Topul celor mai goale malluri din Bucuresti. Criza nu a ocolit Capitala: 170 de spatii isi asteapta inca magazinele

Autori: Cristi Moga , Cristina Stoian 07.04.2010

Ziarul Financiar a luat "la picior" opt malluri din Bucuresti pentru a observa care este situatia din teren pe piata centrelor comerciale. Concluziile? n Bucuresti Mall (Vitan) are cele mai putine spatii goale n Grand Arena se afla la polul opus n Cele mai recente proiecte, Sun Plaza si Cotroceni Park, nu si-au umplut inca toate spatiile n Sudul sufera mai mult decat vestul si nordul orasului.



Retailerii mai vechi de pe piata povesteau recent cum in urma cu cativa ani se inscriau pe liste de asteptare pentru a prinde un spatiu in primele centre comerciale din oras. O plimbare prin cele opt malluri (considerate clasice, fara parcuri de retail sau alte formate gen outlet) din Bucuresti te poate convinge ca acele vremuri s-au dus. O analiza a ZF arata ca in aceste proiecte sunt aproximativ 170 de spatii dosponibile, cel putin sapte in fiecare proiect analizat. Mai mici, mai mari, la parter sau la etajele superioare, pentru magazine de imbracaminte sau cafenele si restaurante, comerciantii care vor sa mearga acum "impotriva curentului" au spatii pe alese, iar chiriile au fost ajustate substantial in majoritatea proiectelor.

Daca in mallurile din sudul orasului (Liberty Center, City Mall si Grand Arena) situatia este destul de complicata, proprietarii mallurilor din celelalte zone ale Capitalei spun ca situatia nu este atat de dificila.

Reprezentantii Sun Plaza spun ca "peste 97% din suprafata inchiriabila este ocupata de rataileri". O serie de branduri nu au terminat amenajarea spatiilor la mai bine de o luna de la inaugurarea mallului. In aceasta situatie sunt Debenhams (se deschide sambata), Aldo (se deschide la inceputul lunii mai), brandurile Mango, Desigual si Karen Millen ale grupului Solmar, dar si cinematograful Cinema City sau pasajul catre statia de metrou Piata Sudului. In plus, alte 18 spatii nu sunt ocupate de chiriasi, potrivit calculelor ZF. Si in Cotroceni Park mai sunt 34 de spatii disponibile, dar proprietarii spun ca acestea reprezinta mai putin de 4% din suprafata centrului comercial. "In aceste zile sunt negocieri cu doua mari branduri, unul cu specific de fitness (pentru aproximativ 2.000 de metri patrati), al doilea reprezentand o ancora foarte importanta care este in negociere pentru 650 mp. Ambele urmeaza sa se concretizeze in cateva zile", spun reprezentantii Cotroceni Park. In nordul orasului, in mallul Baneasa Shopping City, magazinul de lenjerie intima Palmers este flancat de doua spatii comerciale libere. Ambele anunta "o noua deschidere in curand". "In cel din stanga a fost Benetton, iar in dreapta brandul francez Xanaka", spune una dintre vanzatoarele de la magazinele din apropiere. La cativa pasi, un spatiu pe colt de circa 100 de metri patrati in care a functionat o cafenea asteapta chiriasi, iar la etaj in dreptul unui alt spatiu este un banner care anunta pentru 23 aprilie deschiderea unui magazin pentru copii Picioru' gras, al Mihaelei Radulescu. "In acest moment, Baneasa Shopping City are un grad de ocupare de 97%. Sunt putine spatii ramase neocupate, o mare parte sunt in curs de amenajare si de deschidere", spune Ali Ergun Ergen, CEO Baneasa Developments.

Grand Arena

In centrul comercial Grand Arena sunt greu de monitorizat spatiile disponibile, in conditiile in care un sfert de proiect (o jumatate din etajul superior) este inchis publicului, niciun spatiu nefiind amenajat. Pe langa acestea, un numar de 31 de spatii pot fi considerate neocupate: 12 la etaj, in jurul zonei de food-court, unde sunt functionale doar 7 cafenele si fast-fooduri, si alte 19 magazine la parterul proiectului.

