Companiile mari nu au pus probleme bancilor in criza, dar nici nu vor trage in sus creditarea odata cu revenirea afacerilor

Autor: Claudia Medrega 05.04.2010

Cele aproximativ 100 de companii de talie mare considerate de importanta sistemica de catre BNR nu au inregistrat probleme in relatiile cu bancile comerciale, desi afacerile lor au fost lovite in plin de criza economica, dar acestea apeleaza doar in mica masura la finantari bancare, astfel ca nu vor juca un rol important nici in relansarea creditarii. BNR nu explica cum defineste importanta sistemica a companiilor, dar se poate presupune ca sunt cele mai mari 100 de companii ca si cifra de afaceri.

Aceste companii si-au translatat problemele de lichiditate catre parteneri intr-o masura redusa in contextul crizei si nu au generat incidente de plata, neavand restante la banci, insa monitorizarea lor cu atentie este necesara, spune Florian Neagu, seful serviciului Riscuri Macroprudentiale din directia Stabilitate Fnanciara a Bancii Nationale.

"Companiile de importanta sistemica au avut capacitate mai buna ca restul economiei de a face fata crizei. Desi cifra lor de afaceri s-a contractat mai mult decat media, rentabilitatea le-a ramas pozitiva. Si capacitatea de a genera fluxuri de numerar a ramas pozitiva", spune Neagu.

In Romania sunt aproximativ 100 de companii de importanta sistemica, acestea generand o concentrare foarte mare, respectiv 16% din activele totale si din cifra de afaceri, 40% din exporturi si 32% din importuri, potrivit unui studiu realizat de BNR.

Chiar si in conditiile crizei aceste companii si-au pastrat profiturile in teritoriul pozitiv. "Au dus-o mai bine, pentru ca au fost in stare sa isi gestioneze mai bine costurile operationale. Au avut marja de manevra pentru a suporta eventualele so curi", a explicat Neagu.

Totusi, cifra de afaceri a companiilor de importanta sistemica a scazut mai mult decat pe ansamblul economiei, acestea avand o ciclicitate a afacerilor mai pronuntata. Astfel, apare o problema de monitorizare, impactul asupra economiei si sistemului financiar fiind mult mai mare in conditii nefavorabile. In ceea ce priveste rolul companiilor mari din Romania in relansarea creditarii interne, Neagu considera ca nu va fi foarte important avand in vedere ca acestea prefera sa atraga fonduri din afara tarii, finantandu-se mai putin din resurse bancare interne. "Companiile de importanta sistemica apeleaza relativ modest la resursele bancilor autohtone, astfel ca revenirea cererii de credite este posibil sa nu provina din directia acestor companii." Conform studiului BNR, care a luat in considerare 100 de companii romanesti cu rol sistemic in economie, ponderea finantarii bancare interne a acestora este foarte scazuta, nivelul aferent anului trecut fiind de 6%. Companiile cu importanta sistemica au avut un impact pozitiv anul trecut asupra deficitului comercial, de 100 mil. euro, fata de un decalaj negativ de 8,2 mld. euro realizat de restul economiei.

"Au reusit sa-si pastreze mai bine pietele externe, contribuind semnificativ si la ajustarea deficitului comercial. Desi pe ansamblul economiei exporturile au scazut anul trecut cu 10%, pentru aceste companii exporturile au crescut cu 5%, explicatia fiind ca ponderea produselor cu valoare adaugata mare este consistenta".

Totodata, companiile mari au contribuit mai putin, in mod direct, la cresterea somajului, dar au generat arierate si este posibil sa se fi folosit de pozitia lor pentru a beneficia de conditii mai laxe la plata, conform studiului. "Daca companiile mari s-au folosit de puterea lor financiara pentru a renegocia niste conditii mai laxe de plata, mai favorabile pentru ele, ar putea sa apara probleme. Pe termen scurt este posibil sa o duca mai bine decat economia, dar pe termen mediu si lung situatia poate fi problematica".