Piata asigurarilor de viata a crescut, dar viteza PIB-ului a fost mai mare

Autor: Angela Placinta 05.04.2010

Romania se numara printre tarile din Europa Centrala si de Est cu cele mai slab dezvoltate piete ale asigurarilor de viata, ponderea acestei industrii in Produsul Intern Brut fiind de numai 0,3%. Piata locala de asigurari de viata se afla astfel mult sub nivelul altor state din regiune. In Ungaria si Polonia, de exemplu, asigurarile de viata reprezinta 1,9% din PIB. In Slovenia, nivelul acestui indicator este 1,8%, iar in Cehia si Slovacia, de 1,6%, respectiv 1,3%, potrivit datelor Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).

In celelalte tari din regiune ponderea sectorului de asigurari de viata in PIB este subunitara. Chiar si in Bulgaria nivelul acestui indicator este putin mai ridicat, de 0,4%. Singurele state din regiune care stau mai prost decat Romania sunt Letonia (0,2%) si Ucraina (0,1%). In 2009 piata locala de asigurari de viata a fost de circa 1,62 mld. lei (400 mil. euro), in scadere cu 13% fata de anul anterior. Piata este de patru ori mai mare decat in urma cu 7-8 ani, dar si PIB-ul a crescut intre timp, astfel incat ponderea asigurarilor de viata in PIB a ramas redusa.

"Cel mai important efect al acestei rate scazute de penetrare in PIB este deficitul semnificativ de protectie a populatiei in fata unor riscuri importante. In esenta, deficitul de protectie se traduce in lipsuri financiare si saracie pentru supravietuitori (in cazul decesului membrului familiei care asigura veniturile - n.r.) - soti dependenti, parinti cu copii. Potrivit estimarilor UNSAR, deficitul de protectie se ridica, in Romania, la 98 de miliarde de euro in 2008", se precizeaza intr-un raport al UNSAR. Practic, deficitul de protectie la nivelul populatiei arata diferenta intre resursele necesare si cele disponibile in cazul in care membrul familiei care aduce cele mai mari venituri decedeaza. "Acest deficit este doar slab compensat de beneficiile si serviciile sociale modeste acordate de stat. O parte din consecintele financiare ale decesului, accidentelor, imbolnavirilor sau incapacitatii de munca pot fi insa acoperite prin intermediul protectiei oferite de asigurarile de viata", se mai precizeaza in raportul UNSAR. Din acest motiv, asiguratorii fac in prezent lobby pen tru introducerea deductibilitatii fiscale a primelor pla tite pentru politele de asigurare de viata incheiate pentru cel putin 10 ani. Potrivit UNSAR, nivelul deduc tibilitatii ar trebui sa fie similar celui din sistemul pensiilor private facultative, adica de 400 de euro pe an pentru angajat si tot atat pentru angajator. In toate statele cu o piata a asigurarilor dezvoltata sunt oferite astfel de facilitati fiscale. Asiguratorii au mai cerut deductibilitate si in anii trecuti, insa oficialii Ministerului Finantelor au declarat la acea vreme ca sistemul cotei unice de impozitare nu este compatibil cu acordarea de deductibilitati fiscale.