Bulgaria au mintit in legatura cu deficitul bugetar

Autor: Cristina Rosca 11.04.2010

Primul-ministru bulgar Boyko Borisov a spus ca tara sa nu isi va depune candidatura pentru aderarea la zona euro in acest an, din cauza noilor date privind situatia bugetului de stat, care indica un deficit mult mai mare decat estimarile initiale, scrie Wall Street Journal.

Borisov a declarat ca deficitul bugetar aferent anului 2009 a fost de 3,7% din PIB, o valoare net superioara celei de 0,8% estimata initial. Acesta este cel mai mare deficit din ultimul deceniu, iar cauza acestui dezechilibru o reprezinta o serie de cheltuieli pentru contracte publice, cheltuieli ce nu au fost contorizate in ultimii doi ani.

Ministrul de finante Simeon Djankov a insistat ca guvernul va adopta masuri suplimentare pentru a mentine deficitul bugetar la sub 3% din PIB in 2010. Fondul Monetar International a estimat ca Bulgaria va avea in acest an un deficit bugetar de 1,8% din PIB.

Bulgaria se dorea un model fiscal

Veniturile din taxe si impozite au scazut cu 27% in primele doua luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, astfel ca deficitul bugetar a ajuns la 1,4 mld. leva (716 mil. euro), deja 2% din PIB-ul estimat pentru tot anul 2010, potrivit ultimelor date de la ministerul de finante.

Djankov s-a plans ca Bulgaria trebuia sa fie un "model fiscal", insa din cauza situatiei actuale acum el se va simti "rusinat" atunci cand se va intalni cu ministrii de finante ai Uniunii Europene la Madrid in aceasta luna.

"Ar fi insolent sa aplicam pentru ERM si pentru zona euro dat fiind deficitul bugetar ridicat", este de parere primul-ministru Boiko Borisov. "Noi, de fapt, i-am mintit pe colegii nostri din UE in legatura cu faptul ca suntem pregatiti de aderarea la zona euro, fara sa fim constienti de aceasta capcana." Ministrul de finante a spus ca "nu este exclus" ca Bulgaria sa isi depuna candidatura pentru ERM II, mecanismul ratelor de schimb, supranumit si anticamera zonei euro, insa "sansele ca acest lucru sa se intample sunt net mai mici". El a declarat si ca aproximativ o treime din deficitul bugetar pe 2009 a constat din elemente exceptionale, care pot fi trecute cu vederea in procesul de aderare la ERM II. Fara acestea, Bulgaria s-ar incadra in limitele impuse.

Pietele financiare vor resimti situatia

Statul a dorit sa se impuna ca un model de rigurozitate fiscala, anuntand mereu excedente bugetare - necesare pentru aprecierea monedei nationale, leva, in raport cu euro prin intermediul consiliului monetar. In Bulgaria cursul de schimb este fix. Din momentul in care statul a intrat in recesiune, Bulgaria a reusit sa anunte doar deficite modeste, comparativ cu alte state din Uniune, care se confruntau cu mari dificultati in ceea ce priveste acest aspect.

Excedentul bugetar din 2008 va fi revizuit in scadere, potrivit lui Djankov. Situatia bugetara "va fi privita cu scepticism in special in contextul Greciei", a spus Simon Quijano-Evans, strateg in divizia de brokeraj a Credit Agricole din Viena.

El a avertizat ca asupra spread-urilor pentru contractele de tip credit default swap pentru datoria nationala a Bulgariei - in principal costul de asigurare impotriva falimentului - se vor face presiuni, existand, de asemenea, pericolul de contagiune pentru Romania si chiar Ungaria.

Djankov a spus ca el este "fericit ca sectorul bancar este la adapost" si a insistat ca legaturile comerciale nu foarte stranse ale Bulgariei cu Grecia ar trebui sa constituie un motiv pentru care statul sa nu fie afectat de criza din Grecia.

Djankov a insistat ca el va asigura stabilitatea monedei nationale a Bulgariei si a sistemului bancar, insa pentru acest lucru este necesara o politica fiscala dura, desi PIB-ul statului s-a contractat cu aproape 6% anul trecut.