Fermierii asteapta jumatate de miliard de euro din grau

Autor: Cristina Stoian 31.03.2010

Fermierii estimeaza o productie totala de grau de 4,8 milioane de tone la nivel local in acest an, volum care se apropie de cel raportat de autoritati anul trecut, cand la recoltare, agricultorii romani au anuntat cinci milioane de tone. Diferenta fata de anul trecut este insa reprezentata de suprafata mai mica cu 200.000 de hectare alocata acestei culturi, ceea ce inseamna ca anul acesta productia medie la hectar va fi mai mare. La un pret mediu de 110 euro la hectar, valoarea pietei graului va depasi putin jumatatea de miliard de euro.
"Vremea a fost buna, dar 50% din suprafata de grau nu a primit cantitatea de ingrasaminte suficienta pentru o productie mai mare. In 2009, culturile au fost afectate de calamitati, iar anul acesta productia este mica din lipsa de bani care sa se foloseasca pentru ingrasaminte. Cantitatea totala ar mai putea creste cu circa 400.000 - 500.000 de tone, daca s-ar folosi macar acum ingrasaminte. Anul trecut, chiar daca ministerul a anuntat ca productia totala de grau a fost de cinci milioane de tone, in realitate am obtinut doar patru milioane de tone, restul fiind grau furajer", a declarat pentru ZF Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).
Din punct de vedere al suprafetei cultivate, Romania ocupa locul patru in Europa, pe aceeasi pozitie cu Marea Britanie, dupa Franta (5,1 mil. ha), Germania (3,2 mil. ha) si Polonia (2,3 mil. ha). Cu toate acestea, randamentul la hectar, de 2,4 tone, este la mai putin de jumatate din randamentul mediu al Uniunii Europene. De exemplu, Danemarca a avut in 2009 o productie medie la hectar de 8,1 tone, ceea ce a plasat-o deasupra noastra ca productie totala, cu toate ca suprafata cultivata cu grau este de doar 740.000 de hectare.
Anul trecut, Romania a cultivat cereale pe o suprafata de 5,3 mil. ha, in crestere cu 145.000 ha. Cu toate acestea, productia totala de grau, orz, orzoaica, ovaz si porumb a scazut cu 1,8 milioane de tone, cea mai mare diminuare, de 1,9 mil. tone, fiind inregistrata la grau.