Topul celor mai mari companii private

Autor: Ioana David 06.04.2010

Cele mari mari zece companii private au rulat anul trecut aproximativ 14 mld. euro, adica 12% din PIB-ul Romaniei, cu 4 mld. euro mai putin decat incasau in 2008 primii zece, potrivit unei analize ZF.

Primul an de criza a pastrat liderul, Petrom ramanand cea mai mare companie romaneasca, cu toate ca a inregistrat a doua cea mai mare scadere a afacerilor, de peste 30%. Gigantul local a rulat anul trecut putin peste 3 mld. euro, la distanta de aproape 1 mld. euro de urmatorul clasat.

Singurele cresteri din top 10 au fost ale Automobile Dacia, cu vanzari sustinute de export si nu de piata interna, ale British American Tobacco (BAT - producatorul Kent), pe fondul cresterilor de preturi, si ale Kaufland, retailer cu o extindere puternica in 2009.

BAT a avut de altfel si cea mai spectaculoasa intrare in top zece, ajungand pe locul 7 de pe 14 anterior.

"Orice scadere cu doua cifre este foarte mare daca facem comparatie cu o companie din Europa sau America, unde o reducere de unu-doua procente este o tragedie. Sunt sectoare unde scaderile de 30% sunt mai mari decat marjele de profit. Companiile au ajuns sa piarda bani instant", a spus Doru Lionachescu, partener principal al Capital Partners.