Singurul „mall” in aer liber, centrul vechi al Capitalei, devine cea mai fierbinte zona de restaurante si cafenele
Pentru a deschide o cafenea in centrul vechi, un antreprenor are
nevoie de cateva zeci de mii de euro, fara a lua in calcul sumele
platite lunar pentru chirie, in timp ce un pub sau un restaurant
necesita investitii ceva mai mari, intre 100.000 de euro si 400.000
de euro.
Zona centrului vechi, care a atras in ultimii doi ani investitii de
milioane de euro, a devenit un adevarat pol al tranzactiilor
imobiliare, in conditiile in care o parte dintre cei care au
deschis cafenele nu le mai pot pastra din cauza costurilor
ridicate, in timp ce alti investitori sunt nerabdatori sa intre in
zona care are toate sansele sa devina punctul zero al distractiei
din Capitala.
Cert este insa ca un antreprenor din centrul vechi nu cedeaza
unitatea decat daca si-a acoperit cel putin investitia facuta
initial in deschidere. Multe contracte de cedare a spatiului au
insa valori de doua pana la cinci ori mai mari decat investitia
initiala in spatiu, pentru ca in centrul vechi "nimeni nu merge in
pierdere", dupa cum spun proprietarii puburilor din zona
Lipscani.
"Cota de piata s-a mutat pe Lipscani. Piata este
intr-adevar mai mica, pentru ca se consuma mai putin din cauza
crizei financiare, dar cei care ies in oras vin aici. Puburile sunt
pline fie ca e iarna, fie ca e vara, in centrul vechi nu este
recesiune, de aceea cand te decizi sa cumperi, nu platesti valoarea
actuala, ci potentialul sau", explica Osvaldo Iandolo, actionarul
pubului Old City de pe Lipscani motivul pentru care zona a devenit
in prezent noul pol de atractie al tranzactiilor imobiliare din
Bucuresti.
Old City este unul dintre exemplele de preluari de spatii, acesta
functionand in prezent pe locul cefenelei Viena Cafe. Iandolo
impreuna cu partenerul sau roman Cristi Dumitriu au cautat, prin
intermediul companiei Lips cani Beer Garden, un spatiu de 750 mp
pentru a deschide o unitate cu activitate de pub, terasa si club.
Pen tru a incepe impreuna noua afacere, Dumitriu a renuntat la
pubul pe care il deschisese in 2009, Pub Vintage, predandu-l unui
alt investitor roman, Remus Nica.
Raman cu spatiul, dar inchiriaza
De asemenea, proprietarii uneia dintre cele mai mari cladiri
refacute de pe strada Smardan, unde functioneaza clubul Goblin, un
magazin de accesorii de casa, unul de articole sportive, trei
cafenele si un magazin de ceai, aceiasi care detin si Arcade Cafe,
au predat un spatiu pe care il transformasera in cafenea celor care
au astazi Bon Humor.
" Am ramas cu Arcade Cafe, iar cealalta cafenea am dat-o altor
investitori. Am preferat sa iau si banii pe tranzactie si chiria pe
care o voi opera in continuare", spune Vlad Cernahoschi,
proprietarul Arcade Cafe, care spune ca din cedarea spatiului nu
si-a recuperat decat investitia in unitate. Pe langa asta va
percepe insa chirie, nivelul acesteia fiind cuprins in aceasta zona
intre 45 de euro pe metru patrat si 70 de euro pe metru patrat in
salonul principal si circa 35 de euro la subsol sau mansarda.
Marja buna de profit
Marja de profit a unui restaurant, a unui bar sau a unei cafenele
este de cel putin 15% anual. Vara, terasele pe circa 2.500 de metri
patrati sunt pline de bucuresteni sau turisti straini, iarna,
pentru a gasi loc liber in majoritatea barurilor trebuie facuta
rezervare. Se pune astfel intrebarea: de ce renunta antreprenorii
la un business rentabil in centrul vechi, in momentul in care multi
altii abia asteapta sa le ia locul?
