Prelungirea licentelor Orange si Vodafone, intre 2 si 150 mil. dolari. Cat va cere statul?

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 31.03.2010

Licentele Orange si Vodafone, cumparate in '96 cu 75 mil. $ fiecare, expira in 2011. Cat va incasa statul din noile licente?



Licentele de telefonie mobila GSM ale Orange si Vodafone, pe care cele doua companii le-au castigat in anul 1996, platind fiecare cate 75 mil. dolari, vor expira in decembrie 2011, iar statul si operatorii trebuie sa ajunga la un acord in ceea ce priveste termenii reinnoirii.
Desi nevoia de finantare a statului va creste, doar ratele la imprumutul luat de la Fondul Monetar International urmand sa ajunga la 12 mld. euro in intervalul 2012-2014, Guvernul trebuie sa ia in calcul faptul ca Dialog (Orange) si Mobifon (Connex) nu vor mai plati o suma similara dupa expirarea licentei, avertizeaza operatorii. "Conform prevederilor licentei, avem dreptul sa prelungim termenul de valabilitate. Nu exista nicio precizare cu privire la plata unei taxe de prelungire", a declarat pentru ZF Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania. Mai mult, este pusa in discutie chiar si taxa in sine, ca nu ar fi fost pentru "o licenta". "Trebuie mentionat ca taxele pe care noi le-am platit in trecut nu au fost taxe de licenta, ci de eliberare a spectrului de catre Ministerul Apararii Nationale si prin urmare a fost, din punct de vedere legal, o alta taxa", mai spune Solomon.
Thierry Millet, CEO al Orange Romania, spune: "Licenta noastra expira pe 31 decembrie 2011 astfel ca, bineinteles, ne asteptam ca aceasta sa fie reinnoita. Am dori ca termenii pentru reinnoirea licentei sa fie definiti cat mai curand posibil pentru ca acest lucru va determina planificarea investitiilor noastre".
Conditiile in care Orange si Vodafone isi vor prelungi licentele GSM urmeaza sa fie stabilite pana la finele anului de catre Guvern si Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), ocazie cu care va fi clarificata si discutia referitoare la plata sau nu a unei taxe. Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, spune ca taxa - daca va exista, va fi stabilita de Guvern, precizand insa ca nivelul ei va fi corelat cu ceea ce s-a platit pana acum. "In ceea ce priveste taxa de licenta, stabilirea ei ramane apanajul guvernului. Este adevarat ca singurul reper existent este ce s-a platit pana acum, dar o decizie pe aceasta tema apartine Guvernului", a spus Marinescu pentru ZF.
Daca s-ar plati ca in 1996, ar insemna ca statul sa incaseze 150 de milioane de dolari.
Este deci vorba ca fiecare licenta sa coste 75 mil. dolari? Nu este clar. Cum cele 75 mil. dolari nu ar fi fost platite ca taxa de licenta, conform operatorilor, atunci declaratia sefului ANCOM poate fi interpretata ca un mesaj ca guvernul nu va putea cere Orange si Vodafone mai mult decat s-a platit pana acum de catre alti operatori pentru o licenta de comunicatii mobile.
Dar ultima licenta de comunicatii mobile eliberata in Romania, castigata de Romtelecom, a costat un milion de euro, astfel incat acesta este etalonul adus in discutie de cei doi mari operatori. Aceasta ar insemna ca statul sa incaseze din prelungire doar 2 mil. euro. Astfel, dupa ce a enumerat doua posibile "aparari" in fata unei noi taxe impuse de catre statul roman - faptul ca nu este prevazuta o taxa de prelungire a licentei si ca ar putea fi vorba de fapt ca banii platiti in 1996 sa nu fi fost o taxa de licenta, ci pentru eliberarea spectrului (caz in care se poate pune problema din partea statului sa taxeze din nou "eliberarea spectrului" pentru o noua perioada), CEO-ul Vodafone vine cu o alta idee:
"In cazul in care autoritatile din Romania decid ca plata unei taxe va fi necesara, cred ca aceasta va trebui sa fie calculata in functie de taxele de licenta care au fost platite de ceilalti operatori cand au intrat pe piata. Un exemplu este Romtelecom, care a platit un milion de euro. Daca nu se va intampla asa, acest lucru va duce la o distorsionare a competitiei pe piata romaneasca", spune Liliana Solomon. Aceste puncte de vedere trebuie sa fie insa impartasite si de Ministerul Finantelor, care de obicei insista pentru tarife substantiale, care sa asigure venituri la buget. Astfel, recent, la atribuirea altor licente, de servicii de televiziune digitala, care urmeaza sa fie scoase la vanzare, Finantele au cerut Ministerului Comunicatiilor sa puna un tarif egal cu cel al licentelor 3G (patru licente vandute pentru 35 mil. dolari).
Pana la urma, guvernul a ignorat cererea Finantelor si a stabilit ca taxa ceruta pentru viitorii operatori de televiziune digitala sa fie de doar 2,5 mil. euro.
Discutia pe tema licentelor este insa si mai complicata de atat. Si licenta GSM a Cosmote, pentru care compania a platit 53 mil. dolari, va expira insa in 2014. In plus, in acest moment ANCOM discuta si posibilitatea de a le permite gratuit Orange, Vodafone si Cosmote sa ofere servicii 3G in frecventele obtinute prin licentele GSM. "O decizie pe tema licentelor GSM va putea fi luata numai dupa finalizarea studiului de impact ulterior liberalizarii utilizarii benzilor de 900 MHz si 1.800 MHz, un element nou important pentru strategia de administrare si utilizare a spectrului de frecvente. In functie de concluziile acestui studiu se va putea stabili modalitatea de alocare a noilor licente", a spus Catalin Marinescu.
Orange si Vodafone sunt cei mai mari operatori telecom din Romania, cu afaceri anuale de aproximativ 1 mld. euro fiecare. In 2008, Orange a inregistrat un profit net de 438 mil. euro, iar Vodafone de 307 mil. euro. Cosmote, numarul trei pe piata de telefonie mobila, a avut anul trecut venituri de 423 mil. euro si a inregistrat pierderi.