Producatorul de mezeluri Agro Company, cu afaceri de 34 mil. euro, in insolventa

Autor: Diana Tudor Stoica 11.04.2010

Producatorul de mezeluri Agro Company din Deva, judetul Hunedoara cu afaceri de 34 de milioane de euro in 2008, este cel mai mare producator din industria preparatelor din carne care intra in insolventa in ultimele zece luni.

Compania din Deva, controlata de Gergely Vilhem si Takacs Iosif, are datorii totale de 70 milioane de lei (circa 17 milioane de euro), potrivit tabelului credal preliminar realizat de administratorul judiciar al companiei.

"Nu au fost inca stabilite cauzele aparitiei starii de insolventa. De indata ce raportul privind cauzele si imprejurarile care au condus la aparitia insolventei debitorului va fi intocmit, va fi depus la Tribunalul Hunedoara si va fi publicat in Buletinul Procedurilor de Insolventa", a declarat Viorel Muntean, asociat coordonator al Euro Quality Insolvency, administratorul judiciar al Agro Company.

Reprezentantii Agro Company nu au putut fi contactati pentru a comenta aceste informatii pana la inchiderea editiei.

Din cele 70 mil. lei datorate de producatorul de mezeluri din Hunedoara, aproximativ 23,8 mil. lei sunt creante care apartin companiei Agro Company Nojag, controlata tot de omul de afaceri Gergely Vilhem si aflata de asemenea in insolventa din noiembrie anul trecut. In plus, aproape 25 mil. lei reprezinta datoriile cumulate catre Banca Comerciala Romana, UniCredit Leasing Corporation IFN si sucursala din Alba Iulia a CEC Bank. Reprezentantii BCR nu au raspuns solicitarii ZF pana la inchiderea editiei, iar cei ai UniCredit si CEC Bank nu au dorit sa comenteze, mentionand ca datele clientilor sunt confidentiale.

Printre companiile fata de care producatorul de mezeluri din Deva mai are datorii se numara insa si Smithfield Prod, Selgros Cash & Carry, Enel Energie, Tiriac Leasing IFN, Porsche Leasing Romania IFN, Romtelecom, La Fantana si Boromir Ind.

Producatorul de mezeluri Agro Company din Hunedoara cu aproape 800 de angajati, infiintat in 1992, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 34 mil. euro, in crestere cu 4% fata de anul precedent si un profit de aproximativ 30.000 de euro fata de circa 100.000 de euro in 2007. Agro Company Nojag, de asemenea cu activitati in productia carnii, avea la finalul anului 2008 datorii totale de 4,8 mil. euro, la afaceri de 10,5 mil. euro si 130 de angajati.

Agro Company este cel mai mare producator de mezeluri pentru care a fost deschisa procedura de insolventa in ultimele zece luni, din momentul in care producatorul de mezeluri din vanat Stenyon din Giurgiu a facut acest pas. Lantul insolventelor a fost completat in ultimele luni de companiile Medeus si Crimbo Prod Carn.