Va ramane Europa un muzeu, iar centrul economiei mondiale se va muta intre SUA si China?

Autor: Cristina Roşca 31.03.2010

Discursul lui Dominique Strauss-Kahn la Bucuresti a readus in actualitate tema schimbarii centrului mondial de putere. Va mai conta Europa pe scena economica sau aceasta va fi dominata de SUA si China?



Fenomenele ce au avut loc pe scena economica mondiala in ultima perioada au dat peste cap raporturile de putere. Este posibil ca dupa criza, China si Brazilia, economii emergente, sa iasa mai puternice si chiar sa depaseasca Uniunea Europeana, care risca sa isi piarda statutul de forta mondiala.

Europa are nevoie de unitate
"Statele Uniunii Europene trebuie sa lucreeze impreuna, pentru ca altfel Europa ar putea ramane in urma. Este nevoie de cooperare si coordonare" pentru ca peste zece ani situatia sa nu fie diferita, a spus seful FMI Dominique Strauss-Kahn, in scurta vizita de la Bucuresti de marti. El mai crede ca actuala criza a scos la iveala slabiciunile monedei euro. "Globalizarea este o realitate de care nu mai putem scapa".
"Daca Europa nu ia masuri rapide, in 10-20 de ani ar putea deveni jucator de liga secunda", a adaugat Kahn.
"Tot mai multe rapoarte de cercetare arata ca pe termen foarte lung economia Chinei ar putea-o depasi pe cea a Statelor Unite", afirma Nicolaie Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania. "Economiile emergente, in frunte cu China, au potential foarte mare. Zona euro are o economie deja dezvoltata, deci perspectivele de crestere nu pot fi la fel. Depinde insa de orizontul temporal despre care vorbim" ca sa putem lua in calcul posibilitatea ca UE sa devina jucator de liga a doua.

Cine plateste pentru salvarea bancilor?
O alta problema ridicata la Bucuresti de seful FMI a fost cine va plati facturile pentru salvarea bancilor, in eventualitatea aparitiei unei noi crize financiare
"Criza a izbucnit in sectorul imobiliar din Statele Unite, cea mai sofisticata piata. Am invatat ca este nevoie de o reglementare mai dura a sistemului financiar si de o supraveghere mai aspra. In ultimele 12 luni s-au facut multe", declara directorul FMI, care este insa de parere ca exista insa in continuare mutari ce pot fi realizate pe scena de sah a lumii.
Strauss-Kahn sustine crearea unui fond special la nivelul sistemului bancar care sa fie alimentat prin contributii platite de banci in functie de riscurile asumate.
"Vom pune un fel de taxa bancilor, pentru a descuraja comportamentele prea riscante si ca sa evitam situatii in care contribuabilii sa mai fie nevoiti sa sustina sistemul financiar", marturiseste el.
Implementarea unei astfel de propuneri pe plan international ar conduce la majorarea costurilor de creditare, este de parere Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA). El este de parere ca pentru Romania o astfel de decizie ar conduce la majorarea dobanzilor si a costurilor pentru clienti.
"In Romania nu bancile sunt cauza crizei. Criteriile de prudentialitate stabilite de Banca Nationala sunt superioare celor de la Basel, iar riscurile sunt tinute sub control de o maniera mai stricta", este de parere Voinea.
"In opinia mea, lucrul cel mai simplu, desi poate prea radical, ar fi separarea bancilor de investitii de bancile comerciale. Astfel in cazul bancilor comerciale riscurile asumate ar fi mici si tinute sub control."

Vizita lui Kahn la Bucuresti in presa straina:

Reuters: Cele mai mari puteri de la nivel mondial au actionat corect in perioada de varf a crizei financiare, in 2008 si 2009, insa imediat ce pericolul a trecut, a disparut si dorinta de a se modifica reglementarile internationale. Criza ne-a invatat ca pentru a face fata provocarilor globale trebuie sa avem raspunsuri globale.
Associated Press: "Economia globala este o realitate. Trebuie sa acceptati asta si sa puneti accentul pe cooperare", a spus seful FMI la Bucuresti. El a adaugat ca daca o criza similara va avea loc in viitor, "va fi dificil, daca nu imposibil pentru guverne sa le ceara contribuabililor sa plateasca din nou" pentru a salva bancile.
Financial Times: Seful FMI a sosit la Bucuresti pentru a evalua starea economiei si eforturile intreprinse de autoritati in vederea reducerii cheltuielilor bugetare. Jeffrey Franks, reprezentantul FMI in Romania, a spus ca decizia lui Kahn de a veni in Romania este "inteleapta", dat fiind ca statul "trebuie sa ia noi masuri pentru a putea adera la zona euro".
Bloomberg: Romania ar putea cere Fondului Monetar International o linie de credit flexibila sau un nou credit preventiv de tip stand by, dupa ce actualul acord expira anul viitor, potrivit presedintelui Traian Basescu. "Din punctul nostru de vedere dorim o cooperare pe termen lung cu FMI", a spus Basescu.
AFP: Europa este in pericol de a fi retrogradata in divizia secunda a puterilor economice de la nivel mondial, in timp ce Statele Unite si Asia ies in forta din criza mondiala, a avertizat seful FMI. "Exista riscul ca economiile europene sa ajunga in divizia secunda si nu in prima, alaturi de SUA si Asia", a spus Kahn.
The Guardian: Seful FMI a avertizat ca scad sansele incheierii unui acord mondial pe problema reglementarii sistemului financiar. Dominique Strauss-Kahn a spus ca statele se concentreaza mai mult pe solutionarea propriilor probleme decat sa lucreze impreuna pentru a se pune bazele unor reguli mondiale.