BULETIN DE STIRI/ Concert in Oraşul Ingerilor

Autor: Pop Ioan 08.04.2010
Jack lunetistul a fost desemnat Number One
Textul "Jack lunetistul", de Radu Macrinici, a fost desemnat câştigătorul Concursului "Cea mai bună piesă românească a anului 2009", organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER). Juriul concursului a fost compus din criticul de teatru Marina Constantinescu şi criticii literari Nicolae Manolescu şi Dan C. Mihăilescu. Din selecţia finală au mai făcut parte textele "Reluare", de Ruxandra A. Badea, "Land of Choice", de Radu F. Alexandru, şi "Herghelia albastră", de Valeriu Butulescu. Programul Piesa Anului al UNITER se desfăşoară anual, sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Premiul va fi oferit in seara galei premiilor UNITER, pe 19 aprilie, iar Editura Unitext a UNITER va publica un volum cu piesa câştigătoare.
Jazz la cote maxime
Interpreţii de jazz Chris Dahlgren (SUA) şi Mircea Tiberian (foto 2) vor evolua pe scena Festivalului Internaţional Studenţesc de Jazz de la Târgu Mureş, eveniment care va avea loc in perioada 27-30 aprilie. Festivalul va debuta cu un concert al trupei Snaco Dixie Jazz Band (România), in a doua zi a manifestării fiind programate un workshop de jazz vocal cu Luiza Zan, prima parte a concursului de interpretare şi concerte susţinute de Kosz Szilveszter (Ungaria) şi Alex Max Project (România). In 29 aprilie, festivalul va continua cu o a doua sesiune a workshop-ului de jazz vocal susţinut de Luiza Zan şi partea a doua a concursului de interpretare, iar seara, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, vor concerta Chris Dahlgren şi Mircea Tiberian. Festivalul se va incheia in 30 aprilie, cu un concert al Bourbon Jazz Unit (România). Un abonament pentru tot festivalul costă 25 de lei, iar pentru studenţi 15 lei, in timp ce intrarea la concerte are preţul de 10 lei, respectiv 5 pentru studenţi. Intrarea la concursul de interpretare din 28 şi 29 aprilie va fi liberă. Potrivit organizatorilor, inscrieri la concurs se pot face online, până in 10 aprilie, pe site-ul festivalului. Juriul este alcătuit din Mircea Tiberian, multiplu laureat al Uniunii Compozitorilor de Jazz, Kosz Szilveszter, pianist, compozitor şi orchestrator, născut la Târgu Mureş, dar care activează ca professor la Conservatorul de Jazz din Budapesta, Luiza Zan, liderul trupei Slang, câştigătoare a unui premiu special la Festivalul Internaţional din Montreux din 2003, şi Chris Dahlgren, unul dintre cei mai buni contrabasişti ai momentului.
Un alt fel de Concert
Lungmetrajul "Concertul", de Radu Mihăileanu (foto 1), a fost selectat in competiţia Festivalului Filmului Francez de la Los Angeles (COL-COA), care se va desfăşura in perioada 19-25 aprilie. Cea de-a 14-a ediţie a festivalului va fi deschisă de comedia romantică "L'Arnacoeur", de Pascal Chaumeil, care a avut mari incasări in Franţa de la lansarea ei, la jumătatea lunii martie. Circa 50 de filme - scurtmetraje şi lungmetraje - vor fi proiectate in competiţie, timp de o săptămână, in inima L.A.-ului. Din program, alături de "Concertul" lui Radu Mihăileanu, fac parte filme precum "Gainsbourg (vie heroique)" de Joann Sfar, "A l'origine" de Xavier Giannoli, prezentat in inchiderea evenimentului, dar şi cele mai recente filme ale lui Nicolas Boukhrief, Stephane Brize, Albert Dupontel, Chirstophe Honore şi Emmanuel Mouret. "Concertul", in regia lui Radu Mihăileanu, a primit, in 2010, patru trofee Gopo. Recent, echipa filmului "Concertul" a primit două premii Cesar, pentru sunet, respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră, având, in total, şase nominalizări la prestigioasele premii franceze. Comedia dramatică "Le concert/ Concertul" il are in centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat in plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei.
