Topul salariilor executivilor din companiile de productie

Autor: Alina Pahoncia 01.04.2010

Sefii de fabrica sunt executivii cel mai bine remunerati in companiile care activeaza in zona de productie, cu salarii lunare brute care ajung, in medie, la 5.750 de euro, potrivit studiului AIMS Human Capital Romania care a analizat peste 76.000 de angajati din companii care opereaza unitati de productie in nordul, vestul si centrul tarii. In general, functia de director de fabrica este asimilata celei de manager general al companiei.
Pe locul doi in topul castigurilor se afla executivii care ocupa pozitii de director financiar in fabrici, cu un salariu mediu lunar de 2.910 euro brut, urmati de directorii de productie, care incaseaza lunar salarii brute de 2.500 de euro.
Executivii de top din zona productie au fost primii si la cresteri salariale anul trecut. Astfel, cele mai mari cresteri salariale - de 15% - au fost inregistrate la nivelul pozitiilor de director general (director de fabrica) si a celorlalti directori din prima linie de management. Specialistii cu studii superioare si muncitorii au avut cele mai mici cresteri, de 6%. Avansul mare inregistrat la nivelul salariilor executivilor se explica si prin faptul ca studiul salarial a inclus in acest an mai multe companii decat in 2009 (98 fata de 75), ceea ce a insemnat intrarea unor firme mari in analiza, unde si nivelul salarial este mai ridicat.
"Comparativ cu 2008, anul de rasfat maxim pentru angajatii romani, cand s-au inregistrat cresteri de salarii de 15 - 25%, in perioada urmatoare cresterile s-au redus dramatic. Industria automotive a fost printre cele mai afectate, cresterea medie constatata dupa analiza salariilor din cele 49 de companii ce au reprezentat aceasta industrie in 2010 fiind de 7% (cu 11% la directori si 5% la specialisti si muncitorii din productie)", explica Gynella Parfenie, senior consultant in cadrul AIMS Human Capital si coordonator al studiului salarial.
Peste 90% din cele aproape 100 de companii de productie sunt multinationale cu unitati productive in Romania. Jumatate dintre companiile participante sunt din automotive, celelalte provenind din industrii precum electrica si electronica, industrie grea, chimica si mase plastice sau industria lemnului si a mobilei.
La nivel de departamente, cele mai mari cresteri salariale de anul trecut s-au inregistrat la nivelul departamentului de logistica si calitate (+12), iar cele mai mici in cadrul departamentului financiar, unde avansul a fost de doar 1%.
Doua treimi din companiile participante la studiu asigura intr-un fel sau altul transportul angajatilor. Managerii de top companii primesc masini de serviciu, cel mai adesea in valoare de 15.000 - 20.000 de euro, iar restul angajatilor au la dispozitie autobuzele companiei sau li se deconteaza abonamentele pentru transportul in comun sau bonurile de taxi pentru specialistii care fac ore suplimentare.
Consultantii de la AIMS estimeaza ca in acest an salariile vor avansa cu 8%, ritm similar cu cel inregistrat anul trecut si cu cel estimat pentru 2011, ceea ce arata ca firmele dau dovada in continuare de moderatie atunci cand se gandesc la viitor.
Companiile din productie au fost cel mai puternic afectate de evolutia economica din ultimul an, pe fondul scaderii cererii atat pe pietele externe, cat si in Romania. Cu toate acestea, zona de productie este in mod traditional unul dintre domeniile cel mai slab remunerate. Astfel, un director de fabrica are un salariu foarte apropiat de cel al unui senior project manager care lucreaza tot intr-o companie din vestul tarii si care are un salariu brut lunar care ajunge pana la 2.190 de euro, potrivit unui alt studiu al consultantilor de la AIMS.
Cele mai ridicate niveluri salariale pe domenii de activitate se inregistreaza in banci, unde salariul mediu net variaza in jurul a 1.000 de euro si unde presedintii bancilor din top 5 ajung la salarii de 20.000 - 25.000 de euro si castiguri lunare totale de 40.000 - 50.000 de euro.
Salariul mediu brut pe economie a ajuns la nivelul lunii ianuarie la 480 de euro, arata datele de la Institutul National de Statistica.