Exclusiv online: In ce e mai profitabil sa iti pastrezi economiile anul acesta? In lei sau in euro?

Autor: Ciprian Botea 02.04.2010

Economiile in moneda nationala vor aduce castiguri mai mari romanilor anul acesta avand in vedere ca diferenta intre dobanzile la depozitele in lei si cele in valuta ramane mare in ciuda ajustarilor agresive din ultima perioada, in timp ce cursul de schimb da semne ca se stabilizeaza, arata calculele efectuate de ZF.

Astfel, pentru un depozit de 5.000 de euro cu scadenta la un an dobanda incasata la maturitate de un deponent ar fi de doar 150 de euro, in timp ce pentru un depozit de 20.500 de lei (echivalentul a 500 de euro la cursul actual) dobanda incasata dupa un an ajunge la 1.540 de lei (circa 370 de euro).

In prezent, dobanda medie pentru un depozit pe 12 luni in euro este de 3,5% pe an, in timp ce pentru un produs cu o scadenta similara in lei dobanda este de 7,5% pe an.

In conditiile in care majoritatea analistilor vad o inflatie de 4% anul acesta si un curs de schimb stabil reiese ca doar dobanzile la lei mai au capacitatea de a acoperi cresterea preturilor.

Anul trecut, romanii au preferat sa isi tina economiile preponderent in euro pe fondul incertitudinilor legate de evolutia cursului valutar. In primele luni din 2009, moneda locala s-a depreciat rapid, ajungand la 4,3 lei/euro la sfarsitul lui februarie de la 4 lei/euro la inceputul lunii anterioare.

In ultima perioada, insa, trendul de economisire s-a inversat datorita unei increderi mai mari in moneda nationala. "Aceasta tendinta se incadreaza in asteptarile noastre si estimam ca se va mentine pe parcursul lui 2010, datorita diferentialului pozitiv de dobanda intre leu si euro si diminuarii riscului de depreciere a monedei nationale", comenteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank. Euro este in prezent cu 2,5% sub nivelul de la sfarsitul lui 2009.

In februarie, depozitele in valuta ale populatiei si companiilor au coborat cu 1,7%, pana la 62,7 mld. lei (15,3 mld. euro), aceasta fiind a doua luna consecutiva de scadere. Majoritatea prognozelor analistilor indica un curs de schimb stabil pana la finalul anului, undeva in intervalul 4,1-4,2 lei/euro.