Economia europeana isi revine greu, crede seful BCE

Autor: Catalina Apostoiu 11.04.2010

Procesul de redresare a economiei europene de pe urma recesiunii mondiale va fi unul moderat, s-ar putea derula pe un fond de nesiguranta si ar putea fi inegal in functie de regiune si sector, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet, scrie The Wall Street Journal.

"Recentul declin al comertului international a fost unul pronuntat, rapid si exceptional de sincronizat", a declarat el. "Acest lucru inseamna ca procesul de redresare a Europei, o superputere comerciala, se va derula probabil pe un fond de nesiguranta."

In opinia presedintelui BCE, redresarea economiei europene este in continuare fragila, modesta si ar putea intampina obstacole.

Conform declaratiilor lui Trichet, ritmul retragerii masurilor extraordinare de sprijinire a sistemului financiar introduse de Banca Centrala Europeana pe perioada crizei va depinde de perspectivele pe termen mediu. "Economia mondiala tocmai a inceput sa iasa dintr-o perioada prelungita de turbulente. In ceea ce priveste BCE, ritmul retragerii graduale a masurilor exceptionale de sustinere a sistemului financiar va depinde de perspectivele pe termen mediu", a declarat Trichet.

El a avertizat ca sustinerea timp prea indelungat a unor astfel de masuri ar impulsiona activitatile de tranzactionare ale bancilor si mai putin rolul principal al acestora de creditare a sectorului corporatist si a consumatorilor.

Conform lui Trichet, activitatile de creditare ale bancilor nu mai sunt in prezent constranse de o criza de lichiditate in cadrul sistemului financiar. "In mai multe tari din zona euro, standardele generale de creditare a companiilor au inceput sa se relaxeze."