Resursele de optimism sunt suficiente sa sustina Bursa la nivelurile actuale

Autor: Vlad Anastasiu 07.04.2010

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe crestere, cu o apreciere de aproape 2,2% pe indicele principal al pietei BET, care a urcat la nivelul de 6.130 de puncte, in vreme ce societatile financiare, grupate sub BET-FI, au urcat cu doar 0,9% fata de cotatia de marti. Rulajul pietei s-a ridicat la peste 11,6 mil. euro, cea mai mare parte a tranzactiilor desfasurandu-se insa in prima parte a zilei, cand piata evolua in scadere.

"Se observa o foarte mare tensiune in piata si ca urmare este foarte sensibila la orice reactie de scadere. Se pot trage unele concluzii din aceasta evolutie. In primul rand, profiturile investitorilor sunt foarte mari, astfel ca nu mai asteapta o confirmare si ies imediat la vanzare, iar in al doilea rand, investitorii nu mai sunt predispusi sa riste si nu mai spera la minuni. De altfel, cred ca minunea s-a consumat odata cu revenirea Bursei din ultimul an", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest din Arad.

Aprecierea mare pe BET a fost condusa de cresterile din sectorul bancar, atat titlurile BRD, cat si actiunile Bancii Transilvania (TLV), care au revenit pe crestere, cu avansuri de 1,9% si respectiv 1,7% fata de referinta. Si companiile din sectorul energetic au revenit pe crestere, titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) urcand ieri cu peste 2,5%, la pretul de 0,364 lei/actiune. Indicele de profil BET-NG a inregistrat ieri o apreciere de aproape 2,1%.

"Investitorii sunt tensionati de corectia despre care se tot vorbeste ca trebuie sa apara. In continuare nu ma astept la corectii in piata. De obicei, corectiile apar nu atunci cand se vorbeste despre ele, ci atunci cand toata lumea se asteapta mai putin. In plus, resursele de optimism sunt suficiente incat piata mai poate rezista la nivelurile actuale", a adaugat Chisu.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cea mai mare apreciere, de aproape 1,6% fata de referinta, urmate in top de cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 1,2%. Actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIF Muntenia (SIF4) au inchis in stationare, la pretul de 1,52 lei/actiune si respectiv 0,92 lei/unitate. Tot in sectorul financiar, titlurile Broker Cluj (BRK) au revenit pe crestere, cu o apreciere de 2,8% aproape.

Titlurile Cemacon Zalau (CEON) au inregistrat si ieri cea mai mare crestere din piata, de peste 14,1%, ieri fiind cea de-a doua zi de tranzactionare a societatii pe piata principala a BVB.

Printre titlurile care au inchis in scadere sedinta de ieri se numara actiunile Azomures Tg. Mures (AZO) si Santierul Naval Orsova (SNO), care au pierdut 1,7% si respectiv 1,6% fata de referinta.

"Lumea e constienta de momentul in care o sa vina corectia ca o sa aiba cam acelasi ritm cu cresterile din ultimul an in termeni de rapiditate. Cu toate acestea, o revenire pe scadere a pietei locale depinde intr-o foarte mare masura de evolutiile pietelor externe.

Principalele piete externe evoluau ieri spre inchiderea sedintei de la Bursa in usoara scadere, cea mai mare corectie la nivelul indicilor europeni fiind consemnata de indicatorul francez CAC 40, care pierdea 0,4% fata de referinta.

De urmarit astazi