ING: Ratingul Romaniei ar putea fi ridicat in 2011 in categoria 'investment grade'

Ziarul Financiar 01.04.2010

Ratingul de tara al Romaniei depinde in mare masura de consolidarea fiscala si ar putea fi ridicat anul viitor de Fitch si/sau Standard & Poor's (S&P) in categoria investment grade, 2011 putand aduce astfel o apreciere semnificativa a leului, potrivit unei analize ING citata de Mediafax Business.

Analistii bancii anticipeaza ca Romania va rata tintele de deficit bugetar in 2010 si 2011, insa acordurile de imprumut cu FMI si UE nu vor avea de suferit, datorita progreselor im privinta implementarii politicii fiscale.

Astfel, deficitul bugetar va fi redus, insa nu atat de mult cat se preconizeaza acum (de la 36 miliarde lei in 2009 la 32 miliarde lei in acest an, respectiv 26 miliarde lei in 2011).

"Consoldiarea fiscala se afla la baza oricarui upgrade al ratingului (...) Nu anticipam nicio ridicare a ratingului in acest an, insa la inceputul sau in timpul anului 2011 Fitch si/sau S&P ar putea urca ratingul in categoria investment grade", anticipeaza analistii ING. Mai multe despre analiza ING cititi pe www.mediafax.biz.