Primul trimestru va fi mai bun decat trimestrul patru, spune seful Prognozei

Autor: Izabela Badarau 01.04.2010

Primul trimestru din acest an va fi mai bun decat trimestrul patru din 2009, dar acest lucru nu inseamna ca economia va inregistra o crestere, ci ca scaderea va fi mai mica, a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
"Trimestrul acesta va fi categoric mai bun. Va fi o scadere mica, mai mica decat cea inregistrata in trimestrul patru din 2009 fata de trimestrul trei. Nu avem inca suficiente elemente sa spunem exact cat va fi scaderea PIB-ului in trimestrul intai", spune Ghizdeanu.
Estimarile ZF pe baza datelor furnizate de CNP indica o scadere a PIB-ului cuprinsa intre 0 si 1% in trimestrul intai fata de trimestrul patru din 2009, cand s-a inregistrat o scadere de 1,5% (pe date ajustate sezonier) fata de trimestrul precedent.
Seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a declarat recent ca estimarea de 1,3% de crestere economica a Romaniei pentru acest an ar putea fi revizuita usor in scadere, mentionand ca ultimele date statistice sunt mai slabe fata de asteptari.
"Daca va fi 1,3%, 1% sau 0,9% (cresterea economica din acest an, n.r.) nu putem sti deocamdata. Avem doar datele pe ianuarie privind exporturile sI industria. Nu avem nici macar pe primele doua luni. Anul 2010 va fi in orice caz anul exporturilor si al industriei", spune Ghizdeanu.
Statistica a publicat pentru prima luna din acest an o crestere a exporturilor de 20% fata de prima luna din anul trecut, pana la 2,3 mld. euro, si o crestere de 7% a productiei industriale fata de anul trecut. Datele sunt promitatoare, considera analistii, insa cresterile mari sunt ajutate si de efectul de baza favorabil. Spre comparatie, in ianuarie 2009, exporturile au coborat cu 24%, iar productia industriala cu 14%.
Constructiile si serviciile ar putea fi insa sectoarele care vor influenta negativ evolutia PIB in acesta an, mai spune Ghizdeanu. In schimb, agricultura pare a fi o miza buna, avand in vedere ca deocamdata prognozele meteo sunt favorabile, mai spune seful CNP.