Cum castigi 1.000 € pe luna de la stat

Autor: Mihaela Claudia Medrega 06.04.2010

Cine vrea sa fie rentier pe banii statului poate sa cumpere luna aceasta obligatiuni de stat pe zece ani in lei, cu un cupon de 6,75% pe an. Pentru a obtine un venit lunar de echivalentul a 1.000 de euro, asta in cazul in care euro ar ramane la acelasi curs fata de leu, investitorul ar avea insa nevoie sa cumpere 73 de titluri, in conditiile in care valoarea individuala este de 10.000 de lei (2.400 de euro).

Investitia necesara pentru realizarea unui asemenea venit ar fi insa considerabila: cele 73 de titluri ar insuma circa 730.000 de lei (pretul final este insa stabilit la licitatie), adica aproape 180.000 de euro.

Este pentru prima data dupa mai bine de doi ani cand Finantele ies pe piata cu obligatiuni cu o maturitate atat de lunga. Pana acum, cea mai lunga maturitate oferita investitorilor era de cinci ani. In SUA sunt emise si titluri cu maturitati de 30 - 40 de ani in care investitorii pot sa isi plaseze banii la riscuri foarte mici. Principalii investitori in titluri de stat sunt in prezent in Romania bancile, dar si companiile de asigurari sau administratorii de fonduri mutuale si de pensii.