Constructiile nu dau semne de revenire: -55% in T1

Autor: Catalin Lupoaie 06.04.2010

Piata constructiilor s-a contractat in primul trimestru cu 55% fata de aceeasi perioada a anului precedent si este foarte dificil in conditiile actuale de estimat evolutia sectorului pentru intregul an, spune Laurentiu Plosceanu, pre­sedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

"Nu avem inca datele pe primele trei luni, insa in ianuarie piata a scazut cu 65%, iar din estimarile noastre pe primul trimestru contractia a fost de circa 55%, pentru ca nu s-au deblocat finantarile pentru proiecte si nici nu a fost facuta plata de la buget pentru lucrarile efectuate in 2009", spune Plosceanu.

El sustine ca nici in luna martie piata nu a dat semne de revenire, pentru ca vremea a continuat sa fie nefavorabila, dupa ce anterior constructorii s-au confruntat cu cea mai grea iarna din ultimii 20 de ani.

ARACO estima la inceputul anului o sca­dere de circa 20% a pietei constructiilor in primul semestru, comparativ cu perioada similara a anului precedent din cauza intarzierii guvernului in promulgarea bugetului de stat si din lipsa de proiecte noi pe piata imobiliara. Asociatia a propus guvernului la inceputul anului un program de 11 mld. euro, pentru perioada 2010-2016, prin care sa se construiasca 545 km de autostrada, 394 km de autostrada (cu o singura banda pe sens) si 1.342 km de drum expres, insa pana in prezent nu a primit un ras­puns din partea oficialitatilor.

Piata constructiilor a scazut in 2009 cu circa 17%, pana la 11,9 mld. euro, efectele fiind resimtite de cele 20.000 de companii, majoritatea mici si mijlocii, care au ca obiect principal de activitate constructiile, si une­le dintre ele au intrat chiar in faliment. Potrivit estimarilor din piata, una din cinci companii de constructii a intrat in insolventa in 2009.

In plus, in 2009 s-a schimbat ponderea inves­titiilor realizate de sectorul privat. Daca la nivelul anului 2008 aproximativ 70% din lucrari erau realizate de sectorul privat si restul de 30% erau cele din sec­­torul public, in 2009 statul a avut a contribuit cu 55 - 60% la valoarea totala a lucrarilor.