Premiul Henkel pentru Artă caută artişti
Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) anunţă lansarea celei de-a noua ediţii a Premiului Henkel CEE pentru Artă, cea mai prestigioasă competiţie de promovare a diversităţii culturale pentru artiştii din Europa Centrală şi de Est şi din Asia Centrală. Artişti din 31 de ţări sunt invitaţi să-şi inscrie lucrările din domeniile pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie, câştigătorul urmând să fie recompensat cu suma de 7.000 de euro. In plus, Premiul Henkel pentru Artă 2010 ii oferă câştigătorului şansa să işi expună lucrările atât in ţara natală, cât şi in cadrul unei expoziţii individuale organizate la Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig din Viena. Artiştii români trebuie să trimită lucrările lor până cel târziu 10 iunie (data poştei). Vârsta maximă a aplicanţilor este 40 de ani, iar lucrările nu trebuie să fie anterioare anului 2007. Şi anul acesta, in cazul in care există mai mult de cinci inscrieri in România, se va organiza o preselecţie locală. Juriul va alege trei artişti care vor intra in procesul final de selecţie de la Viena, precum şi un câştigător local, care va primi un premiu de 1.000 de euro. Totodată, Henkel CEE acordă la această ediţie cele două premii promoţionale in valoare de câte 2.000 de euro, Premiul pentru Tineri Artişti din Europa Centrală şi de Sud-Est, in cadrul Programului Artists-in-Residence, oferit de asociaţia culturală KulturKontakt Austria, şi Premiul pentru Tineri Artişti Austrieci. In cursa pentru acest premiu sunt invitaţi să se inscrie artişti cu vârsta până in 35 de ani. Domeniile artistice la care aceştia pot participa sunt: pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie.
Proiect vizual in Noua Galerie a IRCCUV
Astăzi, 9 aprilie, la ora 18.30, la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (IRCCUV) are loc inaugurarea proiectului vizual "Strings&Flowers" (foto 3) al artistei vizuale Paola Volpato. Va lua cuvântul curatorul şi criticul de artă Francesca Brandes. Autoarea proiectului este absolventă a Academiei de Arte Frumoase din Veneţia şi a Şcolii Internaţionale de Grafică. Paola Volpato a debutat in 1983, desfăşurând de atunci o bogată activitate atât in Italia (Veneţia, Milano, Roma, Firenze, Bologna, Como, Bolzano, Treviso, Padova, Caorle, Noale etc.), cât şi in străinătate (Buenos Aires, Sao Paulo, New York, Sacramento-Uruguay, Moscova, Madrid etc.). Lucrările sale se găsesc in colecţii private şi permanente (Ebene Rechenau - Austria, Muzeul de Artă din Vladimir - Moscova, Frostburg State University). Proiectul va experimenta interdisciplinar o temă considerată tradiţională (florile) prin abordarea unor domenii deopotrivă tradiţionale şi contemporane din artele vizuale: pictură, textile, grafică, instalaţie, sculptură. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 25 aprilie, in Noua Galerie a IRCCUV.
Unic in Bucureşti
Galeria Dialog, din str. Chiristigiilor 11-13 (Parcul Obor) găzduieşte de o săptămână expoziţia de pictură, grafică şi sculptură semnată de Aurel Popp (foto 4), eveniment-unicat organizat in colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare, secţia Artă şi inclus in secţiunile "Recuperări" şi "Mari repere ale artei româneşti".
Destrupări reintrupate

Ieri, 8 aprilie, la Institutul Cultural Român a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură "Destrupări" (foto 5) a artistului Eugen Vuţescu. Artistul se află la cea de a doua expoziţie personală şi a participat la mai multe proiecte de grup. Este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti (2007). "A recurge la simboluri biblice astăzi in arta contemporană poate părea anacronic. Dar Eugen Vuţescu, in tradiţia imagologiei creştine româneşti culte, se plasează intr-o descendenţă impusă de lumea in care trăim" (Daria Ghiu). "Tablourile lui Eugen Vuţescu constituie tot atâtea expresii ale absenţei, dublate de traume ale disoluţiei, ale dizolvării, pendulând intre abandonul umanităţii şi angoasa propriei corporalităţi, resimţită ca alteritate" (Teodor Dună). Expoziţia este deschisă in perioada 8-25 aprilie.