Oprescu muta "lupoaica" de la Piata Romana pe Lipscani

Autor: Doina Anghel 11.04.2010

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a anuntat astazi ca municipalitatea va muta statuia "Lupoaica", care a fost donata Romaniei de primaria Romei, din Piata Romana pe Lipscani, acolo urmind sa fie amenajata o "piateta" care se va numi "Roma".

"Mutam statuia pentru ca aici a fost ea. Refacem centrul istoric si ii redam o serie de lucruri care ii apartin. Lupoaica a insemnat foarte mult pentru noi si pentru poporul italian", a declarat ieri primarul general al Capitalei, anuntind totodata ca de maine vor incepe lucrarile pentru reabilitrea centrului istoric cu firma Apolodor, dupa ce in toamna anului trecut a rupt contractul cu firma de constructii Sedesa. Primaria intentioneaza ca pana la sfarsitul anului 2010 sa finalizeze toate cele 16 strazi (utilitatile, mobilierul stradal si iluminatul public) din centrul vechi, iar in paralel, primarul va incepe discutiile cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru a crea cadrul legal necesar reconsolidarii fatadelor cladirilor din zona.

Statuia lupoaicei, care potrivit istoriei antice i-ar fi protejat pe intemeietorii imperiului Romulus si Remus, a fost daruita de municipalitatea Romei Bucurestiului in 1906, cu ocazia celebrarii a 25 de ani de la incoronarea regelui Carol I. Ea a fost amplasata initial in incinta Arenelor Romane din Parcul Carol, apoi in Piata Sfantu Gheorghe, care se numea Piata Romei. A ajuns in 1997 in Piata Romana.