Pentru ca nu sunt in stare sa aduca firme private la Bursa, brokerii tot asteapta de la stat ca sa-si listeze o parte din companii

Autor: Vlad Anastasiu 08.04.2010

Printre pricipalele probleme pe care brokerii le semnaleaza pentru piata de capital de la Bucuresti se numara in primul rand numarul mic de emitenti si lipsa completa a unor domenii de activitate de pe piata bursiera, numarul redus de instrumente financiare aflate la dispozitia investitorilor si ca efect lichiditatea extrem de scazuta a pietei, accesibilitatea la piata bursiera din partea investitorilor straini, dar si lipsa unei educatii financiare a investitorilor locali.

Daca 2009 a fost un an in care promovarea bursiera a trecut in planul secund, participantii la piata fiind mai mult preocupati de aprecierile titlurilor, din acest an, toti sunt de acord ca este nevoie de unitate in promovare si atragerea de noi companii pe Bursa, dar in special sensibilizarea factorului politic la modalitatile de finantare prin piata de capital.

Prima problema: numarul mic de emitenti. Solutia: IPO-uri de la stat

In prezent pe piata principala de actiuni a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se tranzactioneaza 70 de companii, dupa ce societatea Cemacon Zalau (CEON) a fost transferata la tranzactionare de pe piata RASDAQ. Spre comparatie, pe bursa poloneza de la Varsovia se tranzactioneaza aproape 380 de societati, din care 40 de companii sunt straine. "Unul dintre principalele puncte slabe ale bursei locale este dimensiunea redusa a pietei, respectiv numarul mic de emitenti pe care se tranzactioneaza si lipsa completa a unor domenii de activitate", a declarat Razvan Pasol, directorul executiv al societatii de intermediere Intercapital Invest, in cadrul unui seminar pe tema pietei de capital.

Si Laurentiu Ciocirlan, directorul departamentului de investitii al Raiffeisen Capital & Investment este de aceeasi parere in ceea ce priveste dimensiunea redusa a bursei locale, si apreciaza ca extinderea numarului de emitenti este in primul rand o decizie de factor politic.

"Cifrele mari in ceea ce priveste cresterea capitalizarii pietei bursiere locale si a numarului de investitori nu sunt date de companiile private, ci de catre companiile de stat care ar trebui privatizate prin intermediul Bursei. Astfel este nevoie de un efort politic in aceasta directie, insa din pacate autoritatile manifesta un interes redus", a declarat Ciocirlan.

Anca Dumitru, directorul general al BVB, a apreciat ca "obiectivul principal pentru acest an il reprezinta cresterea lichiditatii si a ofertei", iar dinspre autoritati exista ecouri in ceea ce priveste listari ale unor companii, iar primele efecte s-ar putea vedea spre sfarsitul acestui an.

A doua problema: lichiditatea scazuta. Solutia: mai multe instrumente financiare

O alta problema majora cu care bursa locala se confrunta este lipsa lichiditatii, in conditiile in care valoarea medie a tranzactiilor zilnice de la inceputul anului se ridica la 7,5 milioane de euro, insa cresterea rulajului se datoreaza in principal cresterii preturilor. In Polonia, rulajul zilnic depaseste 400 de milioane de euro.

"Bursa locala se vede din ce in ce mai mica pentru fondurile de pensii, in principal din cauza lichiditatii extrem de mici a pietei. In conditiile in care activele fondurilor de pensii private ar putea atinge la sfarsitul acestui an peste un miliard de euro, iar expunerea acestora pe piatele de capital este in jur de 10-12%, asta ar insemna ca fondurile sa detina tot free-floatul de la bursa locala. Acest lucru face ca fondurile sa se reorienteze catre alte piete de capital, mai lichide", a declarat Radu Craciun, directorul de investitii al fondului Eureko Pensii.

In afara de cresterea numarului de emitenti, care ar putea duce la cresterea lichiditatii pietei, brokerii apreciaza ca exista si alte mijloace de crestere a rulajului, in principal prin introducerea unor intrumente noi de tranzactionare, precum conturile globale sau tranzactionarea in lipsa.

"Bursa ar trebui sa fie mult mai proactiva si ar trebui sa se orienteze catre introducerea de noi instrumente de tranzactionare in primul rand, apoi catre atragerea de noi emitenti", a declarat si Valentin Ionescu, senior trader in cadrul Euro Invest Bank din Austria.

A treia problema: speculatie multa. Solutia: penalizarea declaratiilor

Brokerii mai sunt de parere ca o alta problema a Bursei o reprezinta caracterul puternic speculativ al pietei locale si modul in care aceasta este influentata de declaratiile unor actori importanti din piata.

"Intreaga dimensiune a pietei este una speculativa si mi-as dori ca declaratiile care misca piata sa fie penalizate. Chiar daca astfel de declaratii au efecte pe termen scurt, nu ar trebui asa usor trecute cu vederea", a adaugat Pasol.

Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank Romania, apreciaza ca este o problema si de educatie financiara a investitorului autohton.

"Informatia corecta in piata exista pentru a transmite mesajele care trebuie investitorului. Problema este si la investitor si la ce anume vrea el sa creada", a declarat Ilie.