In loc sa caute clienti pentru credite, bancherii umplu conturile BNR cu echivalentul a 9 mld. euro. Cum comentati?

Autor: Ciprian Botea 07.04.2010

Bancile prefera sa puna banii la BNR cu doar 2,5% dobanda pe an la lei ca sa nu-si asume riscuri in economie.



Blocajul creditarii face ca piata sa se inece de atata lichiditate in lei, iar bancherii se simt in sfarsit presati sa faca ceva pentru a gasi clienti care sa ia imprumuturi.

Nemaiavand ce face cu banii, bancile au "ingropat" in martie aproape 36 mld. lei (8,75 mld. euro) la BNR, prin facilitatea de depozit care ar trebui folosita doar ca solutie de urgenta pentru lichiditatile ramase neplasate la sfarsitul unei zile de operatiuni.

Si au recurs la aceasta solutie chiar daca dobanda oferita de banca centrala a fost de numai 3% pe an luna trecuta, cu exceptia ultimelor doua zile, cand a scazut la 2,5% pe an.

Cererea de bani a Ministerului Finantelor nu mai acopera volumul de cash de care dispun bancile, alimentat si de vanzarile de valuta ale strainilor interesati de expuneri pe leu. Ieri, dobanda ROBOR la finantarile pe o zi intre banci a scazut sub pragul de 3%.

S-a acumulat astfel o presiune puternica pentru ca bancile sa dea din nou credite private. "Pentru bancheri a devenit o necesitate reluarea creditarii, pentru ca daca nu generezi business nou nu mai poti acoperi costurile si nu te poti dezvolta. Creditarea devine un indicator esential pentru ca trebuie sa genereze venituri din care sa fie acoperit si costul riscului", comenteaza Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

In acelasi timp, bancherii tot se plang ca nu exista suficienta cerere solvabila pentru credite, iar clientii sunt reticenti sa imprumute bani pe fondul incertitudinilor legate de locurile de munca si de venituri. In februarie, bancile au verificat in bazele de date ale BNR cu putin peste 100.000 de potentiali clienti care doreau credite.

Cererea de credite si-ar putea reveni insa in conditiile in care oamenii vor economisi mai putin din cauza scaderii rapide a dobanzilor la depozite. "Bancile vor atrage mai putini bani de la clienti odata cu scaderea dobanzilor. Acesti bani ar putea merge in consum, iar cresterea consumului va impulsiona creditarea", apreciaza Dragos Cabat, managing partner la Financial View.

In incercarea de a atrage clienti noi, bancherii au reluat dupa o pauza de un an ofertele promotionale pentru anumite categorii de produse. La creditele ipotecare in lei dobanzile anuale efective ajung chiar si la o singura cifra. De multe ori insa bancile promoveaza dobanzi nominale foarte scazute, in timp ce costul total al unui imprumut poate fi dublat de comisioane.