Cinci executivi din OMV au incasat 10 mil. € anul trecut

Autor: Alina Pahoncia 31.03.2010

Executivii care conduc grupul petrolier OMV, actionarul celei mai mari companii din Romania - Petrom, au incasat anul trecut peste 10 milioane de euro sub forma salariilor, a bonusurilor si a beneficiilor, potrivit raportului financiar al companiei.
Jumatate din aceasta suma (5 mil. euro) a fost reprezentata de bonusurile variabile aferente rezultatelor financiare din 2008 ale OMV, cand grupul a raportat un profit de 2,34 mld. euro, in crestere cu 7% comparativ cu anul precedent.
Componenta fixa salariala a celor cinci oameni care conduc boardul OMV a fost de 3,2 mil. euro, in timp ce contributiile la fondurile de pensii au ajuns la 1,7 mil. euro.
Cel mai bine platit executiv din OMV este Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul companiei, care a incasat anul trecut venituri de 2,6 mil. euro (220.000 de euro/luna), din care aproape jumatate sub forma bonusurilor variabile. Doar din salariu, Ruttenstorfer a incasat 780.000 de euro anual (65.000 de euro/luna), in timp ce bonusurile variabile au fost de 1,2 mil. euro.

Grupul austriac OMV i-a virat lui Wolfgand Ruttenstorfer, CEO al grupului si presedinte al board-ului, in varsta de 60 de ani, aproximativ 575.000 de euro la contributiile de pensii anul trecut.
Pachetul salarial al sefului grupului a avansat cu 4% in 2009, pana la 2,6 mil. euro. Ceilalti patru membri ai boardului au avut anul trecut venituri cuprinse intre 1,7 si 2,1 mil. euro.
Ruttenstorfer lucreaza in companie din 1976, unde a detinut functii precum cea de director de dezvoltare strategica sau director al diviziei de produse petroliere. In 1992 a preluat functia de director general adjunct al OMV, iar intre 1997 si 1999 a fost subsecretar de stat in Ministerul Federal al Finantelor.
Petrom face parte din grupul OMV, care detine 51% din actiunile companiei. Statul controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,6% din titlurile Petrom, iar Fondul Proprietatea are 20,1%. Petrom a raportat anul trecut un profit net de 326 mil. euro.
Un alt executiv austriac de top, Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Group, care controleaza BCR, a incasat anul trecut 1,48 mil. euro de la banca pe care o conduce, in scadere cu 55% fata de castigul din anul precedent.
Diferenta provine din faptul ca intreg managementul Erste a renuntat la bonusurile de performanta pentru 2008, desi cifrele aratau bine acum doi ani.
De altfel, politica de bonusare a fost restrictionata de acordul incheiat in toamna lui 2008 cu guvernul Austriei pentru primirea unui sprijin la capital de 1,8 miliarde de euro.

In Romania, salariile executivilor sunt secrete
La nivel local, cel mai bine platiti sunt presedintii de banca, care pot ajunge la castiguri lunare de 40.000 - 50.000 de euro in cadrul bancilor din top 5.
Companiile prezente pe piata locala nu publica nivelul remuneratiilor executivilor aflati in functii-cheie. Bursa de Valori a emis la inceputul lui 2009 un cod de guvernanta corporatista, la care companiile pot pot adera de bunavoie, fara a fi obligate sa faca acest lucru, si care prevede publicarea indemnizatiilor la nivel executiv.
In ultima perioada, au aparut informatii privind nivelul veniturilor executivilor de top romani, in momentul in care acestia au decis sa plece din mediul privat in companii sau institutii de stat si au publicat declaratii de avere.
Adrian Baicusi, fostul sef al Siemens, care a preluat functia de director general al Transelectrica, castiga 20.500 de euro lunar la Siemens. Alexandra Gatej, in prezent consilier prezidential, castiga 18.000 de euro pe luna in functia de CEO al Unilever Balcani.