City Mall

In City Mall multe magazine "s-au inchis recent", potrivit vanzatorilor din centrul comercial. Printre acestea, o banca si un magazin de pantofi. Si brandul Time Out din Cehia a "disparut" dintr-un spatiu de cateva sute de metri patrati de la parterul City Mall, dupa ce compania care il administra la nivel local a ales sa iasa de pe piata locala. In total in City mall sunt 17 spatii goale, dintre care doua in zona food-court.

Plaza Romania

Unul dintre primele malluri din Bucuresti, Plaza Romania are 28 de spatii disponibile, cele mai multe aflandu-se in aripa finalizata la inceputul anului 2009, unde pot fi observate numeroase bannere cu mesajul "opening soon", care acopera spatii neocupate inca. Peste magazinul Big Star, de asemenea, era tras oblonul, iar spatii goale mai erau si in zona locului de joaca pentru copii, dar si in zona food-court - doua unitati. Leonardo si Karen Millen au schimbat plasamentele in mall, eliberand alte doua spatii.

Liberty Center

Mallul din Rahova are 13 spatii goale. Magazinul pentru copii Alabala este inchis, spatiile Starbucks si Diverta sunt eliberate (libraria lui Radu Octavian a fost mutata in alt spatiu), iar magazinul de accesorii Mabo are luminile stinse, iar grilajul, inchis cu un lacat, poarta sigiliul dezvoltatorului. "Este inchis de ceva vreme", spune un angajat al spalatoriei de vizavi. Cu toate acestea, in vitrina au ramas palarii de paie, margele si esarfe, iar in spate, aruncate pe cateva rafturi, trei-patru genti din piele.

Cotroceni Park

Acoperite cu bannere albe, spatiile ramase neocupate in Cotroceni trec aproape neobservate. Doar in locul fostului magazin House of Art este un anunt care trimite clientii in noua unitate - "House of Art s-a mutat deasupra FAR" -, iar pe usa spatiului de la parter al Home Brands atarna un lacat. La etaj, magazinul de imbracaminte Steilmann a ramas singur intre doua spatii libere. In ciuda celor 34 de spatii goale, administratorii mallului spun ca gradul de ocupare depaseste 96%.

Baneasa Shopping City

Mallul detinut de Gabriel Popoviciu in nordul Capitalei are 17 spatii disponibile, cele mai multe la etaj. Daca Benetton, Bags & More sau Xanaka au inchis destul de recent magazinele din Baneasa Shopping City, la etaj pe un alt spatiu un banner anunta pentru 23 aprilie deschiderea unui magazin pentru copii Picioru' gras, al Mihaelei Radulescu. Administratorii spun ca gradul de ocupare al mallului este de 97%.

Sun Plaza

Mallul de la Piata Sudului, cel mai nou din oras, mai are 24 de spatii neocupate, dar cel putin sase dintre ele urmeaza a fi amenajate in urmatoarele zile, astfel ca dezvoltatorii spun ca peste 97% din suprafata mallului este inchiriata catre retaileri. Brandurile Solmar, Rafar si cinematograful sunt principalele deschideri asteptate in Sun Plaza, alaturi de pasajul catre statia de metrou din apropiere, nefinalizat inca.

Bucuresti Mall

Primul mall din Bucuresti, deschis in urma cu 11 ani in Vitan, are doar sapte spatii neocupate, doua in zona de food-court (Airborne Cafe si Kartofino au spatiile inchise) si alte cinci in diverse zone ale proiectului detinut de Anchor Grup. Bucuresti Mall reprezinta proiectul cu cele mai putine spatii goale disponibile din Bucuresti, inclusiv raportat la suprafata inchiriabila.