Spital in loc de hotel si birouri, in Piata Victoriei

Autor: Cristi Moga 31.03.2010

Proprietarii clinicilor Sanador, omenii de afaceri Florin si Doris Andronescu, vor deschide in toamna acestui an un spital cu o capacitate de 120 de paturi in apropierea Pietei Victoriei din Bucuresti, intr-o cladire inchiriata de la omul de afaceri Gheorghe Mois si a carei destinatie initiala era pentru spatii de birouri si aparthotel.
Investitia in cladirea de pe strada Sevastopol s-a ridicat la 33 de milioane de euro si a fost realizata de grupul Castrum din Negresti-Oas, controlat de Mois. Amenajarea spitalului va duce investitia totala in proiect la 40 mil. euro.
"Am studiat, alaturi de corpul tehnic, timp de doua luni cladirea si am luat decizia ca este potrivita pentru un spital. Ca suprafata si layout se potriveste cu master-planul pe care il avem de doi ani de zile pentru constructia unui spital. Din fericire, am gasit aceasta cladire intr-un stadiu avansat de constructie, la o chirie foarte buna. Practic, piata imobiliara a ajuns sub o asemenea presiune, incat chiria este echivalentul unei eventuale amortizari a unei cladiri proprii", a precizat Florin Andronescu.
InvestiTia in realizarea cladirii denumite Castrum Corporation Business Center, in care va fi amenajat un spital, a fost finantata printr-un credit de aproape 17 mil. euro de la BCR. Proiectul este format din doua corpuri de sase, respectiv 10 etaje. Primul corp avea o destinatie initiala de birouri, in timp ce aparthotelul urma sa ocupe cele zece etaje ale celui de-al doilea corp.
"Daca pentru spitale este piata, catre ei inchiriem. Primul venit, primul servit. Ne bucuram ca vor inchiria tot spatiul. Va fi mai liniste asa", a comentat si omul de afaceri Gheorghe Mois.
Proprietarii Castrum BC au fost asistati in aceasta tranzactie de catre reprezentantii firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
In conditiile in care piata spatiilor de birouri a scazut puternic, iar proprietarul Sanador inchiriaza intregul spatiu al cladirii, chiria pe metrul patrat este estimata in jurul a 15 euro/mp, astfel ca cel mai probabil veniturile anuale obtinute de Mois din inchirierea cladirii sunt in jurul a 2-2,5 milioane de euro. Florin Andronescu a anuntat initial ca vrea sa construiasca un spital de 100 de locuri in zona Pietei Buzesti, langa actuala clinica Sanador, in urma unei investitii de 50 mil. euro.