Incasari mai mici cu 11% pentru hotelul Howard Johnson

Autor: Mirabela Tiron 11.04.2010

Hotelul Howard Johnson din Capitala, singura unitate de cinci stele condusa de o femeie, a finalizat primele trei luni ale anului acesta cu o cifra de afaceri de 1,7 milioane de euro, in scadere cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Avand in vedere ca rata medie per camera a scazut usor pe intreaga piata hoteliera, venitul total al hotelului a inregistrat, de asemenea, o usoara scadere", a declarat Sonia Nastase, general manager al hotelului Howard Johnson Grand Plaza. Hotelul a rulat anul trecut afaceri de 8 milioane de euro, cu 40% mai mici fata de anul anterior, pe fondul crizei economice.

Sonia Nastase, 37 de ani, este prima romanca care conduce un hotel de cinci stele din Bucuresti, in conditiile in care toti managerii generali ai unitatilor de cinci stele - Intercontinental, Hilton, JW Marriott, Radisson Blu sau Crowne Plaza - sunt expati. Ea a preluat conducerea operatiunilor hotelului controlat de Gabriel Popoviciu in octombrie anul trecut, iar la patru luni de la acel moment sustinea ca mai rau decat in 2009 nu se poate. Cu toate acestea, indicatorul venituri arata o scadere si in primele trei luni din acest an raportat la 2009.

"In primul trimestru de anul acesta am inregistrat o usoara crestere a gradului de ocupare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, anul acesta gradul de ocupare a fost de aproximativ 45%, in crestere procentuala cu 4%-5% fata de primul trimestru al anului trecut", a mai spus Sonia Nastase.

Reducerea tarifelor la cazare cu 30% anul trecut, pana la 142 de euro pe camera pe noapte, a dus la ocuparea unui numar mai mare de camere in primele trei luni ale anului acesta. Desi gradele de ocupare s-au stabilizat pe piata hoteliera, tarifele sunt in continuare sub presiune, in conditiile concurentei puternice de pe piata de profil. In Capitala sunt 7.440 de locuri in camere de hoteluri clasificate la patru si cinci stele, ceea ce reprezinta 66% din capacitatea totala de cazare, potrivit unui studiu al companiei de consultanta in industria hoteliera Trend Hospitality.

Cei mai multi clienti ai hotelurilor din Capitala si inclusiv ai unitatii de cinci stele Howard Johnson sunt clienti de business, numarul turistilor care se cazeaza fiind foarte mic, ceea ce constituie principala problema a operatorilor hotelieri. Desi tarifele pentru turistii care vin prin agentii de turism sunt mai mici, iar preturile pe noaptea de cazare in weekend sunt mai mici decat in timpul saptamanii, doar 20-30% din camerele hotelierilor se ocupa in weekend.