Singurul „mall” in aer liber, centrul vechi al Capitalei, devine cea mai fierbinte zona de restaurante si cafenele

Autor: Cristina Stoian 01.04.2010

Pentru a deschide o cafenea in centrul vechi, un antreprenor are nevoie de cateva zeci de mii de euro, fara a lua in calcul sumele platite lunar pentru chirie, in timp ce un pub sau un restaurant necesita investitii ceva mai mari, intre 100.000 de euro si 400.000 de euro.
Zona centrului vechi, care a atras in ultimii doi ani investitii de milioane de euro, a devenit un adevarat pol al tranzactiilor imobiliare, in conditiile in care o parte dintre cei care au deschis cafenele nu le mai pot pastra din cauza costurilor ridicate, in timp ce alti investitori sunt nerabdatori sa intre in zona care are toate sansele sa devina punctul zero al distractiei din Capitala.
Cert este insa ca un antreprenor din centrul vechi nu cedeaza unitatea decat daca si-a acoperit cel putin investitia facuta initial in deschidere. Multe contracte de cedare a spatiului au insa valori de doua pana la cinci ori mai mari decat investitia initiala in spatiu, pentru ca in centrul vechi "nimeni nu merge in pierdere", dupa cum spun proprietarii puburilor din zona Lipscani.
"Cota de piata s-a mutat pe Lipscani. Piata este
intr-adevar mai mica, pentru ca se consuma mai putin din cauza crizei financiare, dar cei care ies in oras vin aici. Puburile sunt pline fie ca e iarna, fie ca e vara, in centrul vechi nu este recesiune, de aceea cand te decizi sa cumperi, nu platesti valoarea actuala, ci potentialul sau", explica Osvaldo Iandolo, actionarul pubului Old City de pe Lipscani motivul pentru care zona a devenit in prezent noul pol de atractie al tranzactiilor imobiliare din Bucuresti.
Old City este unul dintre exemplele de preluari de spatii, acesta functionand in prezent pe locul cefenelei Viena Cafe. Iandolo impreuna cu partenerul sau roman Cristi Dumitriu au cautat, prin intermediul companiei Lips cani Beer Garden, un spatiu de 750 mp pentru a deschide o unitate cu activitate de pub, terasa si club. Pen tru a incepe impreuna noua afacere, Dumitriu a renuntat la pubul pe care il deschisese in 2009, Pub Vintage, predandu-l unui alt investitor roman, Remus Nica.
Raman cu spatiul, dar inchiriaza
De asemenea, proprietarii uneia dintre cele mai mari cladiri refacute de pe strada Smardan, unde functioneaza clubul Goblin, un magazin de accesorii de casa, unul de articole sportive, trei cafenele si un magazin de ceai, aceiasi care detin si Arcade Cafe, au predat un spatiu pe care il transformasera in cafenea celor care au astazi Bon Humor.
" Am ramas cu Arcade Cafe, iar cealalta cafenea am dat-o altor investitori. Am preferat sa iau si banii pe tranzactie si chiria pe care o voi opera in continuare", spune Vlad Cernahoschi, proprietarul Arcade Cafe, care spune ca din cedarea spatiului nu si-a recuperat decat investitia in unitate. Pe langa asta va percepe insa chirie, nivelul acesteia fiind cuprins in aceasta zona intre 45 de euro pe metru patrat si 70 de euro pe metru patrat in salonul principal si circa 35 de euro la subsol sau mansarda.

Marja buna de profit
Marja de profit a unui restaurant, a unui bar sau a unei cafenele este de cel putin 15% anual. Vara, terasele pe circa 2.500 de metri patrati sunt pline de bucuresteni sau turisti straini, iarna, pentru a gasi loc liber in majoritatea barurilor trebuie facuta rezervare. Se pune astfel intrebarea: de ce renunta antreprenorii la un business rentabil in centrul vechi, in momentul in care multi altii abia asteapta sa le ia locul?
"Orice business este de vanzare, dar in functie de contractul pe care il ai, de nivelul chiriei, de perioada pe care ai semnat pentru spatiu sau de vadul creat, iei decizii daca sa il pastrezi sau sa il vinzi. In momentul de fata este bataie pe spatiile din centrul vechi, de aceea vechii proprietari ridica miza, cedand unitatea pe sume cu 100% pana la 500% mai mari decat cele pe care le-au investit", a declarat Cristi Dumitriu.
Nu toate spatiile din zona Lipscani functioneaza la capa citate maxima tot timpul anului, iar multi antre prenori ajung sa nu mai faca fata cheltuielilor.
"Uneori chiriile sunt foarte mari, unele unitati nu merg bine decat vara, iar proprietarii nu reusesc sa aco pere cheltuielile. In urma cu doi-trei ani, multi dintre cei care au investit prima oara in centrul vechi nu aveau expe­rienta. Au deschis pentru ca au vazut ca fac cash zilnic, rapid, mai ales ca in alte domenii, ca auto, constructii, imobiliare piata era inghetata", afirma Dumitriu.
Vin si investitorii straini
De exemplu, in locul irish-pubului Dirty Harry's, deschis la jumatatea lunii martie pe Strada Franceza de lituanienii de la Europa Group, a functionat barul-restau rant Cafe d'Art, al omului de afaceri Ionut Chermenschi. Anul trecut, Chermenschi spunea ca trebuie sa incaseze 70 de euro/mp lunar pentru ca businessul sau sa stea in picioare, iar pentru a trece pe profit este nevoie de incasari de 50.000 de euro lunar. Mai mult, acesta admitea ca in timpul saptamanii vanzarile se situau la 80% din cele pe weekend. La un an, contractul a fost reziliat, s-a facut licitatie, iar lituanienii au ocupat imediat spatiul.
The Vintage Pub a fost preluat de Remus Nita in a doua jumatate a anului trecut. "Am preluat si magazinul de rochii de mireasa de 45 de metri patrati de langa bar, am investit inca 50.000 de euro. Ca mine vor fi mai multi, dar cei care vor vinde vor renunta la business mai scump", spune Remus Nica, proprietarul The Vintage Pub.

Ce spun consultantii
"80% din cereri sunt pentru spatiile de pana in 200 mp, dar aici nu mai este oferta, cum au aparut, cum le-am dat. Am avut un caz in care chiria pentru un spatiu de 38 mp a fost de 3.000 de euro lunar. Acum apar spatiile de 1.200-1.600 mp pentru care chiria ajunge la circa 22.000 de euro", spune Gabriela Ciobanu, directorul agentiei imobiliare Asco Prodexim, care se ocupa de doi ani de inchirierea spatiilor din centrul vechi.
Recent compania sa a postat un anunt de inchiriere a fostului magazin Macul Rosu de pe Lipscani, iar acum se afla in negocieri avansate pentru deschiderea unui restaurant.

Ce restaurante si-au schimbat proprietarii in acest an

Pub Vintage de pe strada Smardan

Cafe d'Art de pe Strada Franceza

Cafeneaua proprietarului Arcade Cafe de pe strada Smardan

Cafe au predat un spatiu pe care il transformasera in cafenea celor care au astazi Bon Humor.