Matache Macelaru asteapta numirea administratorului special

Autor: Diana Tudor Stoica 08.04.2010

Reprezentantii Principal Company, producatorul mezelurilor Matache Macelaru si Salonta cu afaceri de 25 mil. euro, sustin ca vor numi un administrator special in urmatoarea intrunire a adunarii generale ale actionarilor, conform prevederilor legii insolventei desi au facut recurs la sentinta Tribunalului Buzau.

"Societatea va propune un administrator special, conform prevederilor Legii 85/2006 privind procedura insolventei. Numirea administratorului special, numele si datele de identificare ale acestuia va vor fi aduse la cunostinta dupa desemnarea sa de adunarea generala a actionarilor societatii", au declarat oficialii producatorului de mezeluri.

In ceea ce priveste strategia pe care compania o va adopta in perioada urmatoare, reprezentantii Principal Company sustin ca intentioneaza sa continue dezvoltarea si extinderea activitatii companiei conform planurilor prestabilite, fara a oferi insa mai multe detalii. "Acestea urmeaza a fi comunicate la momentul oportun", au completat acestia.

Cu toate acestea, producatorul brandurilor Matache Macelaru si Salonta sustin in continuare ca decizia Tribunalului Buzau nu este una finala. "Sentinta prin care s-a deschis procedura insolventei asupra societatii noastre nu este definitiva si irevocabila, fiind in prezent in procedura de recurs", au mai spus oficialii companiei.

Printre creditorii care au cerut insolventa Principal Company se numara atat producatorul de utilaje de ambalare in vacuum Multivac Romania si Persys Engineering, cat si companiile Maxialiment Comert, Avalon Foods, Gema Eximco si Compania Romana de Auxiliare, potrivit informatiilor aparute pe site-ul Tribunalului Buzau.

Timp de mai multi ani, Matache Macelaru si Salonta au fost unele dintre marcile cele mai promovate din industria locala a mezelurilor, bugetul alocat celor doua branduri ridicandu-se la aproximativ un milion de euro net, anual.

Criza economica a determinat insa o scadere a lichiditatilor in special pe piata mezelurilor, deja afectata de pierderea creditului furnizor, destinat achizitiei de materie prima. Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, producatorul de mezeluri avea in 2008 datorii totale de 13,4 milioane de euro, in crestere cu 15,5% fata de rezultatele din anul precedent.

Un business cu 500 de angajati

Principal Company, companie cu 490 de angajati la finalul lui 2008, detine doua unitati de productie pe plan local, fabrica de mezeluri crud-uscate Salonta in judetul Bihor si fabrica de mezeluri fiert-afumate Principal in comuna Filipestii de Padure, judetul Prahova.

Compania este controlata de Signus Establishment, inregistrata in Lichtenstein, si oamenii de afaceri Ion Dobronauteanu, Emanuel Dobronauteanu si George Ivanescu, actionari ai producatorului de vinuri Murfatlar, potrivit informatiilor Registrului Comertului.

Signus Establishment detine si compania Euroavipo, producatorul bauturilor alcoolice Unirea, Hanul Ars, Sankt Petersburg (vodca) si Bartender's (gin).