Noul sef al GE Money: Ne-am planificat o crestere de 5-6%, cel mai repede isi vor reveni creditele de consum

Autor: Angela Placinta 08.04.2010

Cristian Dragos, noul sef al GE Money - care acorda credite ipotecare, de consum si finantari in leasing - se asteapta ca dobanzile la imprumuturi sa mai scada, dar nu foarte repede, deoarece riscul de nerambursare este inca ridicat.



GE Money, divizia de finantari de retail a americanilor de la General Electric, si-a bugetat pentru acest an o crestere de 5-6% a soldului creditelor, dupa ce in 2009 cererea pentru imprumuturi a scazut puternic. La sfarsitul anului trecut cele trei companii ale grupului - Domenia Credit, Ralfi si Motoractive Leasing, toate functionand sub brandul GE Money - aveau active de 630 mil. dolari, in scadere fata de 2008, aproape toata suma fiind reprezentata de credite acordate.

"Pentru acest an planul este conservator, am incercat sa fim realisti. Dorim sa crestem soldul creditelor cu 5-6%, dar suntem flexibili si reevaluam acest plan trimestrial, este posibil sa crestem mai mult sau mai putin decat atat", afirma Cristian Dragos, directorul general al GE Money Romania.

El a fost numit in aceasta functie la inceputul anului, inlocuindu-l pe americanul Ron Malak, care ocupa in prezent pozitia de vicepresedinte al GE Money in Polonia. Anterior, Dragos a fost director general al Domenia Credit, compania de credite ipotecare a americanilor. GE Money a cumparat cele trei companii in 2006, valoarea totala a tranzactiei fiind de 140 mil. euro.

DAE de 45% la un credit de consum in lei. De ce atat de mult?

Seful GE Money se asteapta ca sectorul creditelor de consum, pe care americanii le acorda prin intermediul firmei Ralfi, sa fie primul care isi revine.

"Vrem sa ne extindem anul acesta parteneriatele cu retaileri mari. De asemenea, suntem intr-o perioada de testare a unui produs nou de credit de nevoi personale fara destinatie, iar rezultatele arata incurajator si s-ar putea sa il lansam la sfarsitul trimestrului doi."

In prezent, GE Money colaboreaza cu retaileri ca Domo, Praktiker, Mr. Bricolage, First Bike si altii. Pentru un credit de consum in lei contractat pe o perioada de 60 de luni si orice valoare intre 300 si 10.000 de lei, dobanda anuala efectiva (DAE - care cuprinde atat dobanda propriu-zisa, cat si toate costurile aferente creditului) este de peste 45%, in conditiile in care dobanda de politica monetara a BNR este de 6,5%. De ce sunt atat de mari dobanzile?

"In acest business dobanzile reflecta gradul de risc. Sa nu-si imagineze cineva ca facem cine stie ce profit, pentru ca nu este asa. Exista categorii diferite de clienti, care in functie de riscul lor pot genera dobanzi mai mici sau mai mari", explica seful GE Money.

In ultimul an dobanzile au mai scazut usor, iar reducerile vor continua, dar probabil nu in ritmul asteptat de clienti.

"In piata, inclusiv la noi, vor continua sa scada dobanzile. BNR va continua sa reduca dobanda de referinta atat timp cat inflatia va continua sa fie in intervalul asteptat. Dobanzile ar putea sa scada cu o viteza mai mica decat cea asteptata, deoarece reflecta si riscul de credit, care in continuare e destul de ridicat."

"Avem solicitari de credite ipotecare de 5 milioane de euro pe luna"

Cristian Dragos spune ca se vede deja o revigorare a cererii pentru credite ipotecare la nivelul Domenia Credit, chiar daca institutiile financiare nebancare (IFN) nu au fost incluse in programul "Prima casa".

"Avem in fiecare luna crereri de credite in valoare totala de 5 milioane de euro, este un volum mult mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului trecut, iar aproximativ jumatate din acestea sunt aprobate."

El considera ca o problema mai importanta decat relansarea creditarii persoanelor fizice este creditarea IMM-urilor, pentru ca numai in acest mod pot fi create locuri de munca.

"Prioritatea numarul unu la nivelul economiei este creditarea IMM, pentru ca acesta este sectorul care poate crea locuri de munca, iar creditarea persoanelor fizice fara joburi nu este posibila. Deja se vede o tendinta de crestere a creditarii pentru IMM, sunt institutii de credit care actioneaza ofensiv pe acest segment."

Pe segmentul creditelor ipotecare, GE Money a inregistrat 12 executari silite din vara anului trecut pana in prezent, iar pe site-ul bancii mai sunt prezentate sapte anunturi de executari. In fiecare luna bancile de pe piata locala au programate cateva sute de licitatii pentru imobile ale clientilor care nu isi mai pot rambursa creditele.

Schimba modelul de business in leasing

Motroractive Leasing, una din cele trei companii ale GE Money, isi va schimba strategia in acest an, orientandu-se mai mult spre sectorul echipamentelor, in conditiile in care in anii trecuti peste 70% business a venit din finantarea masinilor. In 2009 toate firmele de leasing au inregistrat scaderi ale afacerilor, chiar si de 90%, din cauza prabusirii pietei auto.

"Ne dorim sa ramanem in continuare legati de sectorul auto. Desi aceasta piata este foarte redusa in acest moment, exista segmente care cresc, precum cel al masinilor second-hand. Vrem sa regandim modelul de business, in sensul unui focus mai puternic pe sectorul echipamentelor. Ne intereseaza industria echipamentelor medicale, cea alimentara si companiile producatoare de ambalaje, care au potential pe termen lung in Romania."

Reduc numarul de angajati si de sucursale

GE Money a inregistrat anul trecut pierderi de piata locala, din cauza provizioanelor mari pentru riscul de credit. Din acest motiv, compania si-a redus numarul de angajati de la 965 la circa 700, iar acum intentioneaza sa inchida trei sucursale (din Bucuresti, Suceava si Arad), care urmeaza sa fie inlocuite cu echipe mobile de vanzari. Companiile GE Money au in prezent peste 270.000 de contracte de credit active.

Americanii intentioneaza sa lanseze anul acesta o banca pe piata locala, GE Garanti Bank, pentru care au obtinut in august anul trecut licenta operationala de la BNR. GE Money si grupul turc Garanti colaboreaza pe mai multe piete, dar General Electric si-a anuntat recent intentia de a iesi din actionariatul grupului turc. Pe plan local insa colaborarea va continua. GE Garanti va prelua operatiunile Garanti Bank, care acum functioneaza ca sucursala.