"Orice business este de vanzare, dar in functie de contractul pe
care il ai, de nivelul chiriei, de perioada pe care ai semnat
pentru spatiu sau de vadul creat, iei decizii daca sa il pastrezi
sau sa il vinzi. In momentul de fata este bataie pe spatiile din
centrul vechi, de aceea vechii proprietari ridica miza, cedand
unitatea pe sume cu 100% pana la 500% mai mari decat cele pe care
le-au investit", a declarat Cristi Dumitriu.
Nu toate spatiile din zona Lipscani functioneaza la capa citate
maxima tot timpul anului, iar multi antre prenori ajung sa nu mai
faca fata cheltuielilor.
"Uneori chiriile sunt foarte mari, unele unitati nu merg bine decat
vara, iar proprietarii nu reusesc sa aco pere cheltuielile. In urma
cu doi-trei ani, multi dintre cei care au investit prima oara in
centrul vechi nu aveau experienta. Au deschis pentru ca au vazut
ca fac cash zilnic, rapid, mai ales ca in alte domenii, ca auto,
constructii, imobiliare piata era inghetata", afirma
Dumitriu.
Vin si investitorii straini
De exemplu, in locul irish-pubului Dirty Harry's, deschis la
jumatatea lunii martie pe Strada Franceza de lituanienii de la
Europa Group, a functionat barul-restau rant Cafe d'Art, al omului
de afaceri Ionut Chermenschi. Anul trecut, Chermenschi spunea ca
trebuie sa incaseze 70 de euro/mp lunar pentru ca businessul sau sa
stea in picioare, iar pentru a trece pe profit este nevoie de
incasari de 50.000 de euro lunar. Mai mult, acesta admitea ca in
timpul saptamanii vanzarile se situau la 80% din cele pe weekend.
La un an, contractul a fost reziliat, s-a facut licitatie, iar
lituanienii au ocupat imediat spatiul.
The Vintage Pub a fost preluat de Remus Nita in a doua jumatate a
anului trecut. "Am preluat si magazinul de rochii de mireasa de 45
de metri patrati de langa bar, am investit inca 50.000 de euro. Ca
mine vor fi mai multi, dar cei care vor vinde vor renunta la
business mai scump", spune Remus Nica, proprietarul The Vintage
Pub.
Ce spun consultantii
"80% din cereri sunt pentru spatiile de pana in 200 mp, dar aici nu
mai este oferta, cum au aparut, cum le-am dat. Am avut un caz in
care chiria pentru un spatiu de 38 mp a fost de 3.000 de euro
lunar. Acum apar spatiile de 1.200-1.600 mp pentru care chiria
ajunge la circa 22.000 de euro", spune Gabriela Ciobanu, directorul
agentiei imobiliare Asco Prodexim, care se ocupa de doi ani de
inchirierea spatiilor din centrul vechi.
Recent compania sa a postat un anunt de inchiriere a fostului
magazin Macul Rosu de pe Lipscani, iar acum se afla in negocieri
avansate pentru deschiderea unui restaurant.
Ce restaurante si-au schimbat proprietarii in acest an
Pub Vintage de pe strada Smardan
- Cristi Dumitriu a vandut restaurantul catre Remus Nica
- Primul a deschis insa un nou pub in centrul vechi - Old City, de 750 mp cu 400 de locuri
Cafe d'Art de pe Strada Franceza
- contractul de inchiriere detinut de Ionut Chermenschi, proprietarul Cafe d'Art, a fost reziliat in 2009
- lituanienii de la Europa Group au deschis pubul Dirty Harry's in acelasi spatiu
Cafeneaua proprietarului Arcade Cafe de pe strada Smardan
- proprietarii uneia dintre cele mai mari cladiri refacute de pe strada Smardan, unde functioneaza clubul Goblin si Arcade
Cafe au predat un spatiu pe care il transformasera in cafenea celor care au astazi Bon Humor.
- chiria variaza intre 45 de euro pe metru patrat si 70 de euro