Fata in fata cu bancherul Misu Negritoiu

Autor: Ionut Bonoiu 07.04.2010

Misu Negritoiu, unul dintre personajele de prim-plan ale primilor ani ai tranzitiei, in postura de ministru al reformei si ulterior consilier economic al presedintelui Iliescu, parasea pe neasteptate scena politica in 1996 pentru a deveni bancher. Dupa zece ani, el a devenit primul roman care a preluat conducerea executiva a ING, sucursala de la Bucuresti a grupului financiar olandez.

Meet the CEO: Lectiile lui Misu Negritoiu pentru un tanar manager

Vazuta de departe, turnura pare o ironie a sortii. De aproape insa, are o logica instructiva pentru cine vrea sa priceapa cum a crescut capitalismul autohton. "Abia venind in banca, am descoperit ca sunt cunoscut", afirma Negritoiu intr-o discutie cu revista BUSINESS Magazin, care ii consacrase articolul de fond in urma cu aproape patru ani, cand tocmai fusese numit sef al ING Bank Romania.

Misu Negritoiu parea ca se mira retroactiv ca si la ani buni dupa ce incetase orice activitate in guvern, era apelat "domnul consilier", ca si cum functia de consilier al presedintelui Iliescu, detinuta timp de aproximativ trei ani, ar fi fost cel mai important lucru care i s-a intamplat vreodata. Fara sa nege ca experienta capatata in primele guverne postrevolutionare i-a fost utila, in toate sensurile, in anii petrecuti la ING, Negritoiu insista insa ca politica nu i s-a potrivit si ca, mai devreme sau mai tarziu, ar fi ajuns tot intr-o firma privata.

"Eu am fost norocos cu pierderea alegerilor din 1996 (de catre PDSR - n. red.); probabil altfel n-as fi putut sa mai plec", spunea bancherul, cu un oarecare aer autoironic. El spune acum ca "succesul este la interferenta dintre pregatire si oportunitati".

Negritoiu vorbeste despre cum a fost in politica si cum se conduce o banca de top la evenimentul "Meet the CEO", organizat saptamana viitoare de revista BUSINESS Magazin. Evenimentul "Meet the CEO" este gandit ca un moment oportun pentru un public restrans de a avea acces la o discutie libera cu membri importanti ai comunitatii de business. El va cuprinde doua etape: o prezentare sustinuta de invitatul special, in care va impartasi sfaturi, idei si experiente semnificative din cariera lor, urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri. Auditoriul va avea ocazia sa adreseze intrebari si sa discute, impreuna cu Misu Negritoiu, despre care ar putea fi cele mai grave efecte ale crizei asupra afacerilor si cum pot fi prevenite astfel de efecte in viitor. Invitatele primei editii "Meet the CEO" au fost cele mai puternice femei manager din Romania, Mariana Gheorghe, Petrom si Liliana Solomon, Vodafone.