Cumparatorii inca asteapta la Planorama

Autor: Cristi Moga 06.04.2010

Pe Santierul ansamblului de locuinte Planorama din cartierul bucurestean Colentina, unde primii cumparatori ar fi trebuit sa se mute de trei ani in cele peste 1.000 de locuinte ale complexului, dezvoltatorii nu au reluat constructia, desi in urma cu patru luni promiteau cumparatorilor ca in luna mai se vor putea muta in primul bloc al proiectului.

Niciun cumparator nu si-a preluat inca apartamentul, desi la o intalnire din luna noiembrie dezvoltatorii au venit cu un nou contract aditional - renuntati la penalitatile de intarziere si va primiti apartamentele in luna mai.

Acest obiectiv este acum aproape imposibil de indeplinit, in conditiile in care lucrarile pentru amenajarea primului bloc ar urma sa dureze cel putin doua luni, iar formalitatile de predare-receptie a celor aproximativ 250 de apartamente pot dura alte cateva luni.

"Termenul de predare in luna mai, fizic, nu poate fi indeplinit chiar daca s-ar apuca maine de lucrari, deoarece in acest sens nu au facut nimic", spune Florin Vasile, unul dintre cumparatorii unui apartament in Planorama care a organizat un grup de circa 200 de clienti in cadrul proiectului pentru a putea discuta mai eficient cu dezvoltatorii.

Ca urmare a intarzierilor repetate ale firmei israeliene Euro Habitat (initiatorul proiectului Planorama), dezvoltatorii, alaturi de banca finantatoare, Piraeus, au desemnat o alta firma israeliana - BSR Europe - sa preia managementul proiectului pentru finalizarea constructiei la timp.

Desi BSR a anuntat inca din luna februarie ca a convins 80% dintre cumparatori sa renunte la penalitatile de intarziere - conditia impusa pentru reluarea lucrarilor - constructia nu a fost reinceputa pana in prezent. In schimb, dezvoltatorii au facut progrese in alte directii, dar acestea nu sunt vizibile pe santier. "Am inteles ca dezvoltatorii au semnat mai multe intelegeri cu firme de constructii, au facut transferul de proprietate catre clienti pentru o serie de apartamente si au platit datoriile catre stat, iar de curand au primit ok-ul de la banca (Piraeus - n.r.) in ceea ce priveste finantarea promisa (2,5 milioane de euro - n.r.)", a mai spus Vasile. "Portita" dezvoltatorilor Planorama pentru aceasta situatie ar putea fi perioada de gratie de doua luni stipulata in contractele aditionale, care poate duce la prelungirea termenului pentru predarea primului bloc pana in luna iulie a acestui an. Acestia nu au putut fi insa contactati pana la inchiderea editiei pentru explicarea situatiei.

Proiectul Planorama este unul dintre primele ansambluri de locuinte de mari dimensiuni anuntate in Bucuresti, in urma cu cinci ani, cand compania Euro Habitat viza sa realizeze o investitie de 70 mil. euro in zona Doamna Ghica. De-a lungul timpului compania s-a confruntat cu mai multe probleme, precum schimbarea constructorilor, acestea culminand cu o "revolta" a cumparatorilor, care s-au deplasat pe santier pentru a cere explicatii pentru nefinalizarea apartamentelor promise in contract si achitate.

Pana in prezent, 600 de oameni au platit diverse sume de bani (unii au platit apartamentele integral) pentru achizitia unor locuinte in proiectul intarziat mai bine de trei ani. O parte dintre acestia au deschis procese si au cerut executarea companiei, dar putini au reusit sa isi recupereze banii.