar pentru a putea sa preluam lucrarile de mentenanta la noua flota de avioane multirol pe care o va avea in viitor Romania", spune Grigore Filip. Actiunile Aerostar Bacau au inregistrat anul acesta a doua crestere de pe Bursa, cu o apreciere de 76% in decurs de trei luni. La pretul de pe parcursul sedintei de ieri, de 1,05 lei/titlu, capitalizarea companiei este de circa 30 mil. euro.
Unul dintre factorii care au alimentat cresterea actiunilor ARS a fost anuntul companiei privind distribuirea intregului profit de anul trecut sub forma de dividende, oferind totodata cel mai mare randament al dividendului dintre companiile de pe Bursa, de 7%.
Aerostar Bacau este controlata de firma Iarom Bucuresti care detine peste 71% din actiuni.