O veste buna: somajul franeaza brusc. A terminat mediul privat restructurarile? Ce parere aveti?

Autor: Alina Pahoncia 08.04.2010

Numarul somerilor a crescut cu doar 3.000 in luna martie, dupa ce in ultimul an avansa cu cate 20.000-30.000 de noi someri lunar.



Indicatorul la care se uita intreg mediul de business pentru a vedea cum evolueaza economia a batut pasul pe loc in luna martie, cand rata somajului a crescut cu doar 0,06 puncte procentuale, pana la 8,36%. In ultimul an, fiecare luna a adus un avans de 0,2 - 0,4 puncte procentuale la rata somajului, adica zeci de mii de someri in plus.

Chiar daca luna martie aduce un nou maxim la nivelul somajului, tendinta este de stabilizare.

"Se vede intr-adevar o tendinta de incetinire a cresterii somajului, desi trendul ramane crescator", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.

Principala explicatie pentru stabilizarea ritmului de crestere a ratei somajul este faptul ca mediul privat a finalizat cea mai mare parte a restructurarilor, dupa ce a operat ajustarile masive de personal in cursul anului trecut, care au adus peste 300.000 de someri in 2009 in economie.

"Cat priveste mediul privat, cine a avut de facut disponibilizari masive le-a facut anul trecut. Companiile private au reactionat rapid, e o chestiune de supravietuire sa reduci costurile in momentul in care vanzarile scad abrupt", spune Dumitru, care adauga ca mediul privat nu va mai contribui semnificativ la cresterea ratei somajului in acest an.

"Ajustarile din mediul privat s-au consumat in mare parte in 2009. In schimb, sectorul de stat nu a facut ajustari prea mari."

Unul din zece salariati a disparut din statisticile oficiale anul trecut, numarul total al salariatilor din economie ajungand la cel mai redus nivel din ultimii sase ani.

Daca la inceputul anului trecut in economie erau 4,8 milioane de salariati, in 12 luni numarul acestora s-a redus cu 440.000, pana la 4,36 de milioane, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

Cea mai mare parte a reducerilor de personal a venit din zona privata.

Pe langa incetinirea ritmului cu care se fac disponibilizari in companiile private, iesirea din iarna aduce in general o rata mai scazuta a somajului ca urmare a deblocarii activitatilor cu caracter sezonier din agricultura, turism sau constructii.

Presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, estimeaza ca somajul va continua sa scada in lunile urmatoare.

"Estimarile noastre au aratat inca de la inceputul anului ca in martie ocuparea va incepe sa creasca. Vorbim despre o crestere timida, insa avem semnale ca incepe sa creasca ocuparea. Companiile ne suna si ne spun ca au nevoie de oameni. Chiar ieri m-a sunat un angajator din Vrancea si mi-a spus ca are 200 de locuri de munca disponibile in confectii", a explicat Bian.

El a precizat ca, in prezent, confectiile reprezinta cel mai activ domeniu care face angajari prin intermediul ANOFM.

Rata somajul a fost de 7,77% in Vrancea in luna martie, una din cele mai scazute din tara.

Incetinirea ritmului de crestere a ratei somajul este cu atat mai surprinzatoare cu cat aproximativ 4.000 de disponibilizari au fost anuntate la CFR in luna martie. Cu toate acestea, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii, spune ca nu se poate vorbi despre o revenire in sectorul constructiilor.

"Din perspectiva somajului, martie a fost o luna mai buna, din perspectiva finantarilor care ar putea debloca piata constructiilor, nu. Firmele de constructii nu incaseaza banii pentru lucrari efectuate anul trecut si se pregatesc pentru noi disponibilizari", afirma el.

Aproximativ 350.000 de oameni lucrau in sectorul constructiilor la sfarsitul anului trecut, fata de 430.000 - in perioada boom-ului imobiliar din 2007.

In prezent, numarul angajatilor din constructii a ajuns la 320.000.

"Activam intr-o zona puternic marcata de impredictibilitate. Nu pot spune ca sunt optimist. Vorbim de lucrari in valoare de 1,5 miliarde de euro executate anul trecut si neachitate de stat catre constructori. Nu sunt semnale ca se vor asigura finantari pentru deblocarea constructiilor", a mai spus Plosceanu.

Cele mai scazute rate ale somajului s-au inregistrat in martie in Bucuresti (2,53%), Ilfov (2,85%), Timis (4,50%) si Bihor (6,45%). De cealalta parte, ratele maxime ale somajului au fost in Vaslui (15,31%), Mehedinti (14,41%), Teleorman (13,13%) si Dolj (12,99%).

Ministrul muncii, Mihai Seitan, a anuntat in urma cu o luna ca somajul in Romania va scadea, pana la sfarsitul acestui an, la 7,5%, dupa ce va mai inregistra cresteri usoare in aprilie si mai.

Se opreste din crestere pentru prima data in ultimul an

Cu cat a crescut in fiecare luna numarul de someri comparativ cu luna anterioara, in intervalul noiembrie 2008 - martie 2010