Un producator de oua din Ucraina vrea pe bursa de la Londra

Autor: Cristina Rosca 01.04.2010

Agroholding Avangard, cel mai mare producator si retailer de oua din Ucraina, are in plan sa organizeze in aceasta luna o oferta publica initiala de vanzare de actiuni (IPO) la Londra, potrivit unor surse apropiate, scrie Bloomberg.
Avangard ar putea vinde o participatie de 20-25%. Compania cu sediul la Kiev vrea sa obtina aproximativ 200 mil. dolari (148,5 mil. euro), potrivit uneia dintre surse. Actiunile vor fi tranzactionate la London Stock Exchange.
Compania trebuie sa indeplineasca criterii stricte si sa plateasca taxe mari pentru a se putea lista pe piata principala, nu pe Piata de Investitii Alternative (Alternative Investment Market).
In 2009 compania a anuntat ca pana la sfarsitul anului planuieste sa aiba 18,8 milioane de pasari. Capacitatea de productie anuala este de 4,9 miliarde de oua. Agroholding Avangard are o cota de piata de 41% in ceea ce priveste productia si de 91% in ceea ce priveste exportul de oua si produse din oua din Ucraina, potrivit TheRussiaForum.
Ofertele Publice Initiale de vanzare de actiuni ce au fost realizate in Europa in acest an le-au depasit ca valoare pe cele din Statele Unite cu 69%, cel mai important avans de dupa 2007. Companiile Kabel Deutscheland Holding si Brenntag au strans sume de aproape doua ori mai mari decat cel mai bun IPO american din 2010.
Companiile din Europa de Vest au vandut in primele trei luni ale anului, prin intermediul ofertelor publice initiale, actiuni in valoare de 6,1 mld. dolari. Aceasta este o schimbare de situatie, in conditiile in care in 2009 companiile din Statele Unite au strans de trei ori mai multi bani decat omoloagele lor de pe vechiul continent.