Schimbare in conducerea Diverta: o tanara de 29 de ani a fost promovata director executiv de pe pozitia de CFO

Autor: Mirabela Tiron 07.04.2010

Conducerea lantului de librarii Diverta, controlat de omul de afaceri Octavian Radu, a fost preluata de Amalia Buliga, 29 de ani, fostul director financiar al companiei, care a ocupat timp de patru ani aceasta pozitie.

Buliga, absolventa a Facultatii de Finante-Banci din Iasi, o inlocuieste in functie pe Emilia Canea, care s-a aflat la conducerea operatiunilor companiei din ianuarie anul trecut si care a decis sa plece din grupul RTC dupa sapte ani de activitate.

"Emilia a condus Diverta intr-un an de scadere, renegociind toate contractele si reducand costurile si personalul. Provenind insa dintr-o familie antrepre noriala, ea a hotarat sa faca ceva pe cont propriu", a declarat Octavian Radu, proprietarul grupului RTC.

Contactata de ZF, Emilia Canea, 29 de ani, fostul CEO al lantului de librarii Diverta, a spus ca decizia de a pleca din grupul RTC i-a apartinut si ca, dupa sapte ani de cariera in grupul lui Octavian Radu planuieste sa isi faca propria afacere (fara a preciza insa in ce domeniu), dar ca in acelasi timp nu exclude nici posibilitatea de a se angaja intr-o alta companie.

Anul trecut, reteaua Diverta, unul dintre cei mai importanti distribuitori de carte pe piata romaneasca, alaturi de Carturesti si de librariile Humanitas, a finalizat cu o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro, in scadere cu 27% fata de 2008.

"Odata cu preluarea acestei functii, obiectivul meu este consolidarea pozitiei actuale a companiei si dezvoltarea acesteia. Pentru 2010 am setat obiectivul de a creste cifra de afaceri a Diverta cu peste 15% fata de anul anterior. Acest mandat reprezinta o importanta provocare profesionala, tinand cont si de actualul context economic global", a declarat Amalia Buliga, noul director general al Diverta.

In primul trimestru al anului acesta, lantul Diverta a inregistrat o usoara crestere de cateva procente, pe fondul masurilor luate anul trecut, dupa cum apreciaza Buliga.

Si Octavian Radu, proprietarul Diverta, spune ca scaderea vanzarilor s-a oprit de la sfarsitul anului trecut, iar acum se asteapta la o crestere. "Mai inchidem magazine, mai deschidem altele, nimic spectaculos. Insa desi avem un concept sustenabil de magazine de carte, piata nu ne prea ajuta."

2009 a fost un an al reorganizarii

Diverta opereaza in prezent 62 de magazine pe piata romaneasca, cele mai multe unitati fiind in interiorul centrelor comerciale din tara. Anul trecut, retailerul a inchis peste zece magazine neprofitabile, insa in acelasi timp a mai deschis alte trei unitati. Mai mult decat atat, in vederea reducerii costurilor, numarul de angajati din librarii a fost redus cu 25% de la inceputul anului, ajungandu-se la 700 de oameni, potrivit ultimelor date disponibile. Tot anul trecut au fost reduse si salariile angajatilor Diverta, cu pana la 38%, dupa ce timp de zece ani salariile angajatilor au avut creseri constante, dupa cum declara anterior proprietarul Octavian Radu.