Incepe luna actionarilor la Bursa: toata lumea e cu ochii pe dividende si pe bugetele companiilor

Autori: Adrian Cojocar , Andrei Chirileasa 06.04.2010

Pentru investitorii de pe Bursa luna aprilie sta sub semnul adunarilor generale in care actionarii iau cele mai importante decizii privind activitatea companiilor pe anul in curs, aproba bugetele, planurile de investitii si dividendele pe care le vor incasa din profiturile anului trecut.

Principala miza in cadrul acestor adunari sunt dividende care ar putea fi distribuite de companiile listate, in conditiile in care propunerile de dividende din ultimele saptamani au alimentat puternic cresterile unora dintre actiunile de la Bursa. Per total, cele 20 de companii care au anuntat ca vor distribui dividende ar putea vira in conturile actionarilor peste 170 mil. euro.

Investitorii sunt atrasi de dividende pentru ca unele dintre ele pot aduce randamente bune raportat la pretul actiunilor din piata, in conditiile in care nu toate titlurile de pe Bursa au revenit dupa caderea abrupta consemnata in 2008 si debutul anului trecut. Totodata, dobanzile in scadere la depozite imping investitorii sa caute plasamente pe piata de capital care sa le ofere randamente mai ridicate.

In urmatoarea luna, actionarii vor avea posibilitatea de a cunoaste proiectiile privind volumul de activitate din anul 2010 si estimarile de profit pe anul in curs ale companiilor listate, indicatori dupa care se vor ghida in deciziile de investire sau dezinvestire. In general, companiile mari care si-au publicat pana acum proiectele de buget mizeaza pe o revenire, dupa un an 2009 in care criza a muscat din afaceri si mai ales din profituri. Proiectiile pozitive au fost si ele un catalizator pentru cresterile din ultima perioada.

Si intentiile de majorare a capitalului la unii emitenti au reprezentat un punct de atractie puternic pentru investitori, care si-au schimbat radical perceptia asupra acestor operatiuni fata de anii precedenti, devenind din nou interesati sa participe la astfel de operatiuni.

SIF-urile, TLV si SNP sunt punctele de atractie

Printre cele mai importante adunari generale din luna aprilie se numara cea a Bancii Transilvania (TLV), care a anuntat o majorare de capital de 391 mil. lei, una dintre cele mai mari din istoria bancii, revenind la politica de capitalizare a profiturilor, dupa ce anul trecut a distribuit in premiera dividende.

Banca Transilvania vizeaza atragerea de la actionari a unei sume de 120 mil. lei (29,2 mil. euro) si intentioneaza sa acorde si titluri gratuite actionarilor bancii in valoare de 271 mil. lei (66,1 mil. euro) din profitul nedistribuit aferent ultimilor doi ani si prime din majorari de capital anterioare.

Actionarii Bancii Transilvania vor mai discuta luna aceasta si listarea companiei pe bursa din Viena. Anuntul surpriza a provocat deja reactii pe Bursa, investitorii mizand pe faptul ca o listare la Viena, in premiera pentru o companie romaneasca, ar aduce mai multa vizibilitate pentru banca din Cluj.

Actionarii OMV Petrom (SNP) vor decide in aprilie daca vor majora capitalul companiei cu 201,8 mil. lei (49,2 mil. euro) si daca tin pentru investitii profitul realizat anul trecut, in valoare de 1,37 mld. lei (circa 320 mil. euro). Austriecii de la OMV, care controleaza pachetul majoritar al Petrom, au anuntat inca de anul trecut ca pregatesc o majorare de capital mai mare, de circa un miliard de euro, pentru sustinerea programului de investitii care se ridica in acest an la peste 1,5 mld. euro, in conditiile in care compania nu se mai poate baza doar pe resurse proprii si a contractat deja credite semnificative anul trecut.

O alta adunare generala interesanta este cea a BRD Société Générale (BRD), care are pe ordinea de zi acordarea unui dividend brut de 0,279 lei/actiune, precum si aprobarea unei emisiuni de obligatiuni de 600 mil. euro.

Ca in fiecare an, adunarile actionarilor de la SIF-uri vor fi, de asemenea, urmarite cu interes de investitori, in joc fiind peste 41 mil. euro pe care SIF-urile le-ar putea aloca pentru dividende. Spre deosebire de alti ani, actionarii nu se mai multumesc cu dividendele propuse de sefii SIF si au cerut dublarea sumelor alocale in acest scop la SIF Oltenia (SIF5), o propunere similara putand aparea si la SIF Banat-Crisana (SIF1).