Bancherii incep sa-si tenteze clientii cu ipotecare in lei la dobanzi de o cifra

Autor: Ciprian Botea 06.04.2010

Bancherii au inceput sa promoveze agresiv in ultima perioada creditele ipotecare in lei, iar pentru a atrage clienti pe acest segment vin chiar cu dobanzile anuale efective pe palierul de o singura cifra.

UniCredit Tiriac Bank, una din bancile de top zece, a lansat un credit in lei pentru achizitia de locuinte cu o marja de dobanda de 3,25% peste indicatorul ROBOR la trei luni, situat in prezent la 5,56% pe an. Astfel, pentru un imprumut luat pe 30 de ani, adica perioada maxima de creditare, dobanda anuala efectiva ajunge la 9,75%.

Suma pe care un client o plateste lunar pentru un credit de 120.000 de lei (circa 30.000 euro) pe 30 de ani ajunge la 973 de lei. Oficialii bancii spun ca prin noua oferta se incearca diminuarea riscului valutar asociat creditelor pe termen lung in valuta si ca vor promova imprumuturile in moneda nationala pe masura ce dobanzile la lei vor scadea pe piata.

"Suntem deschisi sa incurajam creditul in lei si intrevedem noi scaderi ale dobanzii-cheie, urmate chiar si de reducerea rezervelor minime obligatorii, ceea ce in mod clar va face creditul in lei mai atractiv, cel putin pentru finantari pe termen scurt", declara Rasvan Radu, presedintele executiv al bancii, intr-un interviu acordat recent ZF.

Pentru un credit in euro contractat in conditii similare dobanda anuala efectiva poate scadea insa pana la 6%, iar rata lunara este sub 200 de euro (circa 800 de lei). In perspectiva adoptarii monedei unice europene contractarea unui credit ipotecar in lei s-ar putea dovedi un dezavantaj pentru clienti in conditiile in care nu este foarte clara modalitatea in care vor fi recalculate dobanzile.

Oferta UniCredit nu este insa cea mai ieftina de pe piata. BRD, a doua banca locala dupa active, vinde ipotecare in lei cu o dobanda nominala de 7,43% pe an. De exemplu, pentru un credit de 120.000 de lei pe 30 de ani rata lunara este de 953 de lei, iar dobanda anuala efectiva este de 9,1%. Dobanda efectiva include comisionul de intocmire a dosarului de 1% din valoarea creditului si comisionul lunar de administrare de 0,1% din sold.

BRD incearca sa dezghete creditul in lei si cu o dobanda promotionala de 7% pe an pentru un imprumut de nevoi personale fara garantii. Dobanda anuala efectiva depaseste insa 13%. Oficialii BRD spun ca au lansat acest credit pentru a vedea in ce masura inghetarea creditarii a fost cauzata de dobanzile mari sau de lipsa de cerere.

BCR vine cu o dobanda nominala de o singura cifra la creditele ipotecare in lei. La dobanda de 9,01% pe an, banca adauga insa o marja cuprinsa intre 0,2 si 0,4% daca avansul platit de client este mai mic de 25% din valoarea bunului finantat. Astfel, pentru 120.000 de lei luati pe 30 de ani de la BCR, rata lunara este de 1.027 de lei.

Si Raiffeisen a taiat un sfert de punct procentual din marjele de dobanda la ipotecarele in lei, care au ajuns astfel la 3,5% peste indicatorul ROBOR la sase luni, situat in prezent la 6,5% pe an. Pentru un credit de 120.000 de lei pe 30 de ani rata lunara ajunge la 1.105 lei.

Ofensiva bancherilor pe segmentul creditelor in lei vine intr-un moment in care dobanzile de pe piata interbancara au coborat la minimele ultimilor doi-trei ani si dupa ce in anii trecuti au accelerat puternic pe imprumuturile pentru locuinte in valuta.