Germanii care au preluat businessul agricol al lui Nicolae Mann cumpara mii de hectare in Timis

Autor: Diana Tudor Stoica 11.04.2010

Aton Transilvania, filiala locala a grupului german Aton cu afaceri de 1,8 miliarde de euro, intentioneaza sa investeasca cateva milioane de euro pentru achizitia de terenuri agricole si va intra anul acesta pe piata de faina prin redeschiderea Morii Carani din judetul Timis, achizitionata in urma cu patru ani de la omul de afaceri Nicolae Mann si de la grupul Heyl.

"Jumatate din cifra de afaceri a grupului a provenit anul trecut din businessul din agricultura. Avem 15.000 de hectare de terenuri arabile in arenda si 5.000 de hectare in proprietate, majoritatea acestora fiind situate in judetul Timis. De asemenea, avem o capacitate de silozare de 150.000 de tone", a declarat Paul Milata, CEO (director executiv) al Aton Transilvania.

Grupul de companii a rulat in 2008 afaceri de 40 de milioane de euro pe plan local, jumatate din suma provenind din agricultura.

Compania, care a avut la finalul saptamanii trecute primul eveniment cu presa de la achizitia companiei Vital & Heyl din Timisoara in 2006, spune ca a investit pana in prezent 250 mil. euro in Romania.

Reprezentantii Aton Transilvania nu au precizat ce cifra de afaceri au avut in 2009, dar au spus ca rezultatele sunt cu cel putin 10% mai mici fata de 2008.

Din cele 5.000 de hectare in proprietate, peste 90% sunt terenuri arabile, pentru care filiala locala a grupului german a platit in medie 2.000 de euro pe hectar.

"Pana anul trecut am avut 30.000 de hectare de teren arabil in arenda, insa din decizia vechii conduceri jumatate din contracte au fost reziliate anul trecut. Noi tintim acum sa avem din nou 30.000 de hectare de teren arabil", a explicat managerul de 33 de ani, care detine pozitia de CEO din septembrie 2009.

Astfel, compania intentioneaza sa creasca in viitorul apropiat suprafata cultivata din judetul Timis cu aproximativ 10.000 de hectare, atat prin achizitii, cat si prin terenuri luate in arenda.

Milata nu a precizat care va fi suprafata care va fi achizitionata, insa in conditiile in care doar jumatate din cele 10.000 de hectare vor fi cumparate, la un pret mediu de 2.000 de euro pe hectar, grupul german va mai scoate din buzunar aproximativ zece milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Materie prima din import

"Am cumparat terenuri arabile si cu 1.200-1.300 de euro la hectar, dar totul depinde de calitatea solului si daca terenurile sunt comasate sau nu. Una dintre cele mai mari probleme a investitorilor in terenuri (arabile in Romania - n. red.) este faptul ca acestea sunt foarte faramitate. In plus, calitatea hartilor nu este tocmai ideala", spune Milata. Majoritatea terenurilor lucrate de Aton in arenda provin de la persoane care detin suprafete de 3-5 hectare de teren arabil.

Printre problemele pe care Milata le mentioneaza in ceea ce priveste segmentul agricol local sunt si lipsa de calificare a angajatilor, cat si nivelul prea mare al taxei pe valoare adaugata din Romania (TVA).

"Din cauza TVA-ului foarte mare, noi nu cumparam nimic din Romania, nici macar piese pentru tractoare. Preferam sa cumparam tot din Ungaria, de la ingrasaminte pana la utilaje, si sa platim doar pret net", a spus seful Aton Transilvania.

Ungaria este de asemenea o piata importanta pentru Aton Transilvania, in ceea ce priveste exportul. "Productia de cereale o exportam in totalitate, cele mai mari piete fiind Orientul Mijlociu si America de Nord prin intermediari. Vrem ca anul acesta sa obtinem 9 milioane de euro si circa 90.000 de tone din vanzarile de cereale", a mai spus reprezentantul companiei care cultiva in prezent doar porumb (circa 60% din suprafata) si grau in judetul Timis.

"Luam in calcul pe viitor demararea productiei de plante tehnice atat pentru Romania, cat si pentru export, deoarece pot fi folosite si la productia de bere, si in industria farmaceutica, productia de biodiesel, aditivi, vopseluri", a afirmat Milata fara a oferi insa mai multe detalii.

Vanzarile de faina, piata pe care producatorul intentioneaza sa intre in cursul acestui an prin redeschiderea Morii Carani in luna mai, dupa doi ani in care capacitatea de productie a fost inchisa pentru retehnologizare, vor fi de asemenea destinate majoritar exportului.

"Faina este interesanta pentru export in Irak si Orientul Mijlociu. Majoritatea vanzarilor vor fi destinate clientilor industriali, dar nici ponderea retailului nu este de neglijat", a spus Milata.

Moara Carani, care va avea o capacitate de productie de peste 600 de tone de faina pe zi, este un brand foarte cunoscut in partea de vest a tarii. Cu toate ca dezvoltarea unui business agricol in Romania intampina numeroase dificultati, managerul spune ca grupul german a decis sa isi deschida o filiala locala datorita potentialului pe care acest business il are in Romania.

Grupul german Aton, companie fondata de medicul Lutz Mario Helmig - detinatorul retelei de clinici germane Helios, este controlat din 2005 de grupul medical german Fresenius. Divizia locala a grupului a fost infiintata in 2006, an in care Aton a preluat businessul Vital & Heyl de la omul de afaceri Nicolaus Mann si de la grupul Heyl pentru 20 de milioane de euro. Investitia a cuprins atat Moara Carani, cat si silozuri si cateva sute de hectare de terenuri arabile, extinse in ultimii ani.

Ce companii formeaza grupul Aton Transilvania

Grupul cu 550 de angajati este format din sase companii, Aton Transilvania (administrarea imobilelor pe baza de comision sau contract), Agrocereal Carani (cultivarea cerealelor), Cer-Oil Carani (depozitari), Arendt Trans (fabricarea produselor de morarit), Vital & Heyl (fabricarea produselor de morarit) si Agri Concept Europe (activitati de consultanta pentru afaceri si management).

Aton Transilvania mai detine un business de constructii metalice, o cariera de piatra, o balastiera si o statie electrica in judetul Timis.

Cine este Paul